Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου 2023 οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της 17ης Μικρασιάτικης συνάντησης που πραγματοποιήθηκαν στο Άσπρο Χωριό.

21 Σεπτεμβρίου 2023 13:11

Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου κάθε χρόνο τιμάται η Ιερά Μνήμη του Αγίου Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν Αυτώ μαρτύρων, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Ακολούθως στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου κ. Κωνσταντίνου Ροδόπουλου με τίτλο "Εν Πλώ. Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από το ημερολόγιο ενός δόκιμου Σημαιοφόρου", ο οποίος παρουσίασε τα συναισθήματα ενός νεαρού Παριανού δόκιμου αξιωματικού που βίωσε εν πλω τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1922 στην Μικρασία όπως τα είχε καταγράψει ο ίδιος σε γράμματα προς την αγαπημένη του! Ακολούθησε στο δεύτερο μέρος η μουσική εκδήλωση" Ιώνων, τραγούδια αιώνων", ένα μουσικό ταξίδι στην μουσική παράδοση και κληρονομιά της Μικράς Ασίας με την συμμετοχή των Παριανών μουσικών Αστέριου Ρήγα στο μπουζούκι, Κίμωνα Ξύγκη στο κανονάκι, Γιώργου Χρονόπουλου στην κιθάρα, Νίκου Γιανναράκη στα πλήκτρα και Γιώργου Βεντουρή στο κοντραμπάσο!! Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία . Στην συνέχεια αντιπροσωπείες των φετινών φιλοξενούμενων Συλλόγων της Σύρου και του Συλλόγου μας με παραδοσιακές φορεσιές πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας.

aspro xorio 101
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο "Μουσικοχορευτικά χρώματα της Ανατολής" η οποία ξεκίνησε με ένα βίντεο για τη ζωή στη Μικρά Ασία πριν και μετά την καταστροφή που κατασκεύασαν και επιμελήθηκαν μαθητές του γυμνασίου Νάουσας Πάρου και ακολούθησαν χοροί και τραγούδια της Ερυθραίας της Προποντίδας της Ίμβρου και των Κυκλάδων με τη συμμετοχή του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσα Πάρου και του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Το στίγμα του έδωσε αποδίδοντας άψογα τρία τραγούδια στο πνεύμα της εκδήλωσης ο Νίκος Στόκας ενώ ένα θεατρικό δρώμενο για τους αρραβώνες στην Μικρά Ασία παρουσίασε στην αρχή της εκδήλωσης το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Μουσική στην εκδήλωση έπαιξαν ο Γιάννης Σιφναίος στο βιολί, ο Παναγιώτης Μένεγος στο λαούτο, η Φένια Θεοφίλου στο τουμπερλέκι και την κιθάρα, ο Φίλιππος Κρητικός στο μπουζούκι και η Σοφία Κονταράτου στο τραγούδι.

aspro xorio 103

Οι ως άνω εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άσπρου Χωριού «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» με συνδιοργανωτές το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ», τον Σύνδεσμο Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου, την Ενορία Ζωοδόχου Πηγής Άσπρου Χωριού και την ΚΔΕΠΑΠ. Ο σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς ERKYNA TRAVEL, ΚΤΕΛ ΠΑΡΟΥ και ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΗΒΗ για την μετακίνηση και φιλοξενία των φιλοξενούμενων συλλόγων.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου- Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Ροκονίδας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος είχε και την ευθύνη διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτές, τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες για την εμφάνισή τους, και τον κόσμο για την παρουσία τους, ενώ στέλνει την αγάπη του και τις ευχαριστίες του στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ» Σβορώνου Πιερίας που δυστυχώς λόγω των φυσικών καιρικών καταστροφών που έπληξαν την Κεντρική Ελλάδα δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

aspro xorio 104

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos