Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος πολίτη στη Μήλο

23 Φεβρουαρίου 2024 17:24

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία εμπλεκόμενης ημεδαπής δράστιδας

Συστήνεται οι πολίτες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών

Εξιχνιάστηκε χθες (22 Φεβρουαρίου 2024) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μήλου υπόθεση εξαπάτησης με τη μέθοδο της απόσπασης χρημάτων μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής και το πρόσχημα της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως εξακριβώθηκε, έπειτα από πολύμηνη επισταμένη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκε ως δράστιδα μια 64χρονη ημεδαπή η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση ως αποδέχτης των χρημάτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας, εξιχνιάστηκε ότι τον Αύγουστο του 2022 συνεργός της 64χρονης κάλεσε τηλεφωνικά ηλικιωμένο πολίτη με το πρόσχημα της καταβολής χρηματικής επιδότησης για λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και ακολούθως αποστέλλοντας μηνύματα sms κατάφερε να του αποσπάσει κωδικούς σε ηλεκτρονική τραπεζική υπηρεσία, απ’ όπου απέκτησε πρόσβαση στο λογαριασμό του και μετέφερε χρήματα στην 64χρονη.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προληπτικού - κοινωνικού της ρόλου, με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, συνιστά:

• Να είστε επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλλετε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα.
• Να επιβεβαιώνετε με δική σας πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές.
• Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.
• Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).
• Να μην καταχωρείτε προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
• Να καταγράφετε τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζετε αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών-κινητών ή άλλων προϊόντων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
• Να αποφεύγετε την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζετε, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
• Να επιδιώκετε τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης ειδικά δε όταν πρόκειται για οχήματα, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής, καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.
• Να επιδιώκετε ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.
• Να αποφεύγετε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από κοινόχρηστους υπολογιστές. Να προτιμάτε προσωπικό υπολογιστή ή κάποιον τον οποίο είστε βέβαιοι ως προς το επίπεδο ασφάλειας.
• Να προτιμάτε ιστοσελίδες / διαδικτυακά καταστήματα με συνέπεια και εγκυρότητα στις υπηρεσίες τους που παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας.
• Να βεβαιώνεστε ότι το ηλεκτρονικό / διαδικτυακό κατάστημα για αγορές προϊόντων, μέσω διαδικτύου, παρέχει βασικές πληροφορίες και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (π.χ. έδρα καταστήματος, ύπαρξη φυσικού καταστήματος, στοιχεία επικοινωνίας, πολιτική επιστροφών, όροι αγορών, πολιτική απορρήτου κ.α.).
• Να βεβαιώνεστε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσετε σε οικονομική συναλλαγή μέσω της ιστοσελίδας.
• Να αποφεύγετε τις προσφορές που εμφανίζονται από αναδυόμενα (pop-ups) παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστες ιστοσελίδες.
• Να μην γνωστοποιείτε προσωπικά ή οικονομικής φύσεως δεδομένα, αν δεν είστε απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια και αξιοπιστία της ιστοσελίδας.
• Να αναζητάτε τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών – άλλων χρηστών διαδικτύου καθώς και σχετικές κριτικές, πριν προχωρήσετε στη συναλλαγή, στις περιπτώσεις άγνωστων σε διαδικτυακών καταστημάτων.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos