Τα social media στο «εδώλιο» για την ασφάλεια των παιδιών

12 Φεβρουαρίου 2024 15:53

Meta, TikTok, Snapchat, X και Discord, βρέθηκαν ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου

Στις ΗΠΑ, οι μεγάλες εταιρείες social media κλήθηκαν σε απολογία. Πριν λίγες ημέρες, οι Jason Citron, διευθύνων σύμβουλος του Discord, Evan Spiegel, διευθύνων σύμβουλος του Snap, Shou Chew, διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Linda Yaccarino, διευθύνουσα σύμβουλος του X και Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του Meta, στάθηκαν μπροστά στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, η οποία έθεσε τους προαναφερθέντες ως βασικούς υπεύθυνους για την έλλειψη ασφάλειας των παιδιών στις πλατφόρμες τους.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, με αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των πλατφορμών στην ασφάλεια και την ευημερία των νέων. Καθώς οι γερουσιαστές εξετάζουν εξονυχιστικά το ψηφιακό τοπίο, η συζήτηση σχετικά με την ευθύνη των τεχνολογικών κολοσσών για την εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά, κρίθηκε επείγουσα.
WATCH LIVE: CEOs of Meta, TikTok, X and other social media companies testify in Senate hearing

Το ανερχόμενο κύμα ανησυχιών
Η επικράτηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αρπακτικών συμπεριφορών σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως. Οι Αμερικάνοι γερουσιαστές συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι, παρά τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία, οι εταιρείες αυτές αδυνατούν να συμβαδίσουν με τις εξελισσόμενες μεθόδους των δραστών που εκμεταλλεύονται τις πλατφόρμες τους για να στοχοποιήσουν ανηλίκους. Η ακρόαση έριξε φως στην επείγουσα ανάγκη λήψης ισχυρών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του πιεστικού ζητήματος και την προστασία των ευάλωτων χρηστών.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι γερουσιαστές εμφανίστηκαν εξαγριωμένοι, καταγγέλλοντας ανοιχτά και επανειλημμένα τους πέντε ηγέτες της τεχνολογίας, ενώ μέσα στην αίθουσα ακρόασης, γονείς κρατούσαν φωτογραφίες θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο. Ορισμένοι είπαν ότι οι εταιρείες έχουν "αίμα στα χέρια τους" και ότι οι χρήστες "θα πεθάνουν περιμένοντας" να κάνουν αλλαγές για την προστασία των παιδιών. Οι επικεφαλής των εταιρειών αυτών, εμφανίστηκαν στη Γερουσία κάποιοι ύστερα από κλήτευση, δηλώνοντας ότι ήδη έχουν υιοθετήσει μέτρα για την προστασία των παιδιών. Ωστόσο, για αυτό το φαινόμενο που έχει πλέον ξεπεράσει τα σύνορα της Αμερικής και αφορά τα παιδιά όλου του πλανήτη, κανένας δεν έδωσε αποτελεσματικές λύσεις.
zuckeberg

Οι εταιρείες στο μικροσκόπιο
Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, αντιμετώπισε έντονο έλεγχο κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Οι γερουσιαστές εξέτασαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mark Zuckerberg, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις τρέχουσες στρατηγικές της εταιρείας για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης παιδιών στις πλατφόρμες της. Η κριτική επεκτάθηκε στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων συγκράτησης περιεχομένου, στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και στην ανταπόκριση στις αναφορές των χρηστών. Οι νομοθέτες τόνισαν την ανάγκη η Meta να λάβει πιο επιθετικά μέτρα για την παρακολούθηση και την αφαίρεση ρητού περιεχομένου που αφορά ανηλίκους. Η TikTok, η δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο μικρής διάρκειας, βρέθηκε επίσης σε δύσκολη θέση, καθώς οι γερουσιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις αλγοριθμικές προκλήσεις της πλατφόρμας και τον πιθανό ρόλο της στην ενίσχυση του επιβλαβούς περιεχομένου. Η ακρόαση τόνισε την ανάγκη να βελτιώσει η TikTok τους μηχανισμούς της για τη συγκράτηση του περιεχομένου της και να αναπτύξει αποτελεσματικότερους αλγόριθμους για τον εντοπισμό και την αφαίρεση ακατάλληλου περιεχομένου που αφορά παιδιά. Η έμφαση δόθηκε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν εξαρχής την εμφάνιση τέτοιου περιεχομένου στην πλατφόρμα.
social

Η Snap, η μητρική εταιρεία του Snapchat, αντιμετώπισε εξίσου ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της πλατφόρμας της και τη δέσμευσή της για την προστασία των νεαρών χρηστών. Οι γερουσιαστές πίεσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Snap σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων απορρήτου και των διαδικασιών επαλήθευσης της ηλικίας, προτρέποντας την εταιρεία να επενδύσει περισσότερο σε τεχνολογίες που μπορούν να ανιχνεύσουν και να αποτρέψουν τη διανομή ρητού περιεχομένου που αφορά ανηλίκους. Η έκκληση για βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας βρήκε απήχηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκληθεί στα ευεπηρέαστα μυαλά των νεαρών χρηστών.

Τα παραπάνω social media, δεν ήταν όμως το μοναδικό επίκεντρο της ακρόασης, καθώς οι γερουσιαστές έστρεψαν την προσοχή τους και σε άλλες πλατφόρμες όπως η X και η Discord. Αυτές οι εταιρείες, αν και ίσως λιγότερο mainstream, εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας στο διαδικτυακό οικοσύστημα. Οι γερουσιαστές αμφισβήτησαν τις πολιτικές τους σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών, τη συγκράτηση του περιεχομένου και τη συνεργασία με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Το κυρίαρχο θέμα ήταν η απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία ενόψει των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την επικράτηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Social media CEOs face questions on Capitol Hill over child safety

Εργαλεία στόχευσης παιδιών
Με όλα τα παραπάνω να αποτελούν κομμάτι μιας εκτεταμένης συζήτησης, οι πρακτικές που υιοθετούν ορισμένοι για να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά τα παιδιά στο διαδικτυακό περιβάλλον έρχονται στο επίκεντρο. Ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούν τα “αρπακτικά” λοιπόν, είναι η ανωνυμία. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν λογαριασμούς με ελάχιστα προσωπικά στοιχεία, διευκολύνοντας έτσι τα αρπακτικά να αποκρύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα. Υιοθετώντας ψεύτικες προσωπικότητες, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν μια σχέση με τα παιδιά χωρίς να κινήσουν υποψίες, κερδίζοντας σταδιακά την εμπιστοσύνη τους με την πάροδο του χρόνου.
social_media_paidi
Επόμενο βήμα είναι το Grooming, μια διαδικασία χειραγώγησης κατά την οποία οι επιτήδειοι χτίζουν σταδιακά συναισθηματικούς δεσμούς με τους στόχους τους, συχνά μεταμφιεσμένοι σε συμπαθητικούς φίλους. Οι ίδιοι μελετούν προσεχτικά τη διαδικτυακή δραστηριότητα των θυμάτων τους, εντοπίζουν τα τρωτά σημεία και τα εκμεταλλεύονται. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συναισθηματική χειραγώγηση μπορεί να κλιμακωθεί σε πιο σαφείς συνομιλίες και αιτήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαναγκάζουν ή χειραγωγούν τα παιδιά να ανταλλάξουν ρητό περιεχόμενο. Η ανταλλαγή ακατάλληλων εικόνων ή μηνυμάτων δημιουργεί μια αίσθηση ελέγχου, επιτρέποντας στους ενήλικες αυτούς να χρησιμοποιήσουν το υλικό ως μοχλό πίεσης για να φιμώσουν τα θύματά τους και να τα χειραγωγήσουν περαιτέρω ώστε να συμμορφωθούν.

Σε όλο αυτό φυσικά βοηθάνε οι ρυθμίσεις απορρήτου των πλατφόρμων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα “αρπακτικά” εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις αυτές για να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση αξιοπιστίας. Περιορίζοντας την ορατότητα των αλληλεπιδράσεών τους, οι επιτήδειοι μπορούν να απομονώσουν τα θύματά τους, καθιστώντας τα λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια από άλλους. Παράλληλα χρησιμοποιούν συνήθως ψεύτικα προφίλ με κλεμμένες εικόνες για να εξαπατήσουν τους στόχους τους. Παρουσιάζοντας ένα ελκυστικό ή σχετικό πρόσωπο, μπορούν εύκολα να κερδίσουν την προσοχή ανυποψίαστων παιδιών. Αυτή η τακτική όχι μόνο αποκρύπτει την πραγματική τους ταυτότητα αλλά τους επιτρέπει επίσης να διατηρούν μια ελκυστική διαδικτυακή παρουσία.
Senators grill social media CEOs about online child safety
Συνεργασία και νομοθετική δράση
Η ακρόαση υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας, κυβερνητικών υπηρεσιών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Οι γερουσιαστές τόνισαν την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών που μπορούν να εντοπίζουν και να αφαιρούν προληπτικά το ρητό περιεχόμενο που αφορά ανηλίκους. Επιπλέον, η νομοθετική δράση συζητήθηκε ως πιθανή οδός για να θεωρηθούν οι εταιρείες τεχνολογίας υπεύθυνες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πλατφορμών τους. "Κάθε γονέας στην Αμερική είναι τρομοκρατημένος για τα σκουπίδια που απευθύνονται στα παιδιά μας", δήλωσε ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, Ρεπουμπλικάνος του Τέξας. Εμείς θα προσθέταμε κάθε γονέας στον κόσμο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos