Τηρείται η εκεχειρία, παρά τις παραβιάσεις σε «γκρίζες ζώνες»

29 Φεβρουαρίου 2016 09:45

Αν και ιδιαιτέρως εύθραυστη λόγω των πολλών «γκρίζων ζωνών» στους όρους που περιέχει, η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο σχεδίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τηρείται σε «γενικές γραμμές», όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του ρωσικού κέντρου συντονισμού στη Συρία, Σεργκέι Κουραλένκο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αεροσκάφη, για τα οποία δεν είναι γνωστό αν είναι ρωσικά ή συριακά, βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου και της κεντρικής επαρχίας Χάμα, που ίσως να μην περιλαμβάνονται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αξιωματούχοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, πάντως, κατέστησαν σαφές ότι η περιοχή που χτυπήθηκε ελέγχεται πλήρως από τους ίδιους και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν θέσεις τζιχαντιστών ή τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, που έχουν εξαιρεθεί από την εκεχειρία.

 

Αντιπολίτευση
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) δήλωσε πως η συριακή αντιπολίτευση θα εμμείνει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών παρά το γεγονός ότι έγιναν τουλάχιστον 15 παραβιάσεις της.

Ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ δήλωσε πως η HNC θα διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Εθνη και στις χώρες που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να πραγματοποίησε η Ρωσία γύρω από την πόλη Χαλέπι και τις επιθέσεις της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην πόλη Ζαμπαντάνι, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η αντιπολίτευση περιμένει απαντήσεις σχετικά με το πώς ελέγχεται η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, είπε. Παράλληλα, το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία γνωστοποίησε πως έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν κατάλογο 69 ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης οι οποίες συμφωνούν με τους όρους της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία. Το κέντρο ανέφερε πως στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι οργανώσεις που είχαν επιβεβαιώσει τη συμφωνία τους μέσω της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης, καθώς και εκείνες που είχαν δηλώσει απευθείας στις ΗΠΑ πως συμφωνούν με την εκεχειρία.

Αλλά και η Ρωσία έχει ήδη λάβει η ίδια από 17 ένοπλες οργανώσεις της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» της Συρίας δηλώσεις πως συμφωνούν με την εκεχειρία, ανέφερε το κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, το ΙΚ συνεχίζει την προσπάθεια να επεκτείνει τη ζώνη επιρροής του, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της κουρδικής YPG στη βόρεια Συρία, με στόχο την κατάληψη του Ταλ Αμπιάντ.

Ταυτόχρονα, μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν χτες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κοντά στην πρωτεύουσα εδώ και μήνες, ενώ δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε μια κυρίως σιιτική συνοικία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 70 ανθρώπων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos