Έλον Μασκ: Ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλο μπορεί να ελέγξει ένα ποντίκι με τη σκέψη του

22 Φεβρουαρίου 2024 13:48

Ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλό του έχει ανακάμψει πλήρως μετά την επέμβαση και μπορεί πλέον να ελέγχει ένα ποντίκι Η/Υ χρησιμοποιώντας τη σκέψη του, δήλωσε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο Έλον Μασκ.

Μιλώντας σε συζήτηση Spaces στην πλατφόρμα X, o μεγιστάνας της τεχνολογίας ανέφερε ότι το στάδιο της ανάρρωσης μετά την εμφύτευση έχει ολοκληρωθεί χωρίς επιπλοκές - απ' όσο μπορεί να γνωρίζει η επιστημονική ομάδα - και ότι ο «ασθενής» είναι σε θέση πλέον να κινεί τον κέρσορα του ποντικιού στην οθόνη μόνο με τη σκέψη.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μασκ ανακοίνωσε πως η νεοφυής εταιρεία Neuralink, της οποίας είναι συνιδρυτής, τοποθέτησε σε ασθενή το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμά της, μια επέμβαση η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί επανειλημμένα από άλλες εταιρείες και ερευνητές.

Η Neuralink, με έδρα το Φρίμοντ (Καλιφόρνια), προάστιο του Σαν Φρανσίσκο, είχε πάρει το Μάιο το πράσινο φως της FDA, της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές.

Το εμφύτευμά της, μεγέθους ενός νομίσματος, είχε ήδη τοποθετηθεί στον εγκέφαλο ενός πίθηκου μακάκου, ο οποίος κατάφερε να παίξει το βιντεοπαιγνίδι «Pong» χωρίς χειριστήριο ούτε πληκτρολόγιο.

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μια υποσχόμενη δραστηριότητα νευρώνων», έγραψε ο Έλον Μασκ στην πλατφόρμα X για το εμφύτευμα σε ασθενή.

Η Neuralink, η οποία ιδρύθηκε το 2016, δεν είναι επ' ουδενί η πρώτη που τοποθετεί εγκεφαλικό εμφύτευμα σε άνθρωπο.

Το Σεπτέμβριο, η ολλανδική εταιρεία Onward είχε ανακοινώσει πως δοκιμάζει τη σύνδεση ενός εγκεφαλικού εμφυτεύματος με ένα άλλο το οποίο διεγείρει τον νωτιαίο μυελό, με στόχο να μπορέσει ένας τετραπληγικός ασθενής να ανακτήσει κινητικότητα.

Από το 2019, ερευνητές του ινστιτούτου Clinatec της Γκρενόμπλ είχαν παρουσιάσει ένα εμφύτευμα που, αφού τοποθετηθεί, επιτρέπει σε ένα τετραπληγικό άτομο να κινεί έναν εξωσκελετό, καθώς και να κινεί τα χέρια ή να μετακινείται.

Η Neuralink συγκέντρωσε πρόσφατα 323 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο.

Η Neuralink λέει πως θέλει κι αυτή να κάνει παράλυτους ασθενείς να περπατήσουν ξανά, αλλά επίσης να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς, ακόμη και να γιατρέψει ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

Ο Έλον Μασκ φιλοδοξεί επίσης να προσφέρει το εμφύτευμά του σε όλους, ώστε να επιτρέψει την καλύτερη επικοινωνία με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να περιορίσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τον «κίνδυνο για τον πολιτισμό μας» που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos