«Θύελλα» αντιδράσεων μετά την μήνυση Ερνογάν κατά Γερμανού κωμικού

12 Απριλίου 2016 18:08

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταθέσει μήνυση εναντίον του σατιρικού παρουσιαστή Γιαν Μπέμερμαν, με τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και απλούς πολίτες να δυσανασχετούν και να τάσσονται υπέρ της ελευθερίας του λόγου.


«Θύελλα» αντιδράσεων μετά την μήνυση Ερνογάν κατά Γερμανού κωμικού

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε εκφράσει την δυσφορία του και πριν από μερικές ημέρες, κατέθεσε και επίσημα διάβημα διαμαρτυρίας ενάντια στον κωμικό. Στις 31 Μαρτίου, ο κωμικός είχε απαγγείλει ένα σατιρικό ποίημα με σεξουαλικές αναφορές στην γερμανική τηλεόραση, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στο Βερολίνο που αυτή την περίοδο προσπαθεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε την διαμαρτυρία μέσω δικηγόρων στην εισαγγελία της πόλης Mainz. Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως το διάβημα του Ερντογάν θα εξεταστεί ως μέρος μιας υπάρχουσας διαδικασίας και διευκρίνισε ότι ο κωμικός ήδη ερευνάται με την υποψία της «προσβολής ξένων κρατικών οργάνων και εκπροσώπων» μετά από περισσότερες από 20 καταγγελίες.

«Το Βερολίνο εξετάζει το επίσημο αίτημα της Τουρκίας» δήλωσε χτες εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, και τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών.

Αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων

«Ερντογάν κάνε μου και μένα μήνυση» τραγούδησε ο ηθοποιός Ντίντερ Χαλερφόρντεν, ένας από τους υποστηρικτές του κωμικού. «Κάθε αστείο που απαγορεύεις, κάνει εσένα αστείο» συνεχίζει ο ηθοποιός, συνοδευόμενος υπό τους ήχους γερμανικής και τουρκικής μουσικής.

Ο Χαλερφόρντεν είναι ένας μόνο από τους εκπροσώπους της γερμανικής καλλιτεχνικής σκηνής που αντιδρούν στην απόφαση του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, o κωμικός διάβασε το ποίημα για να προκαλέσει τον Ερντογάν και να αναδείξει το ζήτημα της καταπίεσης της ελευθερίας του λόγου. Στο πλευρό του, όπως αναφέρει το γερμανικό κρατικό δίκτυο, τάχθηκε ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης! «Κάτω τα χέρια από τον Γιαν Μπέμερμαν» έγραψε χτες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε στο κανάλι ZDF χτες κατά τη διάρκεια εκπομπής της Anne Will, ένα από τα πιο επιτυχημένα σόου της γερμανικής τηλεόρασης.

Καταιγιστικές οι αντιδράσεις των τηλεθεατών σε twitter και facebook. «Γιατί δεν ζητάει συγγνώμη ο Μπέμερμαν αλλά αντ' αυτού ξεκινάει μια συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου», έγραψε ένας τηλεθεατής, ενώ κάποιος άλλος σημειώνει: «Θαυμάσια! Η τουρκική κυβέρνηση θα μας υπαγορεύσει τώρα πως θα κάνουμε σάτιρα στη Γερμανία. Είναι απογοητευτικό. Έχουμε ηθικό ανάστημα;».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos