Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η λειψυδρία απειλεί τα νησιά: «Από τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει η πατάτα Νάξου στην αγορά»

20 Αυγούστου 2024 08:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
  • ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ
Η λειψυδρία απειλεί τα νησιά: «Από τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει η πατάτα Νάξου στην αγορά»

test2

test2

Τεράστιος ο αντίκτυπος των καιρικών συνθηκών στις παραγωγές των αγροτών

Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η παρατεταμένη λειψυδρία απειλούν αρκετές περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να εκφράζουν «κραυγή» αγωνίας, αφού ανησυχούν για τις παραγωγές τους. Η ποσότητα και η ποιότητα έχουν επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες, που τείνουν να εξαφανίσουν αρκετά προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη Νάξο, με την παραγωγή της φημισμένης Πατάτας Π.Γ.Ε. να εμφανίζεται φέτος πολύ μειωμένη. Μάλιστα το προϊόν δεν θα καλλιεργηθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο όπως γινόταν συνήθως, ενώ από τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει στα ράφια.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης στην περιοχή, όλα τα πηγάδια είναι ξερά. «Όσα έχουν νερό, ένα ή δύο μέτρα είναι υφάλμυρο. Αυτό σημαίνει θάλασσα. Δεν μπορούν να ποτίσουν», τόνισε, ενώ τα αποθέματα πατάτας σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, εξαντλούνται με γοργό ρυθμό.

«Με τα τωρινά δεδομένα και με τα αποθέματα που έχουμε αυτήν τη στιγμή, θα επαρκέσουν για να τροφοδοτήσουν της μεγάλες αλυσίδες οριακά, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Από Οκτώβριο και μετά υπολογίζουμε ότι δεν θα υπάρχει πατάτα Νάξου στην αγορά», υποστήριξε από την πλευρά του, ο διαχειριστή πατάτας της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Βενιέρης, σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Ε. Λέκκας: Διαφορετικό ανά περιοχή το πρόβλημα λειψυδρίας – Υδροφόρους ορίζοντες στα μικρά νησιά, τέλος στην κατασπατάληση του νερού από τον αγροτικό τομέα (βίντεο)
  • ΥΠΕΝ: Άνω των 10 δισ. ευρώ τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Δεδομένη η αύξηση των τιμολογίων νερού
  • Στέφανος Γκίκας: «3.500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά μας»
  • Στέφανος Γκίκας: «Δρομολογούνται σημαντικά έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας στα νησιά μας»
  • Πρόσκληση ύψους 18 εκατ. ευρώ για 25 έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας σε 19 Δήμους της χώρας- Ποιοι είναι στις Κυκλάδες
  • Κινδυνεύει με εξαφάνιση η πατάτα Νάξου - Στήριξη ζητούν οι παραγωγοί - Επιστολή στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης