ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ (546)

Εύκολα και γρήγορα, προετοιμάστε ένα πιάτο νόστιμο και γευστικό, που θα ξετρελάνει τον ουρανίσκο! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Υλικά: 400γρ. βούτυρο αγελάδας100γρ. βούτυρο πρόβειο700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις200γρ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα κομμένα σε μέτρια κομμάτια4 κ.σ. άχνη ζάχαρη1/2 κ.γ. αλάτι450γρ. σοκολάτα κουβερτούρα200γρ. ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Πολλά είναι τα έθιμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, με ένα από αυτά το γλυκό "βαρβάρα". Πρόκειται για ένα επιδόρπιο με βρασμένο σιτάρι, στο οποίο προσθέτουμε τη ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και μοιάζει με τον ανατολίτικο Ασουρέ. Το έθιμο της Βαρβάρας έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και τα δείπνα της Εκάτης, και αργότερα προσαρμόστηκε από τον χριστιανισμό και τηρείται στη Θράκη μέχρι και σήμερα ως μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης. Σύμφωνα με το έθιμο, η βαρβάρα ετοιμάζεται αποβραδίς και ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας μοιράζεται ζεστή και αχνιστή στα γειτονικά σπίτια. Υλικά Σιτάρι αποφλοιωμένοξηροί καρποί της αρεσκείας μαςζάχαρη ή γλυκαντικό της επιλογής μαςσταφίδεςξερά σύκα ή άλλα αποξηραμένα φρούταρόδικανέλλακύμινο Βήματα Μουλιάζουμε το σιτάρι σε νερό για 6-8 ώρες.Αφού το ξεπλύνουμε καλά, το βράζουμε σε μπόλικο νερό, για 30-45’ μέχρι να σκάσει το σιτάρι και να χυλώσει. Ίσως χρειαστεί έξτρα νερό, κατά τη διάρκεια του βρασμού. Ανακατεύουμε, ειδικά προς στο τέλος, για να μην μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όσο ανακατεύουμε τόσο πιο πολύ χυλώνει το σιτάρι μας. (Θέλουμε να πετύχουμε μια υφή ελαφρώς πιο υδαρούς ριζότο).Καβουρδίζουμε λίγο αλεύρι στο αντικολλητικό τηγάνι (3 κ.σ. για 500g σιτάρι) μέχρι να χρυσίσει, όχι να καεί. Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό, το προσθέτουμε στη σούπα του σιταριού και ανακατεύουμε. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα αλάτι και λίγες σταφίδες για να φουσκώσουν.Η βάρβαρα μας είναι έτοιμη! Μεταφέρουμε την ποσότητα που θέλουμε σε μπολάκι και προσθέτουμε ζάχαρη κατά βούληση (εγώ προσθέτω περίπου 2 κ.γ.) και από πάνω κανέλλα, τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο, καβουρδισμένο σουσάμι, ρόδι, αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα ή βερίκοκα. Το έθιμο θέλει να έχουμε σύνολο 7 υλικά. Το μαγικό μπαχαρικό: το κύμινο. Προσθέστε λίγο κύμινο και θα με θυμηθείτε. newsbomb.gr (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Υλικά Για το ζωμό:κεφάλι και κόκαλα από σκορπίνα1 ξερό κρεμμύδι1 καρότο2 σκελίδες σκόρδο2 φύλλα δάφνης Για το ψάρι:3-4 κ.σ. ελαιόλαδο1 πιπεριά Φλωρίνης4 σκελίδες σκόρδο1 ξερό κρεμμύδι1 κούπα λευκό κρασί3 ώριμες ντομάτες2 κ.σ. κάπαρη Σαντορίνης2 φύλλα δάφνης1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά1/2 κ.γ. ανθός αλατιού1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρη3-4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες800 γρ. σκορπίνα, φιλεταρισμένη1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Υλικά για 2 άτομα Για τη galette:1 1/2 κούπα αλεύρι πολύσπορο1/2 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη1/4 κ.γ. ανθός αλατιού8 κ.σ. κρύο βούτυρο1 κ.σ. παγωμένο νερό1/2 κ.γ. κόλιανδρος Για τη γέμιση:3 κολοκυθάκια2 κ.σ. ελαιόλαδο1/4 κ.γ. ανθός αλατιούξύσμα από 1 λεμόνιφρεσκοτριμμένο πιπέρι1 κ.σ. μέλι250γρ. κατίκι1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός1 αβγό1 κ.σ. νερό1 κ.γ. μαύρο σουσάμι Για το σερβίρισμα:φρέσκα μυρωδικάμανούρα Σίφνουελαιόλαδομέλι (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Υλικά για 4 άτομα100 γρ. λουκάνικο μοσχαρίσια 2 κ.σ ελαιόλαδο1 μέτριο κρεμμύδι2 σκελίδες σκόρδο1 κ.γ. αργανιά Αμοργού1/4 κ.γ. ανθός αλατιού1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί15 ντοματίνια250 γρ. τραχανάς ξινός3 κούπες ζεστό νερό200 γρ. κονσέρβα ρεβίθια, βρασμένα200 γρ. κασέριΓια το σερβίρισμαφύλλο βασιλικού (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Η γλυκιά πρόταση έχει άρωμα Ιρλανδίας, κέικ μήλου με ζουμερές σταφίδες και ουίσκι. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Η τυρόπιτα είναι το σνακ που μπορεί να καταναλωθεί όποια ώρα της ημέρας θέλετε. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Το Tasteatlas αποκάλυψε ποια είναι τα καλύτερα πιάτα με αυγά στον κόσμο και η ελληνική παρουσία είναι για ακόμη μια φορά έντονη. Ο γαστρονομικός οδηγός μοιράζεται συχνά λίστες με τα καλύτερα φαγητά στον κόσμο, όπως ζυμαρικά, κρέας, σαλάτες, την καλύτερη κουζίνα (με την ελληνική να κερδίζει τη δεύτερη θέση), τον καλύτερο καφέ, το καλύτερο πρωινό κ.ά. Αυτή τη φορά μοιράστηκε ποια είναι τα καλύτερα φαγητά με αυγά και ξεχώρισε ένα ελληνικό, κάνοντας ανάρτηση ειδικά γι' αυτό. Συγκεκριμένα, ξεχώρισε τη στραπατσάδα ή αλλιώς καγιανά, τα γνωστά και αγαπημένα μας αυγά με ντομάτα. Η στραπατσάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης με βαθμολογία 4,4. Η στραπατσάδα ένα από τα καλύτερα πιάτα με αυγά στον κόσμοΗ περιγραφή αναφέρει: «Αυτό το δημοφιλές ελληνικό πιάτο, που ακούει στο όνομα στραπατσάδα ή καγιανάς, αποτελείται από κομμένες, σοταρισμένες ντομάτες που καρυκεύονται με φρέσκα μυρωδικά, στη συνέχεια συνδυάζονται με ελαφρώς χτυπημένα αυγά και ολοκληρώνονται με θρυμματισμένη φέτα. Με τη ρουστίκ γοητεία του και τις καθαρές, αναζωογονητικές του γεύσεις, το απολαμβάνουμε κυρίως ως ελαφρύ κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό από διάφορα ψητά κρέατα. Αν και παραδοσιακά συνδέεται με τα νησιά του Ιονίου, τρώγεται συνήθως σε όλη τη χώρα». Μια θέση πιο πάνω, στην τρίτη, συναντάμε άλλο ένα ελληνικό πιάτο από την Κρήτη, τη στάκα με αυγά. Στη 13η θέση βρίσκεται η φρουτάλια ή φουρτάλια, η ομελέτα της Άνδρου, που γίνεται με πατάτες και λουκάνικο. Στην 25η θέση βρίσκεται η παραδοσιακή ομελέτα, ενώ στην 72η βρίσκεται το σφουγγάτο, που είναι κάτι σαν την ιταλική φριτάτα.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Το γλυκό αυτό δημιουργείται από λίγα υλικά αλλά δεν υστερεί σε νοστιμιά και θρεπτικότητα. Ιδανικό για σνακ, μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ σας αλλά και να γίνει η γευστικότερη λιχουδιά για όλους! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Υλικά για 4 άτομα Για την πολέντα600 ml ζωμός κοτόπουλο600 ml φρέσκο γάλα1/2 κ.γ. ανθός αλατιού1 κούπα πολέντα1 κ.σ. βούτυρο1 κ.σ. καρίκι Τήνουφρεσκοτριμμένο πιπέρι Για την κολοκύθα2 κούπες κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια1/2 κ.γ θυμάρι1/2 κ.γ. ανθός αλατιού1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά1 σκ. σκόρδο3 κ.σ. ελαιόλαδο1 κ.σ. μέλι Για το σερβίρισμακαρίκι Τήνου τριμμένοφουντούκια, καβουρδισμέναφρεσκοτριμμένο πιπέριελαιόλαδοθυμάρι (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos