Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές συνδέεται με 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως

28 Νοεμβρίου 2024 12:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
Έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές συνδέεται με 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως

test2

test2

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από τις πυρκαγιές, συνδέεται με περισσότερους από 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Η μεγάλη πλειονότητα των οποίων καταγράφεται σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 2000 ως το 2019 και δημοσιεύθηκε σήμερα.

Επικίνδυνη η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές
Ο αριθμός των θανάτων αυτών αναμένεται εξάλλου να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, διότι οι δασικές πυρκαγιές είναι ολοένα και πιο συχνές και έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Μελέτη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντας κινδύνου για τον αυτισμό -Πώς επιδρά στον εγκέφαλο
Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε τα υπάρχοντα στοιχεία, τόσο για τις δασικές πυρκαγιές όσο και για την καύση αγροτικών εκτάσεων για τον καθαρισμό των γεωργικών υπολειμμάτων.

Με βάση τα συμπεράσματά τους, από το 2000 ως το 2019 περίπου 450.000 θάνατοι ετησίως από καρδιακές παθήσεις συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία προκαλείται από τις πυρκαγιές.

Επίσης απέδωσαν στον καπνό και τα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές άλλους 220.000 θανάτους λόγω αναπνευστικών παθήσεων.

Συνολικά καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο 1,53 εκατ. θάνατοι ετησίως από διάφορες αιτίες οι οποίοι συνδέονταν με την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των πυρκαγιών, τονίζεται στην έρευνα.

Περισσότερο από το 90% αυτών των θανάτων εντοπίστηκε σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, εκ των οποίων σχεδόν το 40% στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι χώρες όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν οι πυρκαγιές, είναι η Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νιγηρία.

Οι συντάκτες της έρευνας ζητούν «άμεση δράση» για την αντιμετώπιση του σημαντικού αριθμού θανάτων λόγω των πυρκαγιών, υπογραμμίζοντας «την κλιματική αδικία» εις βάρος των φτωχών χωρών.

Εξάλλου τα μέτρα για την αποφυγή του καπνού των πυρκαγιών – η απομάκρυνση από τις πιο μολυσμένες περιοχές, η χρήση ιονιστών αέρα ή μάσκας, η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους—δεν είναι πάντα προσβάσιμα στους κατοίκους των πιο φτωχών χωρών, υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Κατά συνέπεια ζήτησαν την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στη Γαλλία: Κορίτσι 12 ετών πέθανε από τροφική δηλητηρίαση, επτά παιδιά στο νοσοκομείο
  • Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη σε Κινέζο φοιτητή που νάρκωσε και βίασε 10 γυναίκες
  • Γάζα: Για 15 νεκρούς από ισραηλινά πυρά σε σημείο διανομής τροφίμων, μιλούν οι τοπικές Αρχές
  • To τραγικό λάθος στο πιλοτήριο: Η θεωρία για τη συντριβή της Air India που στοίχισε 265 ζωές
  • Ισραήλ: Η στιγμή της επέμβασης των ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Madleen για τη Γάζα - «The show is over» (Βίντεο)
  • Συγγραφέας έκανε παρουσίαση βιβλίου και... δεν πήγε κανείς - Δείτε τη viral ανάρτηση