Πώς να προστατεύσετε τη γάτα σας από τον καύσωνα

12 Ιουλίου 2023 11:21

Πρόκειται για την καλύτερη περίοδο του χρόνου για όσους μπορούν να πάνε διακοπές, και ταυτόχρονα αποτελεί μια δύσκολη περίοδο για όλους μας, ανθρώπους και ζώα, λόγω της υπερβολικής ζέστης.

Τα κατοικίδιά μας, όπως κι εμείς, υποφέρουν στον καύσωνα. Ειδικά οι γάτες, οι οποίες συχνά “κρύβουν” επιμελώς αυτά που νιώθουν, χρειάζονται την προσοχή μας. Ένας κηδεμόνας πρέπει να παρατηρεί προσεκτικά τη συμπεριφορά και τη διάθεση της γάτας του, και συχνά χρειάζεται να προβλέπει τις ανάγκες της. Μια τέτοια περίπτωση αφορά την πρόληψη των παρενεργειών του καύσωνα για το κατοικίδιό σας.

Αρχικά, ας δούμε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας ζεσταίνεται πολύ: η γάτα σας το καλοκαίρι μπορεί να αράζει ανάσκελα με την κοιλιά στον αέρα λόγω ζέστης ή να κάθεται μέσα στο νιπτήρα, αλλά πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας; Αν δείτε τη γάτα σας να αναπνέει γρήγορα, να έχει πέσει σε λήθαργο, να κάνει εμετό, να της τρέχουν τα σάλια, να έχει αυξημένους παλμούς, πυρετό (θερμοκρασία υψηλότερη των 39 βαθμών), ή/και κόκκινα ούλα, να κλαίει ή/και να είναι αναστατωμένη, χρειάζεται αμέσως να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας και να τη βοηθήσετε να δροσιστεί. Είναι πολύ σημαντικό η γάτα σας να παραμένει όσο το δυνατόν πιο ενυδατωμένη τις ζεστές μέρες, και να έχει χώρους στους οποίους να μπορεί να καταφύγει για δροσιά ώστε να αποφύγει τον σοβαρότατο κίνδυνο της θερμοπληξίας.

Γενικά, οι γάτες είναι ζώα που έχουν καλό έλεγχο της θερμοκρασίας τους. Δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι αλλά μπορούν, γλείφοντας το τρίχωμά τους, να δροσιστούν. Συνήθως μια γάτα με τη δυνατότητα να μετακινηθεί σε ένα δροσερότερο σημείο δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στις περιπτώσεις που οι γάτες παγιδεύονται σε ένα υπερβολικά ζεστό μέρος. ΠΟΤΕ μην αφήνετε τη γάτα σας κλειδωμένη στο αυτοκίνητο (ακόμη κι αν αυτό έχει ανοιχτά παράθυρα), σε ένα γκαράζ, σε θερμοκήπιο, ή σε άλλο περιφραγμένο σημείο με υψηλή θερμοκρασία, και πάντοτε να ελέγχετε πριν φύγετε από ένα χώρο μήπως μια γάτα κλειστεί κατά λάθος.

Αν παρατηρήσετε σημάδια θερμοπληξίας στη γάτα σας, πηγαίνετέ την αμέσως στον κτηνίατρο αφού της προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες: μεταφέρετέ τη σε ένα δωμάτιο ιδανικά κλιματιζόμενο, ή τουλάχιστον με έναν ανεμιστήρα. Χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη πετσέτα ή ένα ψεκαστήρι με δροσερό (όχι κρύο) νερό για να δροσίσετε τη γάτα σας, και παρέχετέ της καθαρό, φρέσκο, δροσερό νερό. Αν η γάτα σας αρνείται να πιει νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα για να βρέξετε το στόμα της. Να μην πιέσετε ποτέ μια γάτα να μπει στο νερό και να μην τοποθετείτε με το ζόρι πάγο πάνω της, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα στρεσαριστεί παραπάνω και τα συμπτώματά της θα ενταθούν.

Φυσικά, δεν χρειάζεται η γάτα σας να τεθεί στον κίνδυνο της – δυνητικά θανατηφόρας – θερμοπληξίας. Η ακραία αυτή κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας μερικά απλά βήματα:

– Όταν φεύγετε από το σπίτι, να σιγουρεύεστε πως η γάτα σας έχει πρόσβαση σε άφθονο φρέσκο νερό. Εάν έχετε παραπάνω από μία γάτα στο σπίτι, είναι σημαντικό να αφήνετε νερό σε διαφορετικά σημεία και μακριά από τις άμμους τους και την τροφή τους – πολλές γάτες αποφεύγουν να πιουν νερό όταν αυτό είναι δίπλα στην τουαλέτα και στην τροφή τους. Εάν η γάτα σας συνεχίζει να μην πίνει νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πηγή τρεχούμενου νερού, ή μπολ από διαφορετικά υλικά, καθώς και αυτός είναι ένας παράγοντας που καμιά φορά επηρεάζει τις συνήθειές της.

– Τις πολύ ζεστές μέρες προτιμάτε να ταΐζετε τη γάτα σας υγρή τροφή ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

– Προμηθευτείτε ένα ψυκτικό στρωματάκι. Πρόκειται για στρώματα γεμάτα με ειδικό τζελ πάνω στα οποία κάθεται το κατοικίδιό σας για να δροσιστεί. Τα στρώματα αυτά είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και πολλά κατοικίδια τα προτιμούν τις ζεστές μέρες.

– Ιδανικά η γάτα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο με διαθέσιμη σκιά. Αν την αφήνετε μόνη της σε ένα πολύ ζεστό σπίτι τις ημέρες του καύσωνα, καλό θα είναι να έχετε αναμμένο τον κλιματισμό.

– Αφαιρέστε τους κόμπους από το τρίχωμα της γάτας σας, καθώς το μπλεγμένο τρίχωμα παγιδεύει τη θερμότητα. Εάν η γάτα σας είναι μακρύτριχη μπορείτε να κουρέψετε λίγο το τρίχωμά της.

– Αφήστε κοντά της ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα.

– Δροσίστε τη γάτα σας με μια νωπή πετσέτα, ιδανικά μπροστά από έναν ανεμιστήρα.

– Χτενίζετε συστηματικά τη γάτα σας ώστε να απομακρύνετε τις τρίχες που περισσεύουν.

– Φτιάξτε παγωμένες λιχουδιές για τη γάτα σας – μπορείτε να παγώσετε κονσέρβα ή ζωμό από κοτόπουλο χωρίς αλάτι σε ειδικές φόρμες για παγωτά.

– Μπορείτε να παίξετε μαζί με τη γάτα σας χρησιμοποιώντας παγάκια. Πρόκειται για έναν διασκεδαστικό τρόπο να κρυώσουν οι πατούσες της – είναι το σημείο εκείνο του σώματος μέσω του οποίου απορροφά ή χάνει θερμότητα.

– Χρησιμοποιήστε ειδικό αντηλιακό για γάτες και σκύλους σε σημεία όπως οι άκρες των αυτιών, η μύτη και οι πατούσες, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος που θα αγοράσετε.

– Προτιμάτε να κρατάτε τη γάτα σας μέσα τις ώρες με την πιο επικίνδυνη ηλιοφάνεια (περίπου 11:00-15:00).

 Ας δούμε, τέλος, ποιες γάτες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη ζέστη: εάν η γάτα σας είναι από φυλή με μακρύ τρίχωμα ή με πλακουτσωτό πρόσωπο (π.χ. γάτα Περσίας) που δυσκολεύει την αναπνοή, εάν είναι παχύσαρκη, πολύ μικρή, ή ηλικιωμένη, τότε χρειάζεται να προνοήσετε για την προστασία της από τη ζέστη ακόμα περισσότερο. Άλλες τέτοιες περιπτώσεις είναι οι γάτες που έχουν αναπνευστικά ή καρδιακά νοσήματα, οι αφυδατωμένες γάτες, και αυτές που ασκούνται έντονα.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos