Νέες διαβουλεύσεις στο Παρίσι για το ελληνικό PSI

21 Ιανουαρίου 2012 18:16

Στο Παρίσι για νέες διαβουλεύσεις με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ο Τσαρλς Νταλάρα. Οι συνομιλίες με τον Ευ. Βενιζέλο θα συνεχιστούν τηλεφωνικά

Στο Παρίσι για νέες διαβουλεύσεις με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, μετέβη αιφνιδιαστικά σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι κατ' ιδίαν συζητήσεις με την κυβέρνηση για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI).

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές του κ. Νταλάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Ευ. Βενιζέλο, ολοκληρώθηκαν 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά υπήρξε ανακοίνωση του IIF, σύμφωνα με την οποία «οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μπαίνουν οι βάσεις για μια πρωτοφανή εθελοντική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε μια ιστορική συμφωνία και να συνεισφέρουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, φέρεται να αποφασίστηκε ο κ. Νταλάρα να μεταβεί στο Παρίσι και οι συζητήσεις να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. «Το θέμα είναι πολύπλοκο. Πλησιάζουμε στο θέμα των επιτοκίων αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι, έως χθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%. Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι λόγω της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν μειωθεί δραστικά το επιτόκιο το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του Reuters είναι «απίθανο να υπάρξει συμφωνία για το PSI πριν από την επόμενη εβδομάδα».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

plastira 265x280