Συμφωνία Ε.Ε και Βρετανίας για την αποφυγή του Brexit

20 Φεβρουαρίου 2016 12:46

Σε ομόφωνη συμφωνία με τη Βρετανία κατέληξαν μετά από μια Σύνοδο-θρίλερ και διαπραγματεύσεις 30 ωρών οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, με στόχο να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο Brexit.

Την είδηση δημοσιοποίησε πρώτη η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκρουμπαουσκάιτε μέσω Twitter και λίγη ώρα αργότερα την επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ομόφωνη στήριξη για νέα συμφωνία» έγραψε στο Twitter o κ. Τουσκ. «Διαπραγματεύτηκα μια συμφωνία που δίνει στη Βρετανία ειδικό status μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο, θα προτείνω να στηριχθεί από το Κοινοβούλιο» έγραψε στο twitter ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Κάμερον, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη συμφωνία που επετεύχθη, τόνισε ότι η συμφωνία κινείται μέσα στα πλαίσια όσων είχε δεσμευτεί να κατορθώσει στην αρχή της διαδικασίας αυτής.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι πλέον θα υπάρχουν «αυστηροί νέοι κανόνες» για τα επιδόματα και ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία δεν θα μπει ποτέ στο ευρώ. Παρόλα αυτά, θα έχει λόγο στις αποφάσεις της Ευρωζώνης. «Θέλω η Βρετανία να μπορεί να απολαύσει τα καλύτερα δύο κόσμων» ανέφερε χαρακτηριστικά. (Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κάμερον ΕΔΩ)

Συμφωνία Ε.Ε και Βρετανίας για την αποφυγή του Brexit

Ικανοποίηση Τουσκ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συμφωνία με τη Βρετανία εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τουσκ, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη απόφαση που έλαβαν και οι 28 ηγέτες», είπε ο κ. Τουσκ, και συνέχισε: «Στείλαμε έξω το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό»

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. χρειάζεται τη Βρετανία και το αντίστροφο. «Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού. Αγαπώ την Μεγάλη Βρετανία και αγαπώ τις Βρυξέλλες».

Συμφωνία Ε.Ε και Βρετανίας για την αποφυγή του Brexit

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι η νέα συμφωνία στερεί από τη Γηραιά Αλβιώνα το δικαίωμα άσκησης βέτο σε αποφάσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

«Δεν θα υπάρξει βέτο και το κείμενο (της συμφωνίας) το λέει πολύ καθαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Η Γαλλία αντιτασσόταν σθεναρά στην παραχώρηση δικαιώματος βέτο στη Βρετανία σε αποφάσεις της Ευρωζώνης, καθώς το Λονδίνο δεν έχει υιοθετήσει το κοινό νόμισμα.

«Όλοι έδειξαν καλή θέληση και ελαστικότητα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, που απάντησε εμμέσως και στο σχόλιο του Ντέιβιντ Κάμερον ότι αγαπάει τη Βρετανία πάνω από όλα. «Εγώ αγαπάω περισσότερο τις Βρυξέλλες» είπε χαμογελώντας ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Μέρκελ: Δίκαιη και συμβιβαστική συμφωνία

Για μια «δίκαιη και συμβιβαστική συμφωνία» έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, που τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στον Ντέιβιντ Κάμερον τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε. στο επικείμενο δημοψήφισμα.

«Πιστεύουμε ότι (...) προσφέραμε στον Ντέιβιντ Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να κάνει εκστρατεία στη Βρετανία ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε δημοσιογράφους.

Η συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμη πως η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ «είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία», ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε: «Εύχομαι τα καλύτερα στον Ντέιβιντ Κάμερον τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Ορισμένες από τις αλλαγές

Αλλαγή της συνθήκης

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»• και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Επιδόματα εργαζόμενων

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της και θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιδόματα παιδιών

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

www.ethnos.g

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos