Νέα δημοσκόπηση για τις ισπανικές εκλογές: Σταθερά πρώτοι οι Σοσιαλιστές, υποχωρούν οι Ciudadanos

10 Οκτώβριος 2019 11:59

Με τα κόμματα στην Ισπανία να έχουν εισέλθει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις σταδιακά έχουν αρχίσει να αποτυπώνουν τις τάσεις των ψηφοφόρων.

 

Μία από αυτές που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας El Mundo αποτελεί μεγάλη έκπληξη για το κόμμα των Ciudadanos, τοποθετώντας την παράταξη, που κάποτε διεκδικούσε την ηγεμονία στον χώρο της δεξιάς, στην πέμπτη θέση, πίσω ακόμη κι από τους ακροδεξιούς του Vox.

Πρωτιά για Σάντσεθ -Τα ποσοστά των κομμάτων
Στην έρευνα της εταιρείας Sigma Dos, οι Ciudadanos πιστώνονται με ποσοστό 10% (και 22 έδρες), μακράν του 15,9% και των 57 εδρών που κατέκτησαν στις εκλογές του περασμένου Απριλίου. Από την πλευρά του, το Vox σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση θα επιτύγχανε ένα 10,2% και θα συγκέντρωνε 28 έδρες, έναντι 14,3% και 42 εδρών, που ήταν η επίδοσή του στις 28 Απριλίου.

Στην έρευνα της Sigma Dos, το Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ παραμένει πρώτη δύναμη με 27,9% και 124 έδρες, μία περισσότερη από το αποτέλεσμα του Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα και τρεις έδρες λιγότερες από τα ποσοστά που του έδινε η προηγούμενη έρευνα της εταιρείας για λογαριασμό της El Mundo προ ολίγων ημερών.

Επτά λιγότεροι βουλευτές για τους Podemos
Με βάση την τωρινή σφυγμομέτρηση, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) φθάνει το 21,3% και τις 98 έδρες (32 περισσότερες από τον Απρίλιο), ενώ το αριστερό Unidas Podemos το 12,6% και 35 βουλευτές (7 λιγότερους από τις 28 Απριλίου). Στην ίδια έρευνα το νεοπαγές κόμμα του Ινιγο Ερεχόν θα έφθανε το 4,6% και θα κατακτούσε 6 έδρες. Γίνεται φανερό από την ποιοτική σύγκριση των ευρημάτων πως το ΡΡ καρπούται τις ψήφους των δεξιών του Ciudadanos που επανακάμπτουν στο κόμμα που ιστορικά εκφράζει την παράταξη.

Οσον αφορά τα κρίσιμα για τις πολιτικές εξελίξεις αυτονομιστικά κόμματα στην Καταλονία (ERC, JxCat) και την Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) PNV, η έρευνα καταδεικνύει πως το κεντροαριστερό ERC με 3,6% των ψήφων θα έχανε μία από τις 15 έδρες που κατέκτησε τον Απρίλιο, ενώ το δεξιό JxCat, μόλο που υποχωρεί ελαφρά σε ποσοστά (1,7 από 1,9%) θα διατηρήσει τους 7 βουλευτές του. Το βασκικό PNV από 1,5% θα αυξήσει τη δύναμή του στο 1,6%, αλλά όχι και τις έδρες του που θα παραμείνουν 6. Οι άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, στο σύνολό τους, θα παραμείνουν στο 6,8% και στους 10 βουλευτές που είχαν και στην απελθούσα Βουλή.

Συγκριτικά, με βάση αυτές τις προβλέψεις, που πραγματοποιήθηκαν με δείγμα 1.600 ενηλίκων στο διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου, προκύπτει πως οι δυνάμεις της Αριστεράς υπερτερούν σε έδρες και ποσοστά αυτών της Δεξιάς.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos