Ισόβια στους επίδοξους δολοφόνους της Μαλάλα

30 Απριλίου 2015 15:50

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο του Πακιστάν δέκα άνδρες για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της νεαρής ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, Μαλάλα Γιουσαφζάι, το 2012.


Όπως ανακοίνωσαν οι δικαστικές Αρχές, οι δέκα καταδικασθέντες είναι μέλη των Πακιστανών Ταλιμπάν, στους οποίους ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται ο άνδρας που έχει κατονομαστεί ως ο «εγκέφαλος» της επίθεσης.
Πρόκειται για τον 23χρονο Αταουλάχ Καν, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από την αστυνομική έκθεση την ώρα των πυροβολισμών.
Ο πακιστανικός στρατός είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο τη σύλληψη δέκα υπόπτων, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν μεταφερθεί σε τοπικό δικαστήριο που εκδικάζει υποθέσεις τρομοκρατίας.
«Αυτοί οι δέκα δράστες που ενεπλάκησαν στην επίθεση εναντίον της Μαλάλα Γιουσαφζάι καταδικάστηκαν σε ισόβια», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του δικαστηρίου αυτού στη Μινγκόρα, μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστή Μοχάμαντ Αμιν Κούντι.

«Καθένας από αυτούς καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη», που ισοδυναμεί με ισόβια κάθειρξη στο πακιστανικό δίκαιο, διευκρίνισε άλλος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του φόβου αντιποίνων από τους πακιστανούς Ταλιμπάν.
Οι πακιστανικές αρχές είχαν δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο άνδρας που είχε πυροβολήσει εξ επαφής την έφηβη, είχε καταφύγει στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Αφγανιστάν, όπως πολλά στελέχη των πακιστανών Ταλιμπάν του μουλά Φαζλουλάχ.

Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, τζιχαντιστές της οργάνωσης ΤΤΡ εισέβαλαν στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η Μαλάλα, μετά το τέλος των μαθημάτων.
Ένας από αυτούς ρώτησε ποια είναι η Μαλάλα πριν την πυροβολήσει στο κεφάλι. Ωστόσο η σφαίρα εισήλθε από την αριστερή γωνία του κρανίου και εξήλθε από τον λαιμό. Μεταξύ ζωής και θανάτου, η Μαλάλα μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία, όπου ανέκτησε τις αισθήσεις της λίγες μέρες αργότερα.
Ελάχιστα γνωστή στο εξωτερικό, η νεαρή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο της καταπολέμησης του εξτρεμισμού.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos