Ασπαρτάμη: «Πιθανώς καρκινογάνα» ανακοίνωσε και επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

14 Ιουλίου 2023 10:55

Στην κατηγορία των «πιθανώς καρκινογόνων» ουσιών τοποθέτησε και επίσημα την ασπαρτάμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει ασφαλής για κατανάλωση μέχρι κάποια συγκεκριμένα επίπεδα.

Η «ετυμηγορία» για την ασπαρτάμη ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών δύο ξεχωριστών ομάδων ειδικών του ΠΟΥ, με την πρώτη να εντοπίζει αν υπάρχουν αποδείξεις ότι μια ουσία είναι πιθανώς επικίνδυνη και την δεύτερη να κρίνει πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος από τη χρήση αυτής της ουσίας.

Σε συνέντευξη τύπου πριν την επίσημη ανακοίνωση ο επικεφαλής του τομέα τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Φραντσέσκο Μπράνκα, επιχείρησε να εξηγήσει την απόφαση των δύο ομάδων των ειδικών, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη προκειμένου να αποφύγουν τη ζάχαρη.

«Αν οι καταναλωτές πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα αναψυκτικό με γλυκαντικό ή σε αναψυκτικό με ζάχαρη πιστεύω ότι υπάρχει μια τρίτη επιλογή που πρέπει να εξετάσουν, να πιουν δηλαδή νερό» είπε αρχικά χαρτολογώντας.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ασπαρτάμης θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους περισσότερους καταναλωτές» πρόσθεσε ο Μπράνκα.

 Όπως κατέληξε, ο ΠΟΥ δεν καλεί τις εταιρείες να αφαιρέσουν τελείως την ασπαρτάμη από τα προϊόντα τους αλλά αντίθετα καλεί σε ρύθμιση τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

Μετά το πόρισμα των ομάδων του ΠΟΥ ο οργανισμός JECFA (Food and Agriculture Organization joint committee on Food Additives) ανακοίνωσε ότι παραμένει η σύστασή του για κατανάλωση ασπαρτάμης κάτω από τα επίπεδα των 40 mg την ημέρα.

Σημειώνεται ότι το όριο αυτό έχει θεσπιστεί από το 1981 και χρησιμοποιείται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τα τρόφιμα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν επιστήμονες που δεν είχαν καμία σχέση με την έρευνα οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι αποδείξεις που συνδέουν την ασπαρτάμη με τον καρκίνο είναι «αδύναμες» με τις ενώσεις παραγωγής τροφίμων και ποτών να υποστηρίζουν ότι η ασπαρτάμη παραμένει ασφαλης και καλή επιλογή για όσους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα επίπεδα καταναλώσης ασπαρτάμης που ισχύουν, ορίζουν ότι για ένα άτομο βάρους περίπου 60-70 κιλών θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από εννέα έως 14 κουτάκια αναψυκτικών για να τα ξεπεράσουν, βάσει της μέσης ποσότητας ασπαρτάμης που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά - ποσότητα που υπερβαίνει κατά 10 φορές αυτή των αναψυκτικών που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos