Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καισαριανή: Παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200

05 Μαρτίου 2026 15:14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Καισαριανή: Παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200

test2

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, την Πέμπτη, τις συγκλονιστικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, λίγες ημέρες αφότου το ιστορικό αυτό υλικό πέρασε στην κατοχή του ελληνικού κράτους.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Πολιτισμού, με τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, παρέλαβε 262 φωτογραφίες, 16 έγγραφα και 4 παλαιά χαρτονομίσματα, υλικό που είχε τεθεί προς πώληση από Βέλγο συλλέκτη σε διαδικτυακό ιστότοπο δημοπρασιών τις προηγούμενες εβδομάδες. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την εκτέλεση των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι φωτογραφίες της συλλογής αποτελούν ιδιαίτερης βαρύτητας ιστορικά τεκμήρια, καθώς αποτυπώνουν τις τελευταίες στιγμές των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής και, συνολικά, το ήθος και την πατριωτική στάση όσων οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Πλέον, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, με στόχο να διαφυλαχθούν και να παραμείνουν προσβάσιμες στις επόμενες γενιές, στο πλαίσιο της θεσμικής μέριμνας για τη μνήμη της Αντίσταση.

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

«Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας της φωτογραφικής συλλογής, από την οποία προήλθαν οι φωτογραφίες των εκτελεσμένων της Καισαριανής. Τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συνδρομή της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, παρέλαβαν τις 262 φωτογραφίες, τα 16 έγγραφα και τα 4 παλαιά χαρτονομίσματα, τα οποία είχε εκθέσει προς πώληση ο Βέλγος συλλέκτης στο διαδικτυακό τόπο δημοπρασιών, πριν από δύο εβδομάδες, ακριβώς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασε με εξαιρετική ταχύτητα και έφερε σε πέρας ένα δύσκολο έργο, το οποίο περιελάμβανε την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας της συλλογής, τον χαρακτηρισμό της ως μνημείο, την τεκμηρίωση της προέλευσής της, τη διαπραγμάτευση, ώστε αυτή να μην διασπασθεί και να μεταβιβασθεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και, τέλος, την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε να γίνει η μεταβίβαση, όπως απαιτεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ευχαριστώ όλα τα στελέχη και τους εξωτερικούς συνεργάτες του Υπουργείου για την πλήρη ανταπόκρισή τους σ' αυτό το σύνθετο εγχείρημα. Οι φωτογραφίες -τεκμήρια του ήθους και του πατριωτισμού των εκτελεσμένων Ελλήνων στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944- είναι πλέον κτήμα του Ελληνικού Δημοσίου».

aftodioikisi.gr

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Δήλωση Λίνας Μενδώνη σχετικά με τις φωτογραφίες των εκτελεσμένων της Καισαριανής
  • O μοναδικός εν ζωή αυτόπτης μάρτυρας των εκτελέσεων της Kαισαριανής μιλάει στο ΕΡΤnews για την αποφράδα εκείνη ημέρα (βίντεο)
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε μνημείο το σύνολο της συλλογής φωτογραφιών των 200 της Καισαριανής (βίντεο)
  • Δρομολογείται η απόκτηση των φωτογραφικών τεκμηρίων της εκτέλεσης των 200 πατριωτών, στην Καισαριανή - Στη Γάνδη κλιμάκιο του ΥΠΠΟ (βίντεο)
  • Καισαριανή: Ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων (βίντεο)
  • Καισαριανή: Μηχανή συγκρούστηκε με Ι.Χ. - Νεκρός ο αναβάτης (βίντεο)