Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κηδεύτηκε χτες ο εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης στην Τήνο

10 Ιανουαρίου 2019 20:16

Κηδεύτηκε χτες ο εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 7 Γενάρη.


Η πολιτική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Α' Νεκροταφείο και η σορός του θα ταφεί στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο. Στην κηδεία παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρευρέθηκε ακόμα ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974.

Ο Στρ. Φιλιππότης γεννήθηκε στις 17 Απρίλη του 1933 στον Πύργο Τήνου. Στην Αθήνα ήρθε το Σεπτέμβρη του 1945. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1949 από το βιβλιοπωλείο της «Εστίας», ενώ συγχρόνως φοιτούσε σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Το Γενάρη του 1978 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στην οδό Σόλωνος 69 και τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε τις εκδόσεις «Φιλιππότη», ενώ το 1992 εγκαινίασε νέα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία «Ερίννη». Εγραψε επίσης αρκετά βιβλία, που σχετίζονται κυρίως με τα έργα του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη, ενώ για πολλά χρόνια επιμελούνταν την έκδοση του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» και του «Ημερολογίου του Αρχιπελάγους».

Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για την προσπάθειά του να προβάλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου, και ιδίως της Τήνου, ενώ είχε τιμηθεί πολλές φορές από διάφορους άλλους φορείς. Από τις εκδόσεις «Φιλιππότη» εκδόθηκαν πολλά βιβλία παριανών συγγραφέων, στηρίζοντας τη συγγραφική τους προσπάθεια, όπως του Χρ. Γεωργούση, της Δ. Σοφιανού και της Γ. Σέργη. Ηταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α' Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές του 2000 καθώς και στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2014 με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αθηναίων.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr