Βόμβες και ρουκέτες «σκοτώνουν» την εκεχειρία

28 Ιουλίου 2014 10:37

Συνεχείς και ανεπιτυχείς είναι οι προσπάθειες για εδραίωση της εκεχειρίας στη Γάζα, καθώς οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες για 24ωρη ανθρωπιστική παύση

των εχθροπραξιών παραμένουν κενές περιεχομένου, όσο οι δύο πλευρές εμμένουν σε όρους διαμετρικά αντίθετους μεταξύ τους.

Και στο μεταξύ, ο κύκλος αίματος όλο και μεγαλώνει: 1.030 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 218 παιδιά, τα περισσότερα κάτω από 12 ετών, σύμφωνα με τη Unicef, 167.269 έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία κι άλλα κτίρια, ενώ και οι Ισραηλινοί μετρούν 46 νεκρούς.

Η Χαμάς εξήγγειλε χτες 24ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από τις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής, λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ επανέλαβε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, διακόπτοντας τη δική του 24ωρη κατάπαυση του πυρός έπειτα από νέες ρουκέτες κατά της επικράτειάς του.

«Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ αλ Φιτρ (σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία», είχε δηλώσει ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ωστόσο, το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση και μιλώντας στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς έχει ήδη παραβιάσει την εκεχειρία που η ίδια πρότεινε και ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ θα λάβει όποια μέτρα είναι «απαραίτητα» για την προστασία του ισραηλινού λαού.

«Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να βάλλει εναντίον μας, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε», είπε.

Σε άλλη συνέντευξή του, στο αμερικανικό δίκτυο Fox, τόνισε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες, τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ. «Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο» ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι «μοναδική επιλογή είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου» και διευκρίνισε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικοινωνιών Γκιλάντ Ερντάν είχε δηλώσει πως ο «ισραηλινός στρατός πρέπει να ξεκινήσει τις επιθέσεις με μεγαλύτερη ορμή, ώστε η Χαμάς να αποστερηθεί για πάντα τους πυραύλους και τα τούνελ της με κάποιο είδος επιτήρησης». «Σε αντάλλαγμα θα συμφωνήσουμε σε οικονομικές ελαφρύνσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Μεσαάλ

Από την πλευρά της η Χαμάς διά στόματος του πολιτικού της ηγέτη Χάλεντ Μεσαάλ δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την κατοχή. «Δεν είμαστε φανατικοί», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαστε φονταμενταλιστές. Δεν πολεμάμε τους Εβραίους μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι. Δεν πολεμάμε άλλες φυλές. Πολεμάμε τους κατακτητές», δήλωσε, δίνοντας τον τόνο ότι η Χαμάς δεν θα συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία, αν δεν μπει τέλος στον οικονομικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

Πάρτι για τη Σέρι αντί για λύση στη Μ. Ανατολή

Στις δραματικές ώρες που γνωρίζει η Μέση Ανατολή με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος έχει τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για την ειρήνη στην περιοχή, δεν μοιάζει να... αγχώνεται για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Αντιθέτως έδωσε την Παρασκευή το βράδυ στην εξοχική του βίλα στο Μπάκινχαμσαϊρ πλούσιο πάρτι για τη σύζυγό του Σέρι, η οποία στις 23 Σεπτεμβρίου γίνεται 60 χρόνων. Στο πάρτι είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, πολλοί πρώην υπουργοί του Εργατικού Κόμματος, γνωστοί καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, όπως ο ινδικής καταγωγής Λακσμί Μιτάλ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 11 δισεκατομμύρια λίρες.

Το φαγητό ήταν, όπως αποκάλυψε σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Mail on Sunday», «για απαιτητικούς ουρανίσκους». Περιελάμβανε φουά γκρα, χτένια, αρνίσια παϊδάκια και φράουλες. Οι σαμπάνιες, τα κρασιά και άλλα ποτά ήταν άφθονα. Ο δημοφιλής Βρετανός κωμικός Μπόμπι Ντάβρο είχε αναλάβει να διασκεδάσει τους καλεσμένους, μιμούμενος μεταξύ άλλων τον Τόνι Μπλερ και τραγούδησε, με κάποιο νόημα φυσικά, το τραγούδι «εάν κυβερνούσα τον κόσμο». Το πλούσιο πάρτι της Σέρι Μπλερ έχει προκαλέσει μεγάλες επικρίσεις για τη χρονική στιγμή που έγινε, ενώ η «Mail» επισημαίνει ότι ο ρόλος του Μπλερ για τη Μέση Ανατολή είναι πλέον μια αργομισθία και τον καλεί να παραιτηθεί.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos