Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παστίτσιο με φύλλο

30 Μαρτίου 2023 17:53
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Παστίτσιο με φύλλο

test2

test2

Μια εναλλακτική εκδοχή για το κλασικό μαμαδίστικο παστίτσιο:

Υλικά
Για το παστίτσιο:
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (½ χοιρινό + ½ μοσχαρίσιο)
2 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ
400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
60 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το φύλλο
9 λεπτά φύλλα κρούστας
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ:
1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
1 1/2 λίτρο γάλα για τη Μπεσαμέλ
1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο
350 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Βήμα 1
Για τον κιμά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ψιλοκομμένα σε ένα μπλεντεράκι. Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κονιάκ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου μισή ώρα.

Βήμα 2
Για την μπεσαμέλ: Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής της συσκευασίας Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Έπειτα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε 200 γρ. από το τυρί, ανακατεύοντας καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3
Για το παστίτσιο: Αφού έχουμε ετοιμάσει τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι και λίγο λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό. Βράζουμε για περίπου 10΄ (κοιτάμε τις οδηγίες χρήσεως, τα θέλουμε λίγο αλ ντέντε). Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. από τη γραβιέρα. Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο στρώνουμε 7 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα πριν τα στρώσουμε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Βήμα 4
Τέλος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και με το υπόλοιπο τυρί. Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-60΄. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μάς φτιάχνει σούπερ θρεπτικό σαλάμι σοκολάτας (Βίντεο)
  • Τα ντολμαδάκια της Μαριάννας και μια ιστορία 30 χρόνων (Bίντεο)
  • Παγωτό Carrot Cake από τον Χρήστο Βεργάδο (Βίντεο)
  • Κόλπα για να φτιάξετε ομελέτα όπως αυτή σε ξενοδοχείο
  • Φουρνιστό κοτόπουλο με ρύζι -Το μυστικό για να μη βγει νερόβραστο και λασπωμένο όπως το κατσαρολάτο
  • Πεντανόστιμα σπιτικά πατατάκια με αλάτι και ξίδι σε 30 λεπτά