Από κόσκινο θα περνούν οι οφειλέτες Δημοσίου

14 Οκτωβρίου 2016 11:24

Σε ηλεκτρονικό «σκανάρισμα» και εξονυχιστικούς ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία, στις τραπεζικές καταθέσεις, τις θυρίδες και στα εισοδήματα χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα ποσά που χρωστούν είναι εισπράξιμα ή ανεπίδεκτα είσπραξης.


Σε κάθε περίπτωση που θα εντοπίζουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, τα οποία μπορούν να κατασχεθούν για την αποπληρωμή των οφειλών, θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.
Εάν όμως διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα είσπραξής τους θα τα εντάσσουν στα «ανεπίδεκτα είσπραξης» αλλά δεν θα τα διαγράφουν οριστικά. Θα προχωρούν, για τα επόμενα 10 χρόνια, στη δέσμευση του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων και του περιεχομένου των θυρίδων που τυχόν διαθέτουν οι οφειλέτες στις τράπεζες και θα «μπλοκάρουν» τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας τόσο για τους οφειλέτες όσο και τους συνυπόχρεους για οποιαδήποτε αιτία. Ετσι, όποιο περιουσιακό στοιχείο ή εισόδημα αποκτά ο οφειλέτης θα κατάσχεται για την είσπραξη των χρεών του, τα οποία θα επαναχαρακτηρίζονται ως εισπράξιμα.

Και για συνυπόχρεους
Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτης είσπραξης», οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ερευνήσει, αντλώντας στοιχεία από όλα τα διαθέσιμα πληροφοριακά συστήματα εντός και εκτός υπουργείου Οικονομικών, εάν υφίστανται στο όνομα του οφειλέτη ή των συνυπόχρεων προσώπων άλλες συμμετοχές σε επιχειρήσεις, ακίνητη περιουσία, κινητά περιουσιακά στοιχεία (ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά, λεωφορεία, σκάφη κ.λπ.), μετοχές, ομόλογα, άλλα επενδυτικά προϊόντα, καταθέσεις σε τράπεζες, καθώς και απαιτήσεις προς είσπραξη (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, ενοίκια, επιδοτήσεις κ.λπ.).
Επίσης θα πρέπει να συντάσσεται από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή, ο οποίος υπηρετεί στην αρμόδια φορολογική ή τελωνειακή αρχή, έκθεση με την οποία θα πιστοποιείται ότι ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη και ότι διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας, καθώς και χρηματικών απαιτήσεων, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και στα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, τη μεταφορά χρημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο εξωτερικό και την απόληψη τόκων από το εξωτερικό.

Παράλληλα ότι διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα στη Φορολογική Διοίκηση και στον φυσικό φάκελο του οφειλέτη, όπως φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις μητρώου, ισολογισμοί και λοιπές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, έντυπα πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία.

Δέσμευση
Από τη στιγμή που οι οφειλές ενός φορολογουμένου χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης για χρονικό διάστημα 10 ετών θα δεσμεύονται το 100% των τραπεζικών και επενδυτικών λογαριασμών και το περιεχόμενο των θυρίδων, ενώ δεν θα έχει το δικαίωμα να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία.
Η δέσμευση θα αίρεται, με έγγραφη ενέργεια του προϊσταμένου της αρμόδιας, κατά περίπτωση, υπηρεσίας με τον επαναχαρακτηρισμό της οφειλής ως εισπράξιμης. Για τον επαναχαρακτηρισμό οφειλής ως εισπράξιμης αρκεί να διαπιστωθεί ότι υπάρχει, πριν από την παραγραφή της, δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos