Εθνικό Θέατρο -Νέο πρόγραμμα: Οι συντελεστές μιλούν για τις παραστάσεις και λένε και ένα τραγούδι! [βίντεο]

20 Σεπτεμβρίου 2023 16:06

Το ΕΘνικό Θέατρο παρουσίασε το νέο του πρόγραμμα για τη σεζόν 2023-2024 με νέες παραγωγές και σημαντικούς συντελεστές που καταπιάνονται με Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Στρίντμπεργκ.

Το φετινό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου αποτελείται από 17 παραγωγές, παραστάσεις που θα επαναληφθούν σε σκηνές εκτός του Εθνικού, δράσεις για μεγάλους και παιδιά και early bird, δηλαδή επιλογή παραστάσεων με εισιτήριο 10 ευρώ, μόνο για 7 ημέρες. «Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε περιλαμβάνει όλες τις θεατρικές τάσεις» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος, για όσα θα δούμε τη νέα σεζόν.

Δείτε τις 17 παραγωγές του Εθνικού, με μια ματιά, στο παρακάτω βίντεο

Στον φετινό προγραμματισμό του Εθνικού σκηνοθέτες καταπιάνονται με ελληνική και ξένη δραματουργία, Βασίλης Παπαβασιλείου με Γκολντόνι, Γιάννης Χουβαρδάς με Σαίξπηρ, Γεωργία Μαυραγάνη με Στρίντμπεργκ, Θωμάς Μοσχόπουλος με Ουάιλντερ, ενώ στο Εθνικό θα σκηνοθετήσουν οι, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Σοφία Βγενοπούλου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Κουτλής και πολλοί άλλοι.

Στο παρακάτω βίντεο οι σκηνοθέτες μιλούν για τις παραστάσεις που θα παρουσιάσουν στο Εθνικό, απαντούν σε απρόσμενες ερωτήσεις και... λένε και ένα τραγούδι.

Παραστάσεις του Εθνικού με 10 ευρώ για 7 μέρες
Από σήμερα Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 12 το πρωί έως και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 12 τα μεσάνυχτα, παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής, της Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος», της Σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη» και της Σκηνής «Κατίνα Παξινού» κοστίζουν 10 ευρώ.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα παρουσιάστηκαν και τα οικονομικά μεγέθη με αύξηση στα εισιτήρια των παραστάσεων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι συγκριτικά με τη θεατρική περίοδο 2021-2022 τα συνολικά έσοδα του οργανισμού τη θεατρική περίοδο 2022-2023 αυξήθηκαν κατά 75,5%, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια των παραστάσεων σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 92%.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Μόσχος μίλησε για πολυσυλλεκτικότητα. «Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024. Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε περιλαμβάνει όλες τις θεατρικές τάσεις: εντάσσει στο ρεπερτόριό του μεγάλα κλασικά έργα σε σύγχρονες αναγνώσεις, συστήνει άπαιχτα θεατρικά έργα, δοκιμάζει πειραματικές συγγραφικές φόρμες, συμπεριλαμβάνει σκηνοθέτες όλων των γενιών και όλων των αισθητικών αντιλήψεων.

Σε συνδυασμό με τη πολυποίκιλη δραστηριότητά μας στις χειμερινές σκηνές μας, το Εθνικό θα προβεί τον ερχόμενο χειμώνα και σε πολλά άλλα ανοίγματα «εκτός των τειχών» του. Επεκτείνουμε τις δράσεις μας και σε δύο άλλα θέατρα των Αθηνών, όπου θα επαναληφθούν πολύ επιτυχημένες –καλλιτεχνικά και εισπρακτικά– παραστάσεις της περασμένης θεατρικής περιόδου, ενώ θα αποκτήσουμε –επιτέλους– και μια αυτόνομη στέγη για τα θεατρικά μας εργαστήρια, σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο του Τσίλλερ, σε έναν άρτι ανακαινισθέντα πολυχώρο» είπε ο Γάννης Μόσχος.

{https://www.youtube.com/watch?v=bizDCLkBg4g}

Το Εθνικό, εντός και εκτός
«Τα εν λόγω ανοίγματα του οργανισμού δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό, αλλά επεκτείνονται και στο εξωτερικό: τον χειμώνα που μας έρχεται το Εθνικό θα ταξιδέψει με το Goodbye, Lindita του Μάριο Μπανούσι σε Βελιγράδι, Δρέσδη, Άμστερνταμ και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Κι αυτό χάρη στο πρώτο Showcase στην ιστορία του Εθνικού που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο. Ένας θεσμός που θα έχει ασφαλώς και συνέχεια: σχεδιάζουμε ήδη το δεύτερο Showcase για την άνοιξη του 2024, όπου και πάλι θα κληθούν να παρακολουθήσουν τις φετινές παραγωγές μας επιμελητές/-τριες και διευθυντές/-τριες οργανισμών του εξωτερικού, αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι. Παράλληλα, την άνοιξη του 2024 θα λάβουν χώρα και τα πρώτα Residencies Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό και θα κληθούν και ξένοι ομότεχνοί τους, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα. Και τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν χάρη στην οικονομική αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης. Το άνοιγμα του Εθνικού στο εξωτερικό, που είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις μου για το μέλλον του οργανισμού, έχει αρχίσει να υλοποιείται, και υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα σχέδια και συζητήσεις με ξένους οργανισμούς που θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν καρπούς μέσα στον επόμενο χρόνο.

Για την υλοποίηση του χειμερινού προγραμματισμού μας έχουμε και φέτος τη χαρά να συνεργαζόμαστε με ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών, σκηνοθετών, μεταφραστών, δραματουργών, κινησιολόγων, σκηνογράφων, ενδυματολόγων, μουσικών, φωτιστών, που δουλεύουν εντατικά –σε συνεργασία με όλο το προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου– για την προετοιμασία των παραγωγών μας. Όλοι τους ονειρεύονται, και επιμένουν να ονειρεύονται, μέσα σε μια πραγματικότητα που δεν είναι και τόσο φωτεινή.

Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από πολλά δυσάρεστα γεγονότα: φυσικές καταστροφές, αθώα θύματα, σοκαριστικά περιστατικά βίας και ρατσισμού, υπέρμετρη αύξηση της ρητορικής μίσους στα social media, επανεμφάνιση με ορμή της ακροδεξιάς. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε αναβρασμό, μια κοινωνία που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα της χώρας και που ακόμα την τρομάζει η διαφορετικότητα. Μέσα σε αυτό το τοπίο το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που είναι περιθωριοποιημένη, κάθε φυλής, φύλου, θρησκείας, σωματικής διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Να ανοίξει τις πόρτες του και να καλοδεχτεί άπαντες.
Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα» καταλήγει ο Γιάννης Μόσχος.

{https://www.youtube.com/watch?v=fP_kWguAyO4}

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos