Ζυμώσεις στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο - Στενεύουν τα περιθώρια συναίνεσης

12 Ιουλίου 2016 11:12

Στη «δεύτερη ανάγνωση» του εκλογικού νόμου που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο -άρα και στις προτάσεις της αντιπολίτευσης(;)- προχωρούν τα κόμματα σήμερα το απόγευμα στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Ειδική Επιτροπή.


Η συζήτηση αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον από τις «αντίπαλες» πλευρές, καθώς η μεν κυβέρνηση δηλώνει ότι προχωρά κανονικά για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, η δε αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο «αξίωμα» ότι χρειάζονται εκλογές και όχι νέος εκλογικός νόμος.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρότι είχε πρόσφατα ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, όπως και το Ποτάμι που όμως χθες επανήλθε με την κατάθεση δύο τροπολογιών -για ένα λελογισμένο μπόνους και για το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού.

Το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων έχουν συμφωνήσει με την απλή αναλογική, την ψήφο στα 17, και έχει διαφωνήσει το πρώτο με το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και το σπάσιμο των περιφερειών, όπως και το δεύτερο κόμμα δεν επιθυμεί την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Το παζλ έτσι όπως διαμορφώνεται αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άναψε στα κυβερνητικά στελέχη το «πράσινο φως» για περισσότερη ευελιξία στην εν εξελίξει συζήτηση, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία στις 20 Ιούλη. «Το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους» τόνιζαν χθες κυβερνητικές πηγές θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι «δεν υπάρχει άγχος» για την εξασφάλιση των 200 ψήφων και υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι πέρυσι το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ. Βενιζέλο παρουσίασε πρόταση υπέρ της απλής αναλογικής.
Η πραγματικότητα όμως εμφανίζει κοινή στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπέρ της καταψήφισης της κυβερνητικής πρότασης μέχρι τώρα -παρότι στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταγράφονται διαφωνίες αφενός από τον Θ. Θεοχαρόπουλο (αρχηγό της ΔΗΜΑΡ) και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όπως οι κ. Λαλιώτης και Πρωτόπαπας.

Οσον αφορά στις τροπολογίες του Ποταμιού, οι γνωρίζοντες λένε ότι εφόσον η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας παραμείνει στην αρχική της θέση, τότε «μηδενίζονται» τα περιθώρια ευρύτερης συναίνεσης μέσα από τον διάλογο στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια. «Μια έδρα μπόνους για κάθε 2%, π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Αν υπάρχει υπόλοιπο, για να κατακυρωθεί επιπλέον έδρα υπέρ του πρώτου κόμματος, πρέπει το υπόλοιπο αυτό να υπερβαίνει τη μονάδα (π.χ. με 37,01% οι έδρες γίνονται 19, με 36,99% οι έδρες του bonus μένουν 18)», λέει το Ποτάμι.

Ο Π. Κουρουμπλής
«Η περίπτωση του μπόνους, αν αφορούσε το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, θα έλεγε κανείς ότι έχει μια λογική βάση. Ομως το ΠΑΣΟΚ μιλά για μπόνους πάνω από 40-42% το οποίο αυτήν τη στιγμή αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» δήλωσε χθες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είχε αποδεχθεί την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, που όμως δεν συνέβη, προφανώς λόγω της άρνησης κατ' αρχάς της ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χθες αποφάσισαν να ζητήσουν επιτάχυνση για την κατάληξη της πρότασης που τα διάφορα στελέχη έχουν αναλάβει για την αναθεώρηση του Συντάγματος -ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» τη συμβολική 24η Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos