Φ. Φόρτωμας στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς: «Υπηρετούμε έναν εθνικό σκοπό»

02 Φεβρουαρίου 2024 19:48

Σε κλίμα συναίνεσης συνεδρίασε για πρώτη φορά την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024 υπό τη νέα της σύνθεση η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με αντικείμενο τον προγραμματισμό εργασιών της.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρός της, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος όρισε τους κεντρικούς στόχους και τους άξονες δράσης της Επιτροπής στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Αναφερόμενος στον καθοριστικό και προερξάρχοντα ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών δια της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και  Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Φόρτωμας πρότεινε το πλαίσιο δράσεων της Επιτροπής σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Βουλής.

Για την υλοποίηση του αντικειμένου της Επιτροπής, ο Πρόεδρος αυτής έθεσε ως κύριες προτεραιότητες την ενίσχυση των γλωσσικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και θεσμικών δεσμών των απόδημων Ελλήνων με τη μητρόπολη. Για την ενίσχυση των δεσμών αυτών πρότεινε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή να εργαστεί με γνώμονα την υποστήριξη και προβολή των σωματείων της διασποράς, ενώ επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες της γενιάς των αποδήμων του brain drain. Εισηγήθηκε δε ως κομβικής σημασίας, τη χαρτογράφηση των ανά περιοχή ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυσή τους, ενώ μίλησε επίσης για κοινές προκλήσεις που τους αφορούν καθολικά και η πολιτεία οφείλει να εξετάσει.

Δηλωτική των προθέσεων του νέου Προεδρείου είναι η αναφορά του κ. Φόρτωμα: «Καλούμαστε να υπηρετήσουμε έναν σκοπό υπερκομματικό, έναν εθνικό σκοπό». Στη βάση αυτή, εξέφρασε στα μέλη την επιθυμία του για επωφελή διάλογο ανεξαρτήτως κομματικής αναφοράς.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos