Καταβολή συντάξεων την τελευταία στιγμή σε ΙΚΑ – Δημόσιο

30 Απριλίου 2015 15:55

Συνεχής είναι η μάχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας, προκειμένου να πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα οι πληρωμές των συντάξεων και των μισθών, παρά τα όποια τεχνικά ή άλλα προβλήματα...


Οι συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου κατατέθηκαν στις τράπεζες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έως και μετά το απόγευμα της Τρίτης δεν είχε βρεθεί το σύνολο του απαιτούμενου ποσού. Τελικά, το ποσό πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση σε χιλιάδες συνταξιούχους που επιχείρησαν να κάνουν ανάληψη της σύνταξής τους από τα ATM των τραπεζών.

 

Τεχνικό πρόβλημα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, επρόκειτο για τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, καθώς το διατραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάνει άμεση ενημέρωση στους λογαριασμούς των συνταξιούχων για την πίστωση της σύνταξής τους. Αν και οι πληρωμές των συντάξεων σε ΙΚΑ και Δημόσιο είχαν καθοριστεί για τις 29 Απριλίου, κάτι που επιβεβαίωνε με ανακοίνωσή του το ΙΚΑ, πολλοί ήταν οι συνταξιούχοι που μέσω ΑΤΜ επιδίωξαν να κάνουν ανάληψη από το απόγευμα της προηγουμένης, όπως συνηθίζουν εδώ και καιρό. Η αδυναμία ανάληψης της σύνταξης, για διάστημα 4 - 7 ωρών (ανάλογα με την τράπεζα) που συνέπεσε με την έντονη φημολογία που προκλήθηκε από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί αδυναμίας του Δημοσίου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του λόγω έλλειψης ρευστότητας, ήταν αρκετή για να δημιουργήσει πανικό.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, χωρίς να αναφέρεται σε τεχνικό ή άλλο πρόβλημα, ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η πίστωση των λογαριασμών θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 το βράδυ, ενώ χθες, Τετάρτη, οι πληρωμές συντάξεων ΙΚΑ και Δημοσίου μηνός Μαΐου έγιναν χωρίς πρόβλημα. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε και επικοινωνία του κ. Στρατούλη με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα του συστήματος ΔΙΑΣ αποκαταστάθηκε.

Ασφαλείς πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν ότι έως και αργά το μεσημέρι της Τρίτης, στο ΙΚΑ αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικρατούσε αναβρασμός, έως ότου βρέθηκε και το τελευταίο ευρώ που απαιτούνταν, για να μεταφερθούν τα χρήματα στις τράπεζες. Να σημειωθεί, δε, ότι εάν δεν καταβληθεί το σύνολο των συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων και δεν διενεργηθεί ο αναγκαίος έλεγχος από τις τράπεζες, δεν ανοίγει το σύστημα για να γίνουν αναλήψεις.

Η αγωνία πλέον του οικονομικού επιτελείου αφορά την καταβολή των συντάξεων από ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Παρότι οι πληροφορίες επιμένουν πως το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων δεν έχει βρεθεί, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως έστω και την τελευταία στιγμή όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Τα χρήματα θα πρέπει να πιστωθούν στις τράπεζες το αργότερο σήμερα το πρωί, προκειμένου να μην υπάρξουν αντίστοιχα τεχνικά προβλήματα με τους συνταξιούχους που θα επιδιώξουν να κάνουν ανάληψη της σύνταξής τους, μέσω ΑΤΜ, από το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι ανάληψη από τις τράπεζες θα μπορούν να κάνουν οι συνταξιούχοι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου και μετά, καθώς μεσολαβεί η αργία της Πρωτομαγιάς.

Διαθέσιμα

Εν τω μεταξύ, θα έχουν μεταφερθεί και κάποια διαθέσιμα από ταμεία στην ΤτΕ. Σήμερα, ο ΟΓΑ αναμένεται να λάβει απόφαση για μεταφορά 50 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του Δημοσίου. Αλλα 50 εκατ. αναμένονται και από το ΝΑΤ, ενώ 100 εκατ. εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν από το ΕΤΑΑ (ταμείο μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων) στην κεντρική τράπεζα.

Χθες, το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αποφάσισε τη μετατροπή 15 εκατ. σε ρέπος (με αντιδράσεις από μερίδα συνδικαλιστών), ενώ 20 εκατ. εκτιμάται ότι θα δοθούν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το ΙΚΑ αναμένεται να μεταφέρει 70 εκατ. στην ΤτΕ εντός του Μαΐου, ενώ την όποια ρευστότητά του θα καταθέτει σε λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας και ο ΟΑΕΕ. Στα 105 εκατ. υπολογίζεται ότι θα ανέλθει τελικά το ποσό που θα μεταφέρει στην ΤτΕ ο ΟΑΕΔ (πλέον των αρχικών 120 εκατ. ευρώ).

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos