Παρουσίαση του Βιβλίου "Παριανοί Συγγραφείς"

27 Αυγούστου 2011 15:38

Παρουσιάστηκε στις 25 Αυγούστου στο θεατράκι του Λυκείου Παροικιάς το βιβλίο για τους Παριανούς συγγραφείς που εκδόθηκε

από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων της Αθήνας. Παρουσιαστής ήταν ο Αριστείδης Βαρριάς και συντονιστής της εκδήλωσης ο γιατρός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νικόλαος Πούλιος. Μίλησε για την πρωτοβουλία ο προηγούμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Παυλάκης. Στο τέλος της εκδήλωσης αναφέρθηκαν με λίγα λόγια στην εργασία τους η Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου και ο Χρίστος Γεωργούσης.
Παραθέτουμε τα 15 σημεία της ομιλίας του Χρίστου Γεωργούση: 

Σημείο ένα: Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως πολύ που ήρθατε στην εκδήλωση αυτή. (Πάντα πιστεύω ότι μέρος του χρόνου μας πρέπει να αφιερώνεται και στη φύση, εκτός από τις αναρίθμητες εκδηλώσεις, γιατί αυτή έχει πολλά να μας μάθει, πέρα απ' το κουράγιο και τη γαλήνη που μας δίνει). Ευχαριστήρια στους προλαλήσαντες και στον παρουσιαστή.

Σημείο δύο: Να τονίσουμε ότι το βιβλίο εκδίδεται από την Ο-μοσπονδία των Συλλόγων της Πάρου. Οι Σύλλογοι της Αθήνας συμμετέχουν δυναμικά στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Στην Αθήνα είχε πραγματοποιηθεί μια πρώτη παρουσίαση του έργου των Παριανών συγγραφέων και οι εργασίες αυτές πήραν το δρόμο για το βιβλίο που παρουσιάζουμε.

Σημείο τρία: Ο Γιώργος Παυλάκης είναι παλιός φίλος. Από την εποχή της αλληλογραφίας το 1967 (φοιτητής εγώ, μαθητής αυτός) περάσαμε στην συνεργασία για την «Παριανή Γνώμη». Λίγο αργότερα κλάψαμε τον αδελφό του Νίκο Παυλάκη, που έφυγε απροσδόκητα και βιαστικά, ενώ ο Σπύρος έγινε ο κεντρικός τραγουδιστής στο «Άξιον Εστί», μαζί με τον Αριστείδη Βαρριά, που παρουσιάσαμε στη Σύρο με το Νίκο Σαρρή. Πριν δυο χρόνια συνεργαστήκαμε για το μνημόσυνο του Αντώνη Δελέντα στον Πρόδρομο. Τώρα είμαστε πάλι εδώ για το βιβλίο. Επιμένουμε. Συνεχίζουμε.

Σημείο τέσσερα: Ενδιαφέρον σημείο είναι οι χορηγοί που συχνά συνδράμουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι χορηγοί της Πάρου βοηθούν και στηρίζουν τον πολιτισμό του νησιού, ακόμα και σήμερα που περάσαμε σε τόσο δύσκολη εποχή.

Σημείο πέντε: Μετά το σπουδαίο έργο του Νίκου Αλιπράντη και Γιάννη Κωβαίου για τους ποιητές της Πάρου προχωρήσαμε στην ερ-γασία αυτή. Πρόκειται για μια πρώτη προσέγγιση σε έργο δύσκολο και ελπίζουμε οι μετέπειτα ερευνητές και δημιουργοί να δώσουν προεκτά-σεις ευρύτερες, καθώς έχουν τώρα πού να στηριχθούν.

Σημείο έξι: Στη δική μου δουλειά υπάρχουν αναμφισβήτητα πα-ραλείψεις και λάθη. Μπορεί να διορθωθούν για μια άλλη έκδοση ή για ένα συμπληρωματικό έντυπο.

Σημείο επτά: Κύλησαν πολλοί αιώνες χωρίς την παρουσία της γυναίκας στην συγγραφική δράση. Το τέλος σχεδόν του 20ου αιώνα φέρνει μια ανατροπή, μια «ορμητική επέλαση» γυναικών στη συγγραφική δράση, που ελπίζουμε να συνεχιστεί. Οι γυναίκες που παρουσιάζονται (με αλφαβητική σειρά) εκτός από την δημιουργό του παρόντος βιβλίου Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου είναι:

Στυλιανή-Άννα Καλλιέρου, Μοσχούλα Κοντόσταυλου, Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, Κατερίνα Πατέλη, Υπαπαντή Ρούσσσου, Γιάννα Σέργη, Ελευθερία Σκιαδά-Κεσανοπούλου, Δήμητρα Σοφιανού, Μαρία Χανιώτη.

Ενδιαφέρον είναι επίσης να σημειώσουμε ότι οι πρώτοι συγγρα-φείς είναι άνθρωποι της εκκλησίας. Η τόλμη για τους άλλους έρχεται μετά από πολλά χρόνια. Μπορεί κανείς κι εδώ στο μικρό νησάκι της Πάρου να δει την ανάδυση του και την επίδραση του διαφωτισμού, που σιγά-σιγά ανεξαρτητοποιεί τη δράση των ανθρώπων από την εκκλησία.

Σημείο οκτώ: Ίσως να χρειάζεται ειδική και βαθύτερη μελέτη για τούς Παριανούς της διασποράς. Ίσως μια άλλη ταξινόμηση. Οι επόμενοι ερευνητές θα δώσουν άλλες λύσεις και άλλες απαντήσεις.

Σημείο εννιά: Η Πάρος μπορεί να τροφοδοτήσει μια δική της λογοτεχνία; Δίνουν απάντηση οι εργασίες του Νίκου Αλιπράντη, του Ζαχαρία Στέλλα, της Κυριακής Ραγκούση, της Γιάννας Σέργη, της Μοσχούλας Κοντόσταυλου, της Κατερίνας Πατέλη, της Δήμητρας Σο-φιανού και άλλων. Ένας τόσο μικρός τόπος μπορεί να εμπνεύσει πολλούς δημιουργούς για πολλές πρωτότυπες εργασίες.

Σημείο δέκα: Το βιβλίο προέρχεται από συνεργασία και οι συ-νεργασίες κάνουν μια σύνθεση που υπερβαίνει συχνά τον καθένα από τους συνεργασθέντες.

Σημείο ένδεκα: Μπορεί κανείς να βρει μέσα από τους συγγραφείς ένα ακόμα πρωτότυπο τρόπο να μελετήσει την ιστορία της Πάρου.

Σημείο δώδεκα: Θα πρέπει να επιμείνουμε στο ότι είναι ανάγκη να αρχίσει από 'δω και πέρα μια πιο φροντισμένη καταγραφή των συγγραφέων και της δουλειάς τους. Απευθυνθήκαμε στους συγγραφείς και ζητήσαμε στοιχεία. Ανταποκρίθηκαν λίγοι. Τώρα με τον υπολογιστή και την επαναστατική τεχνολογία αυτά γίνονται πιο εύκολα.

Σημείο δεκατρία: Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διάθεση των βιβλίων των Παριανών συγγραφέων. Μια ξεχωριστή γωνιά σε κάθε βιβλιοπωλείο ή ένα ειδικό κατάστημα-εκθετήριο. Γιατί πολλοί ενδιαφέρονται και δεν μπορούν να τα βρουν εύκολα. Θα μπορούσε να γίνεται κάθε χρόνο μια έκθεση ή κάτι ανάλογο.

Σημείο δεκατέσσερα: Ο Δήμος πρέπει κάθε χρόνο να διαθέτει ένα μικροποσόν για την προμήθεια αυτών των βιβλίων και να μην πε-ριμένουμε τους συγγραφείς να δώσουν τα βιβλία τους. Αυτό το μι-κροποσόν αποτελεί και μια ελάχιστη αναγνώριση για τους συγγραφείς που δεν γράφουν για το κέρδος.

Σημείο δεκαπέντε: Υπάρχει ήδη μια νέα κοινότητα στην Πάρο, αυτή των συγγραφέων. Αναμένεται να δραστηριοποιηθεί σε πιο συ-γκεκριμένες δράσεις για τα πολιτιστικά θέματα του νησιού.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos