Η Σκιάθος τίμησε την γέννηση του παγκοσμίου εμβέλειας διηγηματογράφου της Αλ. Παπαδιαμάντη με την προβολή της ταινίας "ΦΟΝΙΣΣΑ"

04 Μαρτίου 2024 23:59

Πάνω από 400 θεατές απόλαυσαν στην μεγάλη οθόνη την αριστουργηματική ταινία παρουσία της Εύας Νάθενα και της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη

Με την προβολή της αριστουργηματικής ταινίας "ΦΟΝΙΣΣΑ" ο Δήμος Σκιάθου και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού τίμησαν την γέννηση του Παγκοσμίου εμβέλειας διηγηματογράφου, σπλάχνο του νησιού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη 173 χρόνια πριν. Η πολυσυζητημένη ταινία με την συγκλονιστική απόδοση της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη στο ρόλο της Φραγκογιαννούς, σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματικά μεγάλη προσέλευση του κοινού που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα στο πολιτιστικό κέντρο "Μπούρτζι" την Κυριακή 3 Μαρτίου, με αποτέλεσμα οι δύο προβολές που ήταν προγραμματισμένες, να γίνουν τρεις, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε όσους κατάφεραν να την δουν.

Οι σκηνοθέτης κα Εύα Νάθενα και η Πρωταγωνίστρια Καριοφυλλιά Καραμπέτη βρέθηκαν στο νησί του Αλ. Παπαδιαμάντη φανερά συγκινημένες που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι που προγραμμάτιζαν από καιρό με το Δήμαρο κ. Θοδωρή Τζούμα αλλά ήταν δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη ημέρα λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων όπως οι ίδιες τόνισαν, ενώ η πρώτη μιλώντας στο κοινό ανέφερε και το λόγο που η ταινία δεν γυρίστηκε στο νησί της Σκιάθου.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Τζούμας καλωσορίζοντας τις δύο κυρίες ανέφερε πως η κα Νάθενα αλλά και η κα Καραμπέτη έγιναν πλέον κομμάτι του νησιού μέσα από αυτή την παραγωγή, διήγημα σταθμός για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και την Σκιάθο

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στα 1851 στη Σκίαθο· ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά (τα τέσσερα κόρες) του ιερέα Αδαμαντίου Εμμανουήλ και της Γκιουλώς Μωραΐτη. Μονότροπος και αισθητής και απείθαρχος από παιδί περιπλανήθηκε από σχολείο σε σχολείο και τελικά αποφοίτησε στα 1874 από το Βαρβάκειο. Για μερικούς μήνες διέμεινε με τον εξάδελφό του, τον Τίμο Μωραϊτίδη, στο Άγιον Όρος και ύστερα γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά απαξίωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Από το 1887 εγκαταστάθηκε μονίμως στην Αθήνα. Κατά αραιά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν την ιδιαιτέρα του πατρίδα, όπου και πέθανε από πνευμονία το 1911.

{https://youtu.be/YLj0A3F6HXg}

skiathos karabeti 101

skiathos karabeti 102

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos