Η εποχή των παγετώνων στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας-Γαλλίας

12 Οκτωβρίου 2016 11:30

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξαιτίας της Συρίας και η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά.


Τελευταίο... επεισόδιο η νέα όξυνση στις ήδη τεταμένες γαλλορωσικές σχέσεις που προκλήθηκε από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Παρίσι για τις 19 Οκτωβρίου. Και παρά το γεγονός ότι το Ελιζέ έκανε λόγο για αναβολή, το Reuters υποστήριξε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας στη Γαλλία ακυρώθηκε. Την είδηση επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν θα πρέπει να δεχτεί στο Ελιζέ τον Βλαντίμιρ Πούτιν εξαιτίας των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ στο Χαλέπι, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας. Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, δήλωσε τη Δευτέρα πως Γάλλοι διπλωμάτες εργάζονται προκειμένου να βρουν έναν τρόπο ώστε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που, όπως είπε, διέπραξαν οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις στο Ανατολικό Χαλέπι.

Είχε προειδοποιήσει μάλιστα ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πει αλήθειες στον Πούτιν, εάν αποφασίσει να τον δεχθεί. Πάντως, στη συνέχεια τόνισε ότι παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων για τη Συρία, «η Ρωσία είναι μία χώρα εταίρος, όχι αντίπαλος».
Επίσης, διπλωμάτες έχουν δηλώσει πως το Παρίσι ηγείται των συζητήσεων για ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσία ειδικά για τη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.

Η ματαίωση της επίσκεψης του Πούτιν αποτελεί το τελευταίο περιστατικό στην επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση αφού η Ρωσία άσκησε βέτο σε μια σχεδιασμένη από τη Γαλλία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.
Είχε προηγηθεί η ομοβροντία κατά της Μόσχας από τις χώρες της Δύσης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, να δηλώνει ότι η σύγκρουση έχει φτάσει σε «νέα επίπεδα τρόμου».

Ανακοινωθέν
Επιπλέον, κοινό ανακοινωθέν Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΗΠΑ και των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Βρετανίας εμφάνιζε ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία τη Ρωσία.
Αλλά και οι σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον χαρακτηρίζονται από... ψύχος ιδίως μετά την κατάρρευση του κοινού, ειρηνευτικού σχεδίου των δύο χωρών για τη Συρία.
Ακολούθησε η απόφαση της Μόσχας να παγώσει τη συμφωνία του 2013 για την πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ και να τερματίσει το πρόγραμμα που ξεκίνησε προ εξαετίας για τη μετατροπή των καυσίμων έξι ρωσικών αντιδραστήρων σε ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού. Αποφάσεις που πάρθηκαν ως αντίδραση της Μόσχας στις συνεχιζόμενες κυρώσεις που της επιβάλλει η Δύση.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos