Καταποντισμός Ερντογάν - Έχασε την Κωνσταντινούπολη

01 Απριλίου 2019 02:11

Ο Ερντογάν παραδέχτηκε την ήττα του (και) στην Κωνσταντινούπολη σε μια βραδιά θρίλερ για την Τουρκία.


Την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη παραδέχθηκε τελικά ο Τούρκος πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το λαό, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. Όπως δήλωσε, «ακόμη κι αν ο λαός μας έδωσε το μητροπολιτικό δήμο αλλού, τις συνοικίες (της Κωνσταντινούπολης) τις έδωσε στο ΑΚΡ», δήλωση που ερμηνεύεται ως παραδοχή ήττας από τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την ομιλία του στην Άγκυρα.

 

«Θα σταθούμε όρθιοι», σημείωσε πάντως και ευχαρίστησε το λαό του που επί 15 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον έχει καταστήσει νικητή. «Η συμμαχία της Δημοκρατίας θα βρίσκεται για 4.5 χρόνια ακόμη στην εξουσία. Συνεχίζουμε!» δήλωσε. «Ευγνωμονώ τον Κύριο που μου έδωσε εσάς ως συνοδοιπόρους».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών (31/3) αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται. Ανήγγειλε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό κι ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι επιθέσεων.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει σκοπό να κάνει τη βόρεια Συρία ασφαλή, εξουδετερώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους σύρους κούρδους αντάρτες.

Η βραδιά εξελίχθηκε σε θρίλερ όσον αφορά την Πόλη. Αρχικά, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ της πλευράς Ερντογάν κήρυξε τη νίκη του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη». Η δήλωση εξόργισε τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου που αντέδρασε αμέσως. «Η δήλωση "νικήσαμε" του Γιλντιρίμ είναι μία χειριστική δήλωση. Είναι ντροπή να λέει "νικήσαμε" όταν η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει», ανέφερε.

Λίγο μετά τις 12, νίκη κήρυξε και η αντιπολίτευση για την Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας μία περίεργη πολιτική ατμόσφαιρα πάνω από τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Το πρακτορείο «Αναντολού» σταμάτησε να μεταδίδει αποτελέσματα, ενώ τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ανέφεραν ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται πλέον με διαφορά 2.000 ψήφων.

Την ίδια στιγμή η ηγέτης της ακροδεξιάς, Μεράλ Ακσενέρ, αναγνώριζε ως νικητή στην Κωνσταντινούπολη, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις κατά την εκλογική διαδικασία στο Μπαλίκεσιρ και στο Ουσάκ της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη Μεράλ Ακσενέρ, το κόμμα της οποίας στήριξε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέφερε ότι ακόμη εκκρεμούν τα αποτελέσματα μεγάλων συνοικιών της Κων/λης και πως όταν προστεθούν θα κερδίσει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Στη 1 τα ξημερώματα και την ώρα που η μετάδοση των αποτελεσμάτων είχε «παγώσει», εμφανίστηκε στο «μπαλκόνι» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το καθιερωμένο διάγγελμα στο λαό μετά τις εκλογές. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να… τραγουδήσει, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την ήδη θολή κατάσταση με την Κωνσταντινούπολη.

Στη Άγκυρα έκοψε πρώτος το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί

ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos