Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας απολαμβάνει την τροφή του

08 Ιουλίου 2023 10:49

Οι σκύλοι είναι πραγματικά παμφάγα ζώα. Μπορούν να φάνε από την τροφή τους μέχρι και πιο απρόβλεπτα πράγματα όπως το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης.

Αν πρόκειται για ανθρώπινες τροφές, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα πάντα μόνο και μόνο επειδή βλέπουν εσάς να τρώτε. Κάποιοι μπορεί να είναι λίγο επιλεκτικοί, αλλά ως επί το πλείστον οι σκύλοι τρώνε σχεδόν ότι τρώνε και οι άνθρωποι και πραγματικά το απολαμβάνουν. Σκεφτείτε μόνο κάθε φορά που δίνετε στον φουντωτό σας φίλο ένα κομματάκι τυρί. Θα το αρπάξει, θα το καταπιεί σε 1 δευτερόλεπτο και μετά θα γλείφεται από ικανοποίηση.

Τι γίνεται όμως όσον αφορά την τροφή τους; Τους αρέσει, το κάνουν από συνήθεια ή επειδή πεινάνε; Όταν είναι η ώρα φαγητού, συνήθως κουνάνε την ουρά τους από ανυπομονησία. Όμως τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που ο σκύλος σας αρνείται να φάει την τροφή του; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τελικά δεν του αρέσει;

Μπορεί να έχετε σκεφτεί πολλές φορές τι τροφή να επιλέξετε και ποια μπορεί να του αρέσει και είναι λογικό. Θέλετε το καλύτερο για το σκύλο σας και ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο μέχρι να βρείτε την κατάλληλη.

Πριν όμως αποφασίσετε πρέπει να αναλογιστείτε τις ανάγκες του μικρού σας φίλου. Επιλέγετε πάντα τροφές που να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, κατάλληλες για τη φυλή του σκύλου σας, ανάλογα με τα θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει αλλά και το βάρους του. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι υψίστης σημασίας καθώς βοηθάει στο να χτίσει ο σκύλος σας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην διατήρηση της υγείας του.

Ενδιαφέρονται όμως οι σκύλοι για την γεύση που έχει η τροφή τους;

Οι σκύλοι ενδιαφέρονται για την γεύση του φαγητού τους, όχι όμως με τον τρόπο που ενδιαφέρονται οι άνθρωποι. Οι σκύλοι έχουν μόνο 1700 γευστικούς κάλυκες σε σύγκριση με εμάς που έχουμε 9000. Επιπλέον έχουν κάποιους ειδικούς υποδοχείς γεύσης που σχετίζονται με το κρέας και τα λίπη. Για αυτό τον λόγο προτιμούν να καταναλώσουν μια τροφή που να περιέχει κρέας, παρά για παράδειγμα φρούτα. Όπως κι εμείς έτσι και οι φουντωτοί μας φίλοι τρελαίνονται για οτιδήποτε γλυκό για αυτό μπορεί να σας παρακαλάνε για λίγο παγωτό κάθε φορά που σας βλέπουν να τρώτε. Ωστόσο, κάθε σκύλος έχει τις δικές του προτιμήσεις σε κάποια τρόφιμα από ότι σε κάποια άλλα. Αν και οι αίσθηση της γεύσης είναι σημαντική για τα σκυλάκια, δεν είναι τόσο σημαντική όσο η αίσθηση της όσφρησης. Αυτό εξηγεί γιατί ένα κουτάβι μπορεί να προτιμήσει να φάει ένα κομμάτι κρέας από τα σκουπίδια παρά ένα κομμάτι κοτόπουλο που μόλις έχει βγει από το φούρνο – γιατί στα σκουπίδια μπορεί να βρει μυρωδιές που θα διεγείρουν πολύ περισσότερο την αίσθηση της όσφρησής του.

Υπάρχει περίπτωση οι σκύλοι να βαρεθούνε την τροφή τους;

Αν και οι σκύλοι θα εκτιμήσουν και με το παραπάνω μια λαχταριστή λιχουδιά, δεν θα βαρεθούνε εύκολα να τρώνε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Τουλάχιστον για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η αλλαγή της τροφής του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ευεξία του καθώς του επιτρέπει να γνωρίσει ένα νέο φάσμα γεύσεων και μυρωδιών.
Ωστόσο, η πολύ συχνή αλλαγή μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους γιατί οι σκύλοι χρειάζονται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν καταναλώνοντας τη νέα τροφή. Οπότε η συχνή αλλαγή εκτός ότι μπορεί να κακομάθει το κατοικίδιό σας, μπορεί να του δημιουργήσει και στομαχικές διαταραχές.

 Πότε θα καταλάβετε ότι πρέπει να αλλάξετε τροφή;

Αν και δεν συμβαίνει συχνά να βαριούνται οι σκύλοι την τροφή τους, μπορεί να συμβεί. Πώς θα το καταλάβετε; Μα φυσικά από την γλώσσα του σώματός τους. Θα δείτε τα μάτια τους να λάμπουν και την ουρά τους να πηγαίνει πέρα δώθε σαν τρελή. Αν ξαφνικά αρχίσουν να αποφεύγουν το μπολ τους, σταματήσουν να τρώνε και δεν φαίνονται ενθουσιασμένα με την τροφή που τους προσφέρετε, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε τροφή ή τουλάχιστον να σκεφτείτε τι πάει λάθος.
Μήπως το αγαπημένο σας κατοικίδιο έχει αγχωθεί; Μήπως αισθάνεται λίγο αδιάθετο; Ή μήπως ζητιανεύει συνεχώς για φαγητό; Παρατηρήστε λίγες μέρες τη συμπεριφορά του και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να ταΐσετε με το ζόρι το σκυλάκι σας γιατί το πιο πιθανό είναι να έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

Άρα απολαμβάνει ο σκύλος την τροφή του;

Μπορεί να μην έχουμε τους ίδιους γευστικούς ορίζοντες αλλά ναι, οι σκύλοι απολαμβάνουν το φαγητό τους. Μπορεί η όσφρησή τους να είναι πιο ισχυρή και να καθοδηγούνται με αυτή, αλλά σίγουρα έχουν και εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.
Όταν ο σκυλάκος σας λαμβάνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά, αντανακλάται στην υγεία και την συμπεριφορά του. Οι τετράποδοι φίλοι μας τείνουν να προτιμούν τροφές που τους κάνουν να αισθάνονται καλά. Αν όμως παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας ή λήθαργου μετά το φαγητό, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, άρα να μην απολαμβάνουν και την τροφή τους και να νιώθουν κάπως έτσι. Ίσως ήρθε η ώρα για αλλαγή ή για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Επομένως είναι σημαντικό να αγαπάει ο χνουδωτός σας φίλος την τροφή του. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο αλλά η ουρά του που θα κουνιέται σαν τρελή θα σας ανταμείψει!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos