Προτάσεις στην νέα δημοτική αρχή της Πάρου - για την 3η ηλικία

29 Οκτωβρίου 2014 10:55

Αγαπητέ Μάρκο. Όπως και δημόσια και προσωπικά σου είχα πει, η νέα δημοτική αρχή πρέπει να αλλάξει τα πάντα να κάνει μια νέα αρχή κρατώντας όμως ενωμένη τη κοινωνία.

Μια σειρά από προτάσεις η πρωτοβουλίες έχω ξεκινήσει λοιπόν να γράφω και τις οποίες θα πάρεις σταδιακά το επόμενο διάστημα. Άλλες χρειάζονται απλά την στήριξη του Δήμου, και άλλες μπορούν να υλοποιηθούν από κοινωνικές η εθελοντικές ομάδες όπου ο Δήμος θα είναι ο συνδετικός κρίκος

Σήμερα λοιπόν θα αναφερθώ σε δράσεις της τρίτης ηλικίας, οχι αυτές που ειναι η ελάχιστη υποχρέωση του κάθε κράτους που σέβεται τους πολίτες του, Περίθαλψη , Υγεία και βασική σύνταξη. Αλλά σε κάποιες άλλες που έχουν να κάνουν με τη ψυχολογία της ηλικίας αυτής.

Η σημερινή εποχή με τα πολλαπλά οικονομικά προβλήματα της νέας γενιάς δημιουργεί στη 3η ηλικία το αίσθημα κοινωνικού αποκλεισμού. Από τη μία λοιπόν μπορούμε να δώσουμε συντροφιά και φροντίδα σε όσους κατοικούν στα ιδρύματα η είναι μόνοι τους. Και αυτό γίνεται από εθελοντικές ομάδες.

Από τη άλλη όμως μπορούμε ΟΛΟΥΣ να τους κάνουμε να νιώσουν ακόμη πιο χρήσιμοι. Να μπουν σε πρόγραμμα να ενεργοποιηθούν.

Πως?

Δημιουργώντας μια σειρά δραστηριοτήτων όπου είτε δωρεάν είτε με ένα συμβολικό τίμημα θα μπορούν να συμμετέχουν. Με μια σωστή μεθοδευμένη πληροφόρηση για όλους.

Μάζεψα λοιπόν κάποιες από τις πιο επιτυχημένες προτάσεις από διαφόρους δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού και σας τις προτείνω. Ας αποφασίσει η δημοτική αρχή τι και πως θα υλοποιήσει. Όλες οι πρωτοβουλία είναι χρήσιμες.

•1) Πρωινή Γυμναστική η πρωινό περπάτημα , Έστω και αν σήμερα το κάνουν μεμονωμένα κάποιοι γιατί να μην γίνουν ομάδα?

•2) Μαθήματα βασικής χρήσης κινητού τηλεφώνου η υπολογιστή (πχ 1ε το δίωρο)

•3) Μαθήματα μαγειρικής, Συνταγες διαφορες παράξενες, οχι μονο στη Τηλεοραση.

•4) Φύτεψε το μποστάνι σου

•5) Όμιλος θεάτρου – ανέβασμα ετήσιας παράστασης

•6) Μαθήματα χορών όχι μόνο ελληνικών παραδοσιακών (πχ 1ε το δίωρο)

•7) Χορωδία

•8) Συλλογή Χόρτων, Θυμαριού, κλπ στην παριανή Γη

•9) Πρωταθλήματα (Σκάκι, Τάβλι, Ρακέτες)

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιδέες άλλοι δήμοι εφαρμόζουν που όμως άμα μπουν σε ένα ετήσιο ημερολόγιο θα μπορέσουν να μεταμορφώσουν τη διάθεση των ατόμων της 3ης ηλικίας. Στόχος μας να κάνουμε όλους τους Παριανούς και τους επισκέπτες πιο γελαστούς.

Στρατής Τέλλογλου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos