×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ νέος πρόεδρος της Κομισιόν

28 Ιουνίου 2014 11:50

Τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επέλεξαν ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η επιλογή του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν αναμενόμενη, παρά την «σταυροφορία» του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος πολέμησε... μέχρι τέλους την εν λόγω υποψηφιότητα, χαρακτηρίζοντας την επιλογή «σοβαρό λάθος».

Οι ηγέτες αγνόησαν την πεισματική αντίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θεωρεί «υπερβολικά φεντεραλιστή και παλιομοδίτη» τον Γιούνκερ για να μπορέσει να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση της ΕΕ κατά την βρετανική γραμμή και ανέδειξαν στην κεφαλή της Κομισιόν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος στην ευρωβουλή, του κεντροδεξιού ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και η Μέρκελ.

Ο διορισμός Γιούνκερ, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μέσω twitter:

«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο Ρομπάι.

Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, διεξήχθη ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιούνκερ στήριξαν 26 εκ των 28 ηγετών. «Κατά» ψήφισαν ο Κάμερον και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας- την οποία είχε ζητήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός- σπάει την παράδοση της πλήρωσης υψηλών θέσεων στην ΕΕ με ομοφωνία.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την θετική εξέλιξη ο Γιούνκερ είπε ότι αισθάνεται «υπερηφάνεια και τιμή» που επελέγη από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αισθάνομαι υπερηφάνεια και τιμή που έλαβα σήμερα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο 59χρονος «βετεράνος των Βρυξελλών» γνωστός για την ικανότητά του στην επίτευξη συμφωνιών, θα πρέπει τώρα να διοριστεί και επισήμως πρόεδρος της Κομισιόν με την έγκριση της πολιτικής του ατζέντας, από το ευρωκοινοβούλιο, στις 16 Ιουλίου.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκ νέου στις 16 Ιουλίου, για ένα ανεπίσημο δείπνο εργασίας, στο οποίο θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των Επιτρόπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή.

Σε αυτήν την άτυπη σύνοδο θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Βρετανίδας Κάθριν Άστον.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos