Τι αλλάζει στη λιανική τραπεζική υπό την πίεση των FinTech εταιρειών

29 Απριλίου 2016 09:58

Η αυξημένη χρήση των νέων τεχνολογιών στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεταλλάσσει και τις συναλλακτικές μας συνήθειες


Η συνεχής διασύνδεση, η ψηφιοποίηση και η επικράτηση των «έξυπνων» συσκευών επηρεάζουν καθημερινές μας συνήθειες και δημιουργούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα - το παράδειγμα του Airbnb, του μεγαλύτερου «ξενοδόχου» σήμερα παγκοσμίως αν και δεν έχει στην ιδιοκτησία του ούτε ένα δωμάτιο, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά.

 

Αντίστοιχα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η απευθείας πρόσβαση μέσω smartphones και εφαρμογών σε μια σειρά υπηρεσιών μεταλλάσσουν το μοντέλο στην τραπεζική λιανική, δημιουργώντας ένα πεδίο σημαντικών ευκαιριών. Στην ελληνική αγορά, η περιορισμένη δραστηριοποίηση νέων παικτών από τον χώρο του FinTech και η απουσία (για την ώρα) των μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων αφήνουν στις τράπεζες τα περιθώρια να πάρουν θέσεις στο νέο -υπό διαμόρφωση- ψηφιακό περιβάλλον.

Έτσι, τον τελευταίο καιρό, μετά από μακρά περίοδο εσωστρέφειας και δοκιμών, σε ένα πλαίσιο όπου η καινοτομία πέρασε σε δεύτερη μοίρα, παρατηρείται και πάλι κινητικότητα, από τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα αυτό για τις Apple, Samsung και Google. Αφού, τα άμεσα σχέδια επέκτασης του Apple Pay στην Ευρώπη -λειτουργεί ήδη για κατόχους καρτών από βρετανικές τράπεζες- δεν φαίνεται να περιλαμβάνουν τη χώρα μας και το Samsung Pay θα ενεργοποιηθεί εντός του 2016 μόνο σε Βρετανία και Ισπανία.

«Οι ευκαιρίες είναι εδώ για τις τράπεζες. Να παρέχουν λύσεις στους πελάτες τους πέραν από τις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα το mobile banking περιστρεφόταν γύρω από συγκεκριμένες παροχές: Πληρωμή λογαριασμών, έλεγχος υπολοίπου καταθέσεων, μεταφορά χρημάτων. Πλέον, η ενσωμάτωση της δυνατότητας πραγματοποίησης πληρωμών απευθείας με το κινητό τηλέφωνο σημαίνει ότι μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς την εφαρμογή της τράπεζας και για αγορές σε φυσικά καταστήματα, εισάγοντας τις κάρτες στο ψηφιακό σου πορτοφόλι», λέει στο protothema.gr ο Γκάρι Λάιονς, επικεφαλής καινοτομίας στη MasterCard.

Υποστηρίζει ότι οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να πάνε ακόμα πιο πέρα, παρέχοντας πραγματικά πρωτοποριακές υπηρεσίες. «Είναι μια τεράστια ευκαιρία. Και αυτό γιατί πρώτα απ’ όλα ο κόσμος τις εμπιστεύεται. Όταν ρωτάμε “ποιος θέλεις να σου παρέχει υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού;”, οι τράπεζες έρχονται στην πρώτη θέση, μπροστά από εταιρείες τεχνολογίας και εμπόρους. Ωστόσο, είναι μια ευκαιρία που μπορεί να χαθεί αν δεν απευθυνθούν έγκαιρα και με τις κατάλληλες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους. Και από την πλευρά μας, αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας: να βοηθήσουμε τις τράπεζες να παρέχουν με επιτυχία νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Και είναι δική μας δουλειά να κάνουμε την πληρωμή απλή, με ασφαλή τρόπο, ώστε να μην απασχολεί τον καταναλωτή και να μην παρεμβάλλεται ως μια σύνθετη διαδικασία».

Όπως τονίζει ο ίδιος, είναι ευκαιρία για όλους να δουν πέρα από τις πληρωμές. Τι άλλο μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μέσα από ένα ψηφιακό πορτοφόλι, μια τραπεζική εφαρμογή ή μια έξυπνη συσκευή: «Θέλουμε να δίνουμε στον κάθε καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής, ώστε τελικά να υιοθετεί τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίσουμε πώς θα κάνει μια πληρωμή. Ο καταναλωτής είναι εκείνος που επιλέγει, έχει τον έλεγχο και τελικά αποφασίζει ποιες λύσεις θα επικρατήσουν. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Προσωπικά πιστεύω στις τεχνολογικές λύσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μεγάλη κλίμακα. Και τέτοιες λύσεις είναι αυτές που θα κάνουν καλύτερη την εμπειρία των αγορών τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και από εκείνη των εμπόρων».

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της PwC, στην οποία αξιολογείται η αυξημένη χρήση των νέων τεχνολογιών στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο αντίκτυπος που έχουν σε αυτόν, το 83% των παραδοσιακών εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου εκτιμά ότι κινδυνεύει να χάσει μέρος της πίτας από ανεξάρτητες εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech).

Οι ερωτηθέντες του κλάδου παροχής υπηρεσιών μεταφοράς κεφαλαίων και πληρωμών εκτιμούν ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαν να χάσουν έως και 28% του μεριδίου αγοράς τους από αυτές τις εταιρείες, ενώ οι τραπεζίτες πιθανολογούν ότι το αντίστοιχο για αυτούς ποσοστό θα ανέλθει σε 24%.

Ο επικεφαλής Καινοτομίας στη MasterCard ισχυρίζεται ότι το Ιντερνετ των Πραγμάτων και η διασύνδεση μηχανών, που μέχρι σήμερα δεν παρέχουν online δεδομένα, δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης εφαρμογών και προσφοράς καινοτόμων υπηρεσιών που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. «Ακόμα και σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Αφρική, συμβαίνουν πράγματα γύρω από τις ψηφιακές πληρωμές που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων», λέει, και φέρνει ως παράδειγμα μικρούς καλλιεργητές γης, οι οποίοι μπορούν πλέον να διαπραγματευτούν απευθείας τις τιμές διάθεσης των προϊόντων του και να λάβουν ηλεκτρονικά τα χρήματά τους με ασφάλεια χωρίς να διατρέχουν κινδύνους από τη διαχείριση μετρητών. «Οι συναλλακτικές συνήθειες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αλλάζουν πολύ γρήγορα», υπογραμμίζει ο κ. Λάιονς.

www.protothema.gr

 

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos