Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία με φαβορί την Ντίλμα Ρούσεφ

04 Οκτωβρίου 2014 14:33

Ενα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Βραζιλία, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη νυν πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, του σοσιαλδημοκρατικού

Κόμματος Εργατών με ποσοστό 40% έναντι 25% της περιβαλλοντολόγου Μαρίνας Σίλβα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παράλληλα φαίνεται πως ανεβαίνει και ο κεντρώος Αέσιου Νέβες, του οποίου το ποσοστό αυξήθηκε από το 19% στο 20%, ενώ δημοσκόπηση της εταιρείας MDA τον φέρνει μόλις μία μονάδα πίσω από τη Σίλβα.

Δεδομένου ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν φαίνεται ικανός να ξεπεράσει το 50%, θεωρείται σίγουρος ο δεύτερος γύρος που θα διεξαχθεί στις 26 Οκτωβρίου με φαβορί τη Ρούσεφ. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Datafolha της δίνει ποσοστό 48% έναντι του 41% της Σίλβα.

Η Μαρίνα Σίλβα, που αντικατέστησε τον προηγούμενο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντουάρντο Κάμπος, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο σε αεροπορικό δυστύχημα, είχε σε κάποια στιγμή της προεκλογικής περιόδου προηγηθεί σημαντικά της Ρούσεφ κυρίως με την υπόσχεσή της να φέρει την κάθαρση στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας και να κυβερνήσει με «νέο τρόπο».

Αλλά ο «νέος τρόπος πολιτικής» φάνηκε στην πορεία ότι δεν διέφερε τόσο από τον παλιό, όπως έσπευσε να επισημάνει η Ρούσεφ, που φρόντισε επίσης να «υπενθυμίσει» στους ψηφοφόρους ότι «δημιούργησε απασχόληση και προχώρησε σε αναδιανομή του πλούτου, βγάζοντας από τη φτώχεια 24 εκατ. πολίτες και οδηγώντας 31 εκατ. στη μεσαία τάξη».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος της Ρούσεφ οφείλεται και στον φόβο των λαϊκών στρωμάτων για κατάργηση των κοινωνικών πολιτικών που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος τα τελευταία 12 χρόνια. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η μεγαλύτερη άνοδος της Ρούσεφ σημειώθηκε στις βορειοανατολικές επαρχίες (τόπος καταγωγής και προπύργιο του πρώην προέδρου Λούλα), από τις φτωχότερες περιοχές της Βραζιλίας.

Αλλωστε η Ρούσεφ εστιάζοντας σε αυτόν τον φόβο επέλεξε την επιθετικότητα των απλών μηνυμάτων για να καταγγείλει τις συνέπειες αυτού που χαρακτηρίζει ως «νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό» του προγράμματος της Σίλβα αλλά και την αγαστή της σύμπνοια με τον επιχειρηματικό κόσμο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Από την πλευρά της η Σίλβα μίλησε για «μαύρη προπαγάνδα», «συκοφαντίες» και κακοήθεις φήμες ότι θα καταργήσει κοινωνικά επιδόματα όπως το «Οικογενειακό Καλάθι», ένα μηνιαίο βοήθημα για τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Στην τελευταία τηλεμαχία η Σίλβα επέλεξε να τονίσει την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. «Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι οι Βραζιλιάνοι που με μόχθο κατάφεραν να πετύχουν πράγματα για τις οικογένειές τους, θέλουν μια κυβέρνηση που μπορεί να εφαρμόσει τις κατακτήσεις αυτές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», ανέφερε.

Αντιθέτως, η Ρούσεφ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για την ενίσχυση των σχέσεων της Βραζιλίας με τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας πως θα αναπτύξει περαιτέρω τους δεσμούς της Βραζιλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΕΣ

Υποψήφιοι βουλευτές ο Spiderman και ο Μπιν Λάντεν

Από την προεκλογική περίοδο δεν έλειψαν και οι εκκεντρικότητες υποψήφιων βουλευτών στην προσπάθειά τους να κερδίζουν τις εντυπώσεις και τις ψήφους.

Μεταξύ των υποψηφίων υπάρχει ένας... Μικ Τζάγκερ και ένας Νεϊμάρ (που κατεβαίνουν στο Σάο Πάολο), ένας Μάικλ Τζάκσον, υποψήφιος βουλευτής στην Πολιτεία Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, ο Spiderman, που θα ήθελε να εκπροσωπήσει την Μπαΐα στο εθνικό κοινοβούλιο, και ο Batman, από τις ακτές του Εσπίριτο Σάντο.

Ο... Ομπάμα

Επίσης, τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές επιλέγοντας... νίκη, άλλαξαν το όνομά τους σε Ομπάμα, ενώ τρεις Οσάμα μπιν Λάντεν διεκδικούν επίσης την ψήφο των Βραζιλιάνων, όπως κι ένας Χριστός.

Αναμφίβολα, η πιο ειλικρινής είναι η 63χρονη Ολγα που ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προτάσεις, γιατί «οι προτάσεις μένουν στις προτάσεις, οπότε αν κάνουμε έστω τις μισές πράξεις, τότε θα έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο».

Ο Ιλάριο ντο Νασιμέντο, υποψήφιος των Πρασίνων, επέλεξε να μεταμορφωθεί σε Μίστερ Μπιν, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να εκλεγεί, όπως εκλέχτηκε στις περασμένες εκλογές ο Παλιάτσος Τιριρίκα.

Μετά μουσικής...

Τέλος, ο υποψήφιος των Οικολόγων για την προεδρία Εντουάρντο Χόργκε χρησιμοποίησε την επιτυχία ρέγκε «Don't Worry Be Happy», βάζοντας στίχους που παρουσιάζουν το πρόγραμμά του. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι, θεωρείται όμως δύσκολο οι ίδιοι να τον ψηφίσουν κιόλας...

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos