Σαιξπηρικά μαχαιρώματα στο ...διχασμένο βασίλειο

03 Ιουλίου 2016 20:05

Την ώρα που η Ευρώπη διαμηνύει όλο και εντονότερα στη Βρετανία «πρώτα η έξοδος και μετά η διαπραγμάτευση», η χώρα βγαίνει από το δημοψήφισμα βαθιά πολιτικά και κοινωνικά διχασμένη, με τη Σκοτία ήδη να αναζητάει στις Βρυξέλλες ευήκοα ώτα στην επιθυμία της να προστατευθεί η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Η Τερέζα Μέι κρίνεται ικανή να καταλήξει σε μία βιώσιμη συμφωνία με την ΕΕ.

Η Αντζελα Ιγκλ εμφανίζεται ως ενωτική και θεωρείται δυνατή αντίπαλος του Κόρμπιν.
Ο Μάικλ Γκόουβ αιφνιδίασε μπαίνοντας στην κούρσα της διαδοχής παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Οι υποστηρικτές του Τζέρεμι Κόρμπιν λένε πως σε επτά μέρες το κόμμα απέκτησε 60.000 νέα μέλ

Και αν οι σχετικές επιθυμίες, όπως εκφράστηκαν από την πρωθυπουργό της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζεον, ακούστηκαν όντως με συμπάθεια, οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν διατεθειμένες να εμπλακούν σε τέτοιες συζητήσεις, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι αρνείται και να τις ακούσει λόγω των αποσχιστικών τάσεων της Καταλονίας. Και σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά, με «σαφείς ενδείξεις σοκ στην οικονομία», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, που δήλωσε την Παρασκευή ότι εγκατέλειψε τον στόχο που είχε θέσει να μετατραπεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας σε πλεόνασμα το 2020, το «καράβι» χρειάζεται όσο τίποτα άλλο έναν ικανό, έμπειρο και ψύχραιμο «καπετάνιο». Κι εδώ αρχίζουν για τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, οι δυσκολίες, οι διχασμοί, τα αλληλο καρφώματα και οι προδοσίες, σαν βγαλμένες από την πένα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Μόνος χαλαρός ηγέτης είναι ο αρχηγός του UKIP και αυτόκλητος ηγέτης της «λαϊκής επανάστασης» της Βρετανίας εναντίον της ΕΕ, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος έχει χτίσει ολόκληρη την πολιτική του καριέρα στο Brexit και πλέον έχει βάσιμες ελπίδες για μεγάλη άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματός του. Αντιθέτως, το Brexit πυροδότησε πολιτικές αλλαγές στις ηγεσίες και στη στρατηγική των Συντηρητικών και των Εργατικών, οι οποίοι απειλούνται πλέον και με διάσπαση. Η αρχή έγινε με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, αν και πολλές φωνές εντός του κόμματος του ζητούσαν να μείνει ώστε να μη δημιουργηθεί χάσμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Το μεγαλύτερο όμως σοκ προκάλεσε στους Τόρις ο ίδιος ο «στρατηγός» του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, που αρνήθηκε τελικά να βάλει υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Κάμερον, αφήνοντας φίλους κι εχθρούς άναυδους. Κι ενώ οι Τόρις ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, οι Εργατικοί μοιάζουν να πηδούν στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Βουλευτές του κόμματος βρήκαν την ευκαιρία να απομακρύνουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν από την ηγεσία του κόμματος με το επιχείρημα ότι δεν υποστήριξε και με πολλή θέρμη την καμπάνια υπέρ της παραμονής. Ακολούθησε η αποπομπή του Χίλαρι Μπεν, επικεφαλής των Εργατικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κίνηση που δρομολόγησε ένα κύμα παραιτήσεων μελών της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών, μία πρόταση μομφής κατά Κόρμπιν και την πεισματική άρνησή του να παραιτηθεί, που έχει αφήσει και τους υποψήφιους «δελφίνους» προς το παρόν μετέωρους.

Συντηρητικοί
Ο «Βρούτος» Γκόουβ κόντρα στη «νέα Θάτσερ»

Ενας σύγχρονος «λόρδος Μακμπέθ που διαπράττει βασιλοκτονία για να καταλάβει την εξουσία», ένας «στρατηγός που προωθεί τον στρατό του υπό τον ήχο των κανονιών και εγκαταλείπει στο πεδίο της μάχης και που θα πρέπει να ζήσει με αυτό το όνειδος», είναι κατά πολλούς Συντηρητικούς ο Μπόρις Τζόνσον, που αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας τελικά την Πέμπτη ότι «δεν μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία και την ενότητα που είναι απαραίτητες» για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος.

Την απόφαση αυτή την πήρε μετά την προδοσία του πιστού του συμμάχου, Μάικλ Γκόουβ, υπουργού Δικαιοσύνης που αποφάσισε να μπει στην κούρσα για τη διαδοχή παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Πολλοί στο κόμμα μίλησαν για αήθη συμπεριφορά, αποκαλώντας τον διπλό Βρούτο. Κι αυτό γιατί, πριν από την πισώπλατη μαχαιριά στον Τζόνσον, είχε προδώσει και τον Ντέιβιντ Κάμερον προσχωρώντας την άνοιξη στο στρατόπεδο του Brexit. «Μόνο ο Σαίξπηρ θα είχε επιτύχει να μεταφέρει το μεγαλείο όλων αυτών των προδοσιών. Βρισκόμαστε μπροστά στη μεταμορφωμένη σε πολιτικό κόμμα φωλιά των φιδιών», σχολίασε τα τεκταινόμενα στο Συντηρητικό κόμμα ο ο Νικ Τέρνμπουλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Καταθέτοντας τη δική του υποψηφιότητα, ο 48χρονος υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή του ο Μπόρις Τζόνσον «δεν μπορεί να παίξει τον ηγετικό ρόλο ή να συγκροτήσει γύρω του την ηγετική ομάδα που απαιτούν οι περιστάσεις». Το 2012, πάντως, ο ίδιος δήλωνε στο BBC ότι δεν «είναι φτιαγμένος για πρωθυπουργός, ότι δεν έχει τα κυβικά ενός πρωθυπουργού κι ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός»... Ισως για αυτό να δηλώνουν ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές ότι προτιμούν να ψηφίσουν τον «Κιμ Γιονγκ Ουν (τον ηγέτη της Β. Κορέας) παρά τον Γκόουβ».

Αυτό που υπόσχεται τώρα ο υποψήφιος της «αλλαγής» -κατά τα λεγόμενά του- είναι η «επανεκκίνηση» του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει 100 εκατ. λίρες επιπλέον την εβδομάδα στο NHS έως το 2020, αλλά και να βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση εισάγοντας το μοντέλο Αυστραλίας (το αυστραλιανό μοντέλο για τη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης στηρίζεται σε σύστημα μοριοδότησης ανάλογα με τα επαγγελματικά προσόντα, το μορφωτικό επίπεδο, τον βαθμό εξειδίκευσης, τη γνώση των Αγγλικών, την ηλικία, την προϋπηρεσία κ.ά.). Στο ζήτημα της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, ο γεννημένος στη Σκοτία Γκόουβ ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Η πιο ισχυρή αντίπαλός του αναδεικνύεται η Τερέζα Μέι, η μακροβιότερη, μετά τον Ουίστον Τσόρτσιλ, υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Είναι η μόνη στο κόμμα που γνωρίζει τόσο καλά την Ευρώπη, απολαμβάνει αξιοπιστία και σεβασμό στις Βρυξέλλες και κρίνεται ικανή να καταλήξει σε μια βιώσιμη και επωφελή συμφωνία με την ΕΕ.

Η 59χρονη νέα «Μάργκαρετ Θάτσερ», όπως την αποκαλούν, αν κι ευρωσκεπτικίστρια, είχε επιλέξει να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο δεν ήταν και πολύ ένθερμη υπέρ του Bremain, υποστηρίζοντας ακόμη και έναν περιορισμό της μετανάστευσης - προσφιλές θέμα των υποστηρικτών του Brexit.

Ωστόσο, τηρεί μια συναινετική στάση που την κάνει να εμφανίζεται ως «το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του συντηρητικού κόμματος».

Η Μέι ξεκαθάρισε πως δεν «πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες να μείνουμε στην ΕΕ, ούτε προσπάθειες να ξαναμπούμε σε αυτήν από την πίσω πόρτα ή να κάνουμε και δεύτερο δημοψήφισμα».

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει τα της αποχώρησης προ του τέλους του 2016, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει προηγουμένως να έχει επεξεργαστεί σαφείς θέσεις αναφορικά με τη μελλοντική της σχέση με την Ενωση.

Η πρώτη από τις ψηφοφορίες για τους διεκδικητές ξεκινά την Τρίτη, ενώ η ανάδειξη της νέας ηγεσίας αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ ΤΩΝ ΤΟΡΙΣ

Την ηγεσία των Τόρις, και κατ' επέκταση τη βρετανική πρωθυπουργία, διεκδικούν επίσης οι Στίβεν Κραμπ, Αντρέα Λίντσομ και Λίαμ Φοξ. Σύμφωνα με τον εσωκομματικό κανονισμό, αποκλείεται αυτός με τη μικρότερη υποστήριξη και τελικά μένουν δύο, που χρειάζονται και ψήφους από τα μέλη του κόμματος.

Εργατικοί
Μάχη του αμετακίνητου Κόρμπιν με τους αντάρτες

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχασε σχεδόν όλους τους υπουργούς της σκιώδους κυβέρνησής του, όπως και την πρόταση μομφής με 172 ψήφους υπέρ και 40 κατά, ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά να παραιτηθεί, την ώρα που ακόμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον τον κάλεσε να το πράξει λέγοντάς του «για τ' όνομα του Θεού, φίλε μου, φύγετε!».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «αντάρτες» βουλευτές των Εργατικών διερευνούν νομικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το όνομα της παράταξης σε περίπτωση δημιουργίας δικής τους «αποσχιστικής ομάδας» εντός του κοινοβουλίου, έχοντας μάλιστα στήσει ειδική ιστοσελίδα ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η εκστρατεία #SavingLabour (Σώζοντας τους Εργατικούς) στην αντίστοιχη ηλεκτρονική διεύθυνση (https://www.savinglabour.com) έχει ήδη ξεκινήσει, με πρώτο στόχο να πείσει «μετριοπαθείς» πολίτες να στείλουν e-mail στους βουλευτές των περιφερειών τους, καλώντας τους να μη στηρίξουν τον Κόρμπιν.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του δηλώνουν πως εγγράφηκαν τουλάχιστον 60 χιλιάδες νέα μέλη στο Εργατικό Κόμμα τις τελευταίες επτά ημέρες, προκειμένου να υποστηρίξουν τον Κόρμπιν σε μια νέα μάχη για την ηγεσία.

Εξάλλου, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών και πιο στενός του συνεργάτης, o Τζον Μακ Ντόνελ, ξεκαθάρισε πως ο «Κόρμπιν δεν θα παραιτηθεί» και κατηγόρησε τους «αντάρτες» βουλευτές ότι «διαλύουν το κόμμα», ενώ προκάλεσε όσους ενδιαφέρονται να προκαλέσουν εκλογές και να αντιπαρατεθούν ευθέως με τον Κόρμπιν στις κάλπες για ανάδειξη νέου αρχηγού από την εκλογική βάση.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει 50 υπογραφές βουλευτών, κάτι που έχει ήδη κάνει η 57χρονη βουλευτής και πρώην σκιώδης υπουργός Αμυνας, Αντζελα Ιγκλ, η οποία εμφανίζεται ως «ενωτική» και θεωρείται δυνατή αντίπαλος.

Η Ιγκλ θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά της την Πέμπτη, τελικά όμως δεν το έκανε χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Οι υποστηρικτές του Κόρμπιν το είδαν ως έμμεση παραδοχή ότι ο ηγέτης του κόμματος μπορεί ακόμα να νικήσει -εξάλλου απολαμβάνει της υποστήριξης των συνδικάτων και των νέων-, οι δικοί της όμως υποστηρικτές είπαν ότι απλώς το ανέβαλε περιμένοντας από τον Κόρμπιν να «πράξει το σωστό και να παραιτηθεί».

Ενας ακόμα ισχυρός αντίπαλος είναι ο Οουεν Σμιθ, ο πρώην σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων που ποντάρει ότι μπορεί να κερδίσει την Ιγκλ επειδή εκείνη είχε ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ και των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία.

Αλλες πιθανές υποψηφιότητες για την ηγεσία είναι αυτές του «αντάρτη» βουλευτή Νταν Τζάρβις αλλά και της πρώην υπουργού Ιβέτ Κούπερ, η οποία είχε ηττηθεί στις εσωκομματικές εκλογές πέρσι τον Σεπτέμβρη.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Η κατάσταση στο Εργατικό Κόμμα είναι τόσο εκρηκτική που έχει ξεσπάσει και νομική διαμάχη για το κατά πόσον ο Κόρμπιν -που έχει ξεκαθαρίσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος- υποχρεούται επίσης να μαζέψει υπογραφές, παρότι κατέχει ήδη τη θέση τού -πανηγυρικά εκλεγμένου τον περασμένο Σεπτέμβρη- επικεφαλής του κόμματος.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos