Χάπι ινσουλίνης μπορεί να απαλλάξει τους διαβητικούς από τις καθημερινές ενέσεις

08 Οκτωβρίου 2019 18:49

Επιστήμονες του ΜΙΤ, που δημιούργησαν την κάψουλα, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα μπορεί να «επιβιώνει» από τα οξέα του στομάχου


Εκατομμύρια ασθενείς που ζουν με διαβήτη θα μπορούσαν τελικά να απαλλαγούν από το τσίμπημα της βελόνας.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ανέπτυξαν μια κάψουλα αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει από τα οξέα του στομάχου. Σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν σε χοίρους, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δόσεων ινσουλίνης από το στόμα αντί μέσω ενέσεων, όπως γίνεται σήμερα από τους πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1. Η κάψουλα ενεργοποιείται αφού το χάπι φτάσει στο στόχο του: το στομάχι. Κι όταν φθάσει στο λεπτό έντερο, τότε απελευθερώνει την δόση του φαρμάκου μέσω του αίματος.

Η κάψουλα (αριστερά) που δημιούργησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης

Με βάση τα αποτελέσματα δοκιμών σε πειραματόζωα, οι ερευνητές έδειξαν πως ήταν δυνατή η χορήγηση επαρκούς ινσουλίνης για τη μείωση του ζαχάρου στο αίμα ώστε να επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα με αυτά από την χρήση ενέσεων.

«Ελπίζουμε πραγματικά πως αυτός ο νέος τύπος κάψουλας θα μπορούσε κάποια ημέρα να βοηθά διαβητικούς και ίσως οποιονδήποτε χρειάζεται θεραπεία που αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνεται μόνο μέσω ένεσης ή μετάγγισης», υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Λάνγκερ, καθηγητής του ΜΙΤ , ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Πώς δρα το θαυματουργό χάπι για τους διαβητικούς

Η κάψουλα διέρχεται χωρίς αλλοιώσεις μέσω της γαστρεντερικής οδού, η οποία περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και το ήπαρ.

Απελευθερώνει την ινσουλίνη όταν φθάσει στο λεπτό έντερο, το οποίο είναι το ιδανικό σημείο για απορρόφηση φαρμάκων.

Συγκεκριμένα:

1.Αρχικά ο πάσχων από διαβήτη τύπου 1 καταπίνει την κάψουλα
2. Η κάψουλα περνάει από τον οισοφάγο και φθάνει στο στομάχι, όπου προστατεύεται από τα οξέα έχοντας επικάλυψη με σκληρά πολυμερή
3. Το χάπι τότε εισέρχεται στο λεπτό έντερο, όπου οι συνθήκες pH προκαλούν το σπάσιμο του στρώματος του πολυμερούς.
4. Στη συνέχεια, η κάψουλα ξεδιπλώνεται σε τρεις βραχίονες, καθένας από τ
5. Τα μικροσφαιρίδια αγκιστρώνονται στο εντερικό τοίχωμα και χορηγούν την ινσουλίνη μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
6. Η κάψουλα διαλύεται ολόκληρη μέσα σε λίγες ώρες.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos