Ελληνική παγκόσμια πρωτιά στη θεραπεία της κύστης κόκκυγα με λέιζερ!

17 Ιουλίου 2017 20:47

test1

test2

test2

Ελληνική είναι η πρώτη παγκόσμια δημοσίευση σε επιστημονικό ιατρικό περιοδικό σχετικά με την θεραπεία της κύστης κόκκυγα με radial ίνα 360ο (τεχνική Alpha).

Η τεχνική αυτή που αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε αρχικά από Γερμανούς και Ισραηλινούς χειρουργούς αναπτύχθηκε, βελτιώθηκε από τον Δρ. Δημήτρη Φιλίππου, Διευθυντή Χειρουργό και Επιστημονικό Συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος και πρόσφατα παρουσίασε για πρώτη φορά παγκοσμίως τα πρώτα αποτελέσματα της μεθόδου. Πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Acta Chirourgica Belgica δημοσιεύτηκαν στα πλαίσια του γόνιμου επιστημονικού διαλόγου οι τεχνικές παράμετροι και βελτιώσεις της μεθόδου, καθώς επίσης και τα πρόδρομα αποτελέσματα. Η τεχνική αυτή με τις βελτιώσεις χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των ορθοπρωκτικών (περιεδρικών) συριγγίων.

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, αποτελεί μία από τις συνηθισμένες παθήσεις ιδιαίτερα στους άνδρες ηλικίας 15-60 ετών. Συνήθως εκδηλώνεται ως μικρή ανώδυνη διόγκωση της στον υποδόριο ιστό της ιεροκοκκυγικής περιοχής, αλλά μπορεί επίσης να σχηματίσει μια μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα, με ερυθρότητα, οίδημα και εκροή πύου (απόστημα). Όταν η φλεγμονή εξελιχθεί και η νόσος μείνει χωρίς αντιμετώπιση, τότε η περιοχή γίνεται έντονα ερυθρή, διογκώνεται, γίνεται σκληρή και οιδηματώδης, ενώ συχνά εκρέει πύον το οποίο είναι εξαιρετικά δύσοσμο.

Σε ορισμένους ασθενείς με βαριά φλεγμονή μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, κακουχία και ναυτία. Η αιτία που ενεργοποιεί συνήθως το πρόβλημα είναι η δράση δια φόρων ορμονών, η έντονη τριχοφυΐα, η μηχανική τριβή των παρακείμενων ιστών και η φλεγμονή. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι είναι δυνατό να σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου είναι η ασχολία, το οικογενειακό περιβάλλον και η παχυσαρκία.

Η θεραπεία της είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους και συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων της, ενώ η περιοχή υποβάλλεται σε καθημερινές αλλαγές μέχρις ότου επουλωθεί και κλείσει το τραύμα. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό είναι επώδυνο και δημιουργεί σημαντική ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι τώρα. Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι η μελλοντική θεραπεία.

Με τη σύγχρονη πρωτοποριακή τεχνική θεραπείας της κύστης κόκκυγα με λέιζερ, την οποία τροποποίησε και δημοσίευσε ο Δρ. Δημήτρης Φιλίππου, πρώτος σε παγκόσμιο επίπεδο (τεχνική Alpha), επιτυγχάνεται η θεραπεία της κύστης κόκκυγα σε λίγα λεπτά, χωρίς τομές ή ανοίγματα (σε αντίθεση με την ενδοσκοπική τεχνική), αναίμακτα, χωρίς πόνο, δεν απαιτείται νοσηλεία, και το βασικότερο – δεν απαιτούνται αλλαγές μετεγχειρητικά.
Πλέον μπορούμε να μιλάμε για οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των υποτροπών αυτής, με μία εντελώς καινούργια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση Laser. Η τεχνική αυτή επιτρέπει με φωτοθερμική διαδικασία και χωρίς αφαίρεση (κόψιμο) ιστού την επιτυχή αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα. Για την τεχνική χρησιμοποιείται ένα ειδικό σύγχρονο τελευταίας γενιάς χειρουργικό διοδικό laser (τo ΝΕΟv), σε συνδυασμό με ειδικές ίνες εκπομπής της ενέργειας που εκπέμπουν την ακτινοβολία σε 360ο. Ο ειδικός σχεδιασμός των ινών αυτών επιτρέπει και διασφαλίζει την ομοιόμορφη και ασφαλή εφαρμογή της ακτινοβολίας στο εσωτερικό της κύστεως. Η εφαρμογή της ακτινοβολίας στο εσωτερικό της κύστης έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του τοιχώματος, το οποίο συρρικνώνεται και ουλοποιείται, χωρίς αιμορραγία, πόνο και χωρίς την ανάγκη αλλαγών.
Πλεονεκτήματα της θεραπείας της κύστης κόκκυγα με λέιζερ.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας της κύστης κόκκυγα με διοδικό λέιζερ και radial ίνα 360ο είναι πολλά και προφανή.
• Η μέθοδος είναι απλή και σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά).
• Είναι αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη προσφέροντας άμεσο και οριστικό κλινικό αποτέλεσμα (με βάση τα υπάρχοντα έως σήμερα δεδομένα).
• Δεν απαιτείται νοσηλεία. Μπορεί να γίνει ακόμη και στο ιατρείο.
• Ο ασθενής φεύγει αμέσως μετά, και δεν χρειάζονται ούτε καν παυσίπονα. Μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες αμέσως μετά την επέμβαση.
• Δεν υπάρχει τομή ή άνοιγμα στην ουρά, δεν απαιτούνται επώδυνες χειρουργικές αλλαγές και χρήση επιθεμάτων μετά από το χειρουργείο.
• Ο ασθενής δεν εκτίθεται σε κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών (διαπύηση τραύματος, αιμορραγία, κα)
• Η επέμβαση δεν απαιτεί καμία τομή, δεν αφήνει καμία ουλή και η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
• Μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και σε περιπτώσεις υποτροπής μετά από χειρουργική επέμβαση.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευσή του Δρ. Δημήτρη Φιλίππου, η οποία είναι από τις πρωτοπόρες παγκοσμίως γενικά και η πρώτη ειδικά για την τεχνική Alpha, η νέα αυτή τεχνική είναι ασφαλής, γρήγορη, αποτελεσματική, άνετη για τον ασθενή, αναίμακτη, ανώδυνη και φαίνεται ότι αποτελεί μία πολύ ελπιδοφόρα και πολλά υποσχόμενη τεχνική, η οποία θα ανακουφίσει χιλιάδες ασθενών.

Λίγα λόγια για το Δρ Δημήτρη Φιλίππου
Ο Δρ Δημήτρης Φιλίππου είναι Διευθυντής Χειρουργός, και επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεγάλη χειρουργική εμπειρία σε όλη τη γκάμα των παθήσεων που άπτονται της Γενικής Χειρουργικής. Ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, τη χειρουργική ογκολογία, τη χειρουργική των κηλών και τη θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού με λέιζερ. Το βιογραφικό του, πέρα από τις βασικές του σπουδές και το διδακτορικό του, πλαισιώνουν μια σειρά από μετεκπαιδεύσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει παρακολουθήσει σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Κλινικές στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Ρωσία και τη Γερμανία. Έχει πλούσιο κλινικό κι εργαστηριακό έργο, όπως επίσης και πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων σε Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos