Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ εμποδίζουν τις πτήσεις του ΟΗΕ, καταγγέλλει η αποστολή του οργανισμού

12 Φεβρουαρίου 2020 13:36

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον ισχυρό άνδρα της ανατολική Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν προσωπικό του ΟΗΕ να εισέλθουν και να αποχωρήσουν από τη χώρα.

 

Μ' αυτόν τον τρόπο παρακωλύεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και οι προσπάθειες μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, καταγγέλλει η αποστολή του ΟΗΕ σήμερα. Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ έχει αρνηθεί επτά φορά τις τελευταίες εβδομάδες να δώσει άδεια σε τακτικές πτήσεις του ΟΗΕ να προσγειωθούν, επεσήμανε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

Ο ΕΛΣ προσπαθεί από τον Απρίλιο να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ μεσολαβεί μεταξύ του Χάφταρ, τον οποίο στηρίζουν μεταξύ άλλων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, και της κυβέρνησης στην Τρίπολη, η οποία στηρίζεται από την Τουρκία.

Ομως οι σχέσεις με τον στρατάρχη είναι δύσκολες καθώς η UNSMIL έχει καταδικάσει αεροπορικές επιδρομές για τις οποίες κατηγόρησε τον ΕΛΣ, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει ευθέως. Η UNSMIL διαθέτει μεγάλη βάση στην Τρίπολη και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

plastira 265x280