Γένια, μουστάκια, βλεφαρίδες και ξεβαμμένα τζιν κόβονται για τους μαθητές της Κύπρου

02 Σεπτεμβρίου 2019 21:44

Μαθητές και μαθήτριες στην Κύπρο θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές και οι παραβάτες θα τιμωρούνται


Δεν είναι μόνο η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών που θα απαγορεύεται στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά στη Κύπρο.

Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώνεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών/τριών και προσθέτουν νέες απαγορεύσεις στη βάση με το τι βλέπουν να συμβαίνει στα σχολεία. Γένι, μούσι, μουστάκι, σκουλαρίκια και… κοτσίδα στα αγόρια απαγορεύονται αυστηρώς.

Παρελθόν τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, οι έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και οι… ψεύτικες βλεφαρίδες (!) για τα κορίτσια. Ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, καθ’ όλη τη καλοκαιρινή περίοδο επεξεργαζόταν τις αδυναμίες που παρουσίασαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που εφαρμόστηκαν κατά την περσινή χρονιά και προχώρησε σε τροποποίησή τους. Μένει μόνο να σταλεί μία εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας προς τις διευθύνσεις των σχολείων για την εφαρμογή των αλλαγών που αποφασίστηκαν.

Χωρίς υπερβολές…

Η εμφάνιση των μαθητών/τριών στα σχολεία τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων από τις δύο πλευρές (Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς) και συμφωνήθηκε ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μαθητική ιδιότητα των παιδιών και πρέπει να στηρίζεται στην καλαισθησία. Μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές. Τι εστί υπερβολή για τους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Παιδείας;

H απάντηση στο ερώτημα αναφέρεται ενδελεχώς στο πλαίσιο του υφιστάμενου κανονισμού που εμπλουτίστηκε. Ως υπερβολές, λοιπόν, θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια και άλλα παρόμοια. Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. Οι μαθήτριες ωστόσο μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής. Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση.

Επιτρέπεται το τζιν αλλά…

Η επιτροπή εξέτασε και το θέμα της στολής. Θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στους μαθητές /τριες λυκείων και τεχνικών σχολών το τζιν παντελόνι, αρκεί αυτό να είναι σκούρου, μπλε χρώματος χωρίς επιγραφές ή μηνύματα. Απαγορεύεται μαθητής/τρια να προσέλθει στο σχολείο με τζιν ξεθωριασμένο, ξεβαμμένο, σκισμένο ή με…τρύπες. Γενικότερα, η μαθητική στολή περιλαμβάνει το γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια και την γκρίζα φούστα για τα κορίτσια μαζί με πουκάμισο ή μονόχρωμη φανέλα χρώματος άσπρου, γκρίζου ή μπλε. Η κάθε διεύθυνση θα πρέπει να καθορίζει ένα μοναδικό χρώμα φανέλας από τα πιο πάνω χρώματα σε συνεργασία με το κεντρικό μαθητικό συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Γονέων.

Τη χειμερινή περίοδο οι μαθήτριες μπορούν να φορούν παντελόνι γκρίζο αντί φούστας. Τα παντελόνια ωστόσο δεν πρέπει να είναι χαμηλόμεσα και πολύ στενά. Απαγορεύονται επίσης τα κολάν παντελόνια. Επίσης, κατά τη χειμερινή περίοδο επιτρέπεται στους μαθητές/τριες τρικό ή πουλόβερ ή φούτερ ή σακάκι μπλε, γκρίζου ή μαύρου χρώματος. Εναπόκειται και πάλι σε κάθε σχολείο να καθορίσει τον χρωματισμό. Όσον αφορά τα παπούτσια, επιτρέπονται στους μαθητές/τριες τα δερμάτινα μαύρα ή αθλητικά χρώματος μαύρου ή μπλε. Η επίσημη στολή τόσο στο γυμνάσιο όσο και στα λύκεια παραμένει ως έχει: Γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια, γκρίζα φούστα για τα κορίτσια, άσπρο πουκάμισο (για αγόρια και κορίτσια) και μπλε γραβάτα για τα αγόρια.

Στο ερμάρι τα κινητά

Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις συμφώνησαν επίσης στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές/τριες στα σχολεία, και όχι μόνο. Δεν θα επιτρέπεται επίσης η χρήση τάμπλετ, έξυπνων ρολογιών, φωτογραφικών μηχανών και μηχανών οπτικογράφησης. Αν και η χρήση έξυπνων συσκευών θα απαγορεύεται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντούτοις οι μαθητές/τριες θα μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους, αρκεί να τα τοποθετούν σε ειδικά ερμάρια αποθήκευσης κατά την άφιξή τους στο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν ύστερα από το τελευταίο κουδούνι.

Τα σχολεία που δεν διαθέτουν ερμάρια αποθήκευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία τους σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες. Ουσιαστικά οι μαθητές/τριες κατά την άφιξή τους στο σχολείο θα έχουν υποχρέωση να τοποθετούν τις έξυπνες συσκευές στα ερμάρια αποθήκευσης απενεργοποιώντας τα, ενώ στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς (π.χ. μαθητής/τρια να κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια διδασκαλίας μαθήματος ή το διάλειμμα) ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να κατάσχει το ηλεκτρονικό μέσο και αφού αυτό απενεργοποιηθεί θα παραδίδεται στη γραμματεία του σχολείου και θα επιστρέφεται με τη λήξη των μαθημάτων της ημέρας στους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή/τριας.

Αποβολές

Σε ό,τι αφορά τις αποβολές, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Aποβολή που επιβάλλεται για πρώτη φορά μέχρι και μια μέρα να είναι με αναστολή.
Το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής να υλοποιείται εντός της περιόδου των επόμενων δέκα εργάσιμων ημερών.
Ουσιαστικά αυτό το οποίο αποφασίστηκε αφορά στην παραμονή του παιδιού στο σπίτι όταν έχει αποβληθεί για δύο ή και περισσότερες μέρες. Ο μαθητής/τριας που έχει αποβληθεί από το σχολείο πέραν των δύο μερών μπορεί ωστόσο να παρευρίσκεται στο σχολείο μετά τη λήξη του ημερήσιου σχολικού προγράμματος και μέχρι τις 15:00 κατά την περίοδο της αποβολής του για την παρακολούθηση ενισχυτικών μαθημάτων που θα παραδίδονται κατά προτεραιότητα σε προαιρετική βάση από εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας ή άλλο προσοντούχο καθηγητή με αγορά υπηρεσιών που θα οριστεί από τη διεύθυνση του σχολείου. Η παρακολούθηση των ενισχυτικών μαθημάτων θα γίνεται μετά από υποβολή σχετικού γραπτού αιτήματος από τους γονείς/κηδεμόντες του μαθητή/τριας αμέσως μετά την ενημέρωσή τους για την αποβολή.

Οι απαγορεύσεις

Για τα αγόρια: Γένι, μούσι, μουστάκι, σκουλαρίκια και… κοτσίδα απαγορεύονται αυστηρώς.

Για τα κορίτσια: Παρελθόν τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, οι έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και οι… ψεύτικες βλεφαρίδες (!)

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos