×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αποθέωση του «Ζορμπά» στο Καλλιμάρμαρο και συγκίνηση

02 Ιουλίου 2014 10:42

Yπάρχει κάτι «εθιστικό» στο συρτάκι του Ζορμπά. Την Κυριακή, που το Καλλιμάρμαρο έζησε αυτήν τη γιορτή

με την πρωτοβουλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, και όσο διαρκούσε η παράσταση με τη χορογραφία του Λόρκα Μασίν, το κοινό αδημονούσε να παρεισφρήσει με ρυθμικά παλαμάκια. Από τις κερκίδες ένιωθε κανείς τη συναισθηματική συμμετοχή, το εσωτερικό κύμα που εξέβαλε στο τέλος και που κατέληξε σε μία διονυσιακή, οργιαστική, άρτια προετοιμασμένη κυκλική επί τέσσερα επανάληψη του γνωστού «θέματος». Αυτό κι αν ήταν ανκόρ...

Χορτάσαμε το συρτάκι, αλλά η βραδιά που με επιμέλεια και σύνεση οργάνωσε η Λυρική Σκηνή ήταν συγκινητική όσο και εορταστική. Κρατάει κανείς τη σκηνή με την έλευση του Μίκη Θεοδωράκη, σε αμαξίδιο, δίπλα στον διευθυντή της Λυρικής, μαέστρο Μύρωνα Μιχαηλίδη και τη Μαρία Φαραντούρη. Το βραδινό αεράκι, που κρατούσε τη θερμοκρασία δροσερή, ανέμιζε τα μακριά μαλλιά του Μίκη, που έδειχνε ότι ήθελε πάση θυσία να είναι παρών σε αυτήν την αποθέωση του «Ζορμπά». Υπήρχε πυκνότητα στην ατμόσφαιρα, ήταν μία ιδιαίτερη στιγμή.

Ο «Ζορμπάς», με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ρενάτο Τζανέλλα, ακολούθησε τη βράβευση. Προηγήθηκαν τα δύο βραβεία που κράτησε στα χέρια του ο Μίκης Θεοδωράκης. Το βραβείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που το επέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, και το βραβείο της Εταιρείας Φίλων της ΕΛΣ που έδωσε στον συνθέτη η κ. Ελευθερία Ράπη - Μεντή. Μετά, ήρθε η μουσική και κυρίως ο «κόσμος» του Λόρκα Μασίν, που ήταν και αυτός παρών, κομψός με κοστούμι, λυγερός και ελληνολάτρης, με χορευτική φιγούρα για το κοινό, που την φύλαξε για τα χειροκροτήματα του φινάλε. Ο Ηλίας Βουδούρης διηύθυνε την ορχήστρα της ΕΛΣ, δυναμική η συμμετοχή της χορωδίας (του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου), με απόλυτο ειδικό βάρος οι ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη, σε μεγάλα κέφια το μπαλέτο. Οι πρωταγωνιστές αποθεώθηκαν και δικαίως. Οι τρεις ανδρικοί ρόλοι κυριάρχησαν (γέμισαν τη σκηνή και απογειώθηκαν οι Στράτος Παπανούσης, Ντανίλο Ζέκα, Αλεξάντερ Νέσκοβ), εξαίρετη και η Μαρία Κουσουνή, στον δύσκολο ρόλο της Ορτάνς (που ο Μασίν την ήθελε νευρόσπαστο, ανδρείκελο, καρικατούρα), η Σταυρούλα Καμπουράκη. Ξεκινήσαμε με συγκίνηση και φύγαμε γεμάτοι από ένα θέαμα (σπονδυλωτό και με δομικά προβλήματα συνοχής) που, όμως, τελικά μίλησε σε όλους, σε διαβαθμίσεις και αποχρώσεις, αλλά «μίλησε».

Στύλοι Ολυμπίου Διός

Η Λυρική Σκηνή μάς έχει σε διαρκή ετοιμότητα και την ερχόμενη Τρίτη, 8 Ιουλίου, (ώρα 8.30 μ.μ.) μας περιμένει στο Ολυμπιείον για μια αθηναϊκή βραδιά. Η «Οπερα αλά Γκρέκα» είναι μία παράσταση με πασίγνωστες άριες μεταφρασμένες στα ελληνικά, από το ιστορικό αρχείο της ΕΛΣ ως απόδοση τιμής σε μία μακρά παράδοση. Θα ακούσουμε π.χ. το La donna e mobile ως «Φτερό στον άνεμο». Μουσική διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Τραγουδούν: Χ. Ανδριανός, Δ. Καβράκος, Β. Καραγιάννη, Ειρ. Καράγιαννη, Αντ. Κορωναίος, Μ. Μητσοπούλου, Δ. Πλατανιάς, Γ. Χριστόπουλος.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos