Πολωνία: Η αντιπολίτευση απέρριψε όλες τις προτάσεις του Μοραβιέτσκι για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

22 Νοεμβρίου 2023 16:22

Τα κόμματα της πολωνικής αντιπολίτευσης απέρριψαν όλες τις προτάσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι να συμβάλουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού διαλύοντας οποιαδήποτε ισχνή ελπίδα του να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από τις εκλογές του περασμένου μήνα που έφερε νικήτρια την συμμαχία της αντιπολίτευσης

Το Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) του Ματέους Μοραβιέτσκι ήρθε μεν πρώτο στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, αλλά δεν εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, προσκείμενος στο PiS, έδωσε, ωστόσο, στον απερχόμενο πρωθυπουργό εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αγνοώντας όλα τα δεδομένα που κυριαρχούν στο πολωνικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Μοραβιέτσκι απηύθυνε έκκληση στα άλλα κόμματα να ενωθούν με το υπερσυντηρητικό, υπερεθνικιστικό PiS για να σχηματίσουν «ευρύ» σχηματισμό υπό την ονομασία «Συνασπισμός για τις Πολωνικές Υποθέσεις» και δεσμεύθηκε να εφαρμόσει τις πολιτικές τους προτάσεις. Βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι έχουν λάβει επιστολές με την προτροπή να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την συγκρότηση συνασπισμού, αλλά οι εκκλήσεις του Μοραβιέτσκι δεν βρήκαν ανταπόκριση.

«Είμαι έκπληκτος, διότι είπα δημόσια στον πρωθυπουργό πολλές φορές ότι αυτή η φάρσα είναι αχρείαστη, ότι είναι αχρείαστο να παρατείνεται η επιθανάτια αγωνία αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μάρεκ Σαβίτσκι, βουλευτής του κεντροδεξιού Κόμματος των Πολωνών Αγροτών (PSL), σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Πολωνία: Η συμμαχία της αντιπολίτευσης έτοιμη με τον Τουσκ πρωθυπουργό να αναλάβει την εξουσία
Το PSL συμμετείχε στις εκλογές ως μέρος του συνασπισμού Τρίτος Δρόμος, ο οποίος έχει συμφωνήσει στον σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης συνασπισμού με την Νέα Αριστερά και τον Συνασπισμό των Πολιτών (KO).

Οι τρεις αυτές πολιτικές παρατάξεις εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην πολωνική βουλή, όπως απέδειξε η εκλογή του Σίμον Χολόβνια του Τρίτου Δρόμου στην προεδρία του σώματος.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Κρίστοφ Γκαφκόφσκι ανάρτησε την πρόσκληση του Μοραβιέτσκι στον λογαριασμό του στο Twitter (Χ).«θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι δεν πάμε πουθενά», έγραψε.

Το μόνο εναπομείναν κόμμα στο κοινοβούλιο είναι το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία, που είχε εμφανισθεί πριν από τις εκλογές ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος του PiS. Αλλά η κακή εκλογική του επίδοση στέρησε από το κυβερνών κόμμα την ευκαιρία αυτή. Πάντως, και ο Σλαβομίρ Μέντσεν, ο ένας από τους δύο ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος, απέρριψε την πρόταση του Μοραβιέτσκι.

Με το δεδομένο ότι ο Ματέους Μοραβιέτσκι δεν θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην πολωνική βουλή, ο Αντρέι Ντούντα θα είναι πλέον υποχρεωμένος να αναθέσει στον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό και των επικεφαλής του, τον ηγέτη του Συνασπισμού των Πολιτών, Ντόναλντ Τουσκ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos