Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρος - Άσπρο χωριό: 16η Μικρασιατική συνάντηση

19 Σεπτεμβρίου 2022 15:55

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Άσπρο Χωριό το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου 2022, οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της 16ης Μικρασιατικής συνάντησης αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το Σάββατο 10/9 το απόγευμα τελέσθηκε Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου κάθε χρόνο τιμάται η Ιερά Μνήμη του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτύρων, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου. Ακολούθως, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Ιατρό και συγγραφέα κ. Αντώνη Αρκά με θέμα: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ» ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας την οποία διεύθυνε και συνόδεψε με το μπουζούκι του ο κ. Αστέριος Ρήγας. Τον συνόδεψαν οι μουσικοί Κατερίνα Καζακίδου στο βιολί, Γιώργος Χρονόπουλος στην κιθάρα, Νίκος Γιανναράκης στο πιάνο, και Κίμων Ξύγκης στο κανονάκι, ενώ ιδιαίτερο χαρακτήρα έδωσε με την φωνή του στο τραγούδι ο Θοδωρής Κρητικός.

Την Κυριακή 11/09 το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου.  Στην συνέχεια αντιπροσωπείες των φετινών φιλοξενούμενων Συλλόγων της Αίγινας και του Συλλόγου μας με παραδοσιακές φορεσιές πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η Μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα: «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ», η οποία περιλάμβανε τραγούδια και χορούς της Προποντίδας, της Καππαδοκίας, του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων με την συμμετοχή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ», του Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης Αιγίνης και του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Αιγίνης. Το στίγμα του έδωσε αποδίδοντας άψογα τρία τραγούδια στο πνεύμα της εκδήλωσης ο Νίκος Στόκας ενώ ένα θεατρικό δρώμενο παρουσίασε με την άψογη ερμηνεία του ο Λευτέρης Διαμαντόπουλος. Μουσική στην κεντρική εκδήλωση έπαιξαν ο Γιάννης Σιφναίος στο βιολί, ο Παναγιώτης Μενέγος στο λαούτο, η Φένια Θεοφίλου στο τουμπερλέκι και την κιθάρα, και η Σοφία Κονταράτου στο τραγούδι

Οι ως άνω εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άσπρου Χωριού «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» με συνδιοργανωτές το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ», τον Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας, την Ενορία Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού και την ΚΔΕΠΑΠ. Ο σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς ERKYNA TRAVEL, ΚΤΕΛ ΠΑΡΟΥ και ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΗΒΗ για την μετακίνηση και φιλοξενία των φιλοξενούμενων συλλόγων.

Στις εκδηλώσεις εκτός του Σεβασμιωτάτου,του Θεοφιλεστάτου και πολλών Ιερέων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου, ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φορέων και Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος είχε και την ευθύνη διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτές, τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες για την εμφάνισή τους, και τον κόσμο για την παρουσία τους.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα