×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Έξυπνο» 1 στα 2 κινητά που πωλούνται στην Ελλάδα

01 Ιουνίου 2013 08:50

Ανοδικές οι πωλήσεις και των tablet PC στη χώρα μας, αγγίζοντας τις 30.200 συσκευές μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τη στροφή και των Ελλήνων καταναλωτών στα «έξυπνα» τηλέφωνα πιστοποιεί πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών GfK. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάσθηκαν από τη Wind, κατά την ανακοίνωση της αποκλειστικής διάθεσης του Huawei Honor 2 από τον πάροχο. Σύμφωνα με αυτά, μέσα στο 2013 οι πωλήσεις των smartphone άγγιξαν για πρώτη φορά το ορόσημο του 50% στις πωλήσεις τηλεφώνων. Κάτι που σημαίνει ότι «έξυπνα» ήταν 1 στα 2 κινητά που διατέθηκαν τους πέντε τελευταίους μήνες στη χώρα μας.

Η ανοδική τάση διαγραφόταν ήδη από το 2012, όπου οι πωλήσεις των smartphone έφτασαν το 44%, ένα νούμερο που ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύριο συσκευές. Το ποσοστό αυτό ήταν σαφώς μεγαλύτερο από το 2011, όπου οι πωλήσεις έφτασαν το 31%, δηλαδή τις 1,2 εκατομμύριο συσκευές.

Όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα, το Android ήταν σαφώς κερδισμένο, αυξάνοντας το μερίδιό του κατά 8,8 ποσοστιαίες μονάδες – από 72,6% σε 81,4%. Αισθητά μειωμένο, κατά 7,4%, ήταν το μερίδιο του iOS της Apple (δηλαδή των iPhone), καταλήγοντας στο 10,4%. Σημαντική πτώση σημειώθηκε στο Symbian και Blackberry, ενώ μικρή άνοδος καταγράφηκε στο Windows Phone.

Από την άποψη των τιμών, το 41% των πωλήσεων αφορούσε συσκευές κάτω από 150 ευρώ, ενώ η κατηγορία 0-300 ευρώ αντιπροσώπευσε συνολικά το 83% των πωλήσεων. Πέρα από την οικονομική κρίση, που δικαιολογεί τη στροφή στα πιο οικονομικά μοντέλα, η αύξηση του μεριδίου των συσκευών χαμηλής και μεσαίας οικονομικής κατηγορίας οφειλόταν πάντως και στο γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές περίμεναν την επικείμενη ανακοίνωση των νέων «ναυαρχίδων» των μεγαλύτερων κατασκευαστών.

Παράλληλα, οι μεγαλύτερες πωλήσεις «έξυπνων» κινητών είχαν σαν συνέπεια και ευρύτερη χρήση των δικτύων 3G για την πρόσβαση στο ίντερνετ. Έτσι, σύμφωνα με τη Wind, στο χρονικό διάστημα Απρίλιος 2013 – Απρίλιος 2012 η κίνηση ανά χρήστη smartphone στο δίκτυό της αυξήθηκε 2,6 φορές.

Παράλληλα με την ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στα «έξυπνα» κινητά, ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις των tablet στην Ελλάδα. Έτσι, τον περασμένο Φεβρουάριο διατέθηκαν 13.475 «ταμπλέτες», συγκριτικά με τις μόλις 3.774 συσκευές που είχαν διατεθεί τον Φεβρουάριο 2012. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο μήνας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν ο Δεκέμβριος, όταν και πουλήθηκαν 30.209 tablet.

Από τα tablet που διατέθηκαν, καταγράφεται σημαντική μείωση των iPad, και άνοδος των μοντέλων με λειτουργικό Android. Κάτι που εξηγείται σε κάποιο βαθμό από το γεγονός ότι υπάρχουν Android tablet με σαφώς χαμηλή τιμή. Άλλωστε, το 45% των πωλήσεων αφορούσε μοντέλα με τιμή κάτω των 250 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 68% των tablet PC που διατέθηκαν ήταν προϊόντα με δυνατότητα σύνδεσης μόνο σε δίκτυα Wi-Fi, και όχι σε 3G. Επομένως, φαίνεται πως οι Έλληνες αξιοποιούν τις ταμπλέτες περισσότερο σαν «φορητές» και λιγότερο σαν «κινητές» συσκευές, με την έννοια ότι τις χρησιμοποιούν κυρίως στο γραφείο και το σπίτι.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos