Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 - Psts.gr

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δημιουργεί απογοήτευση, προκαλεί θυμό και οργή η εκ νέου επιβεβαίωση από σημαντικούς θεσμικούς φορείς της χώρας για το εύρος της φοροδιαφυγής.

Φοροδιαφυγή, που - παρά τη μεγάλη ύφεση - συντηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του 5% έως 6% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με περίπου 12 - 13 δις €.

Μέγεθος, που καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Αυτό, όμως, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη: Ότι η φοροδιαφυγή έχει διογκωθεί υπέρμετρα λόγω της υπερφορολόγησης.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, επί 2,5 χρόνια, κινήθηκε με γνώμονα τη δημαγωγία. Και με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις (όπως π.χ. κομμωτές, αστρολόγους κ.α.) προσπαθούσε να κρύψει τις αδυναμίες της στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επέλεξε την εικόνα και όχι την ουσία.

Δεν απλοποιήθηκε το φορολογικό σύστημα, αντίθετα έγινε δαιδαλώδες (14 φορολογικοί νόμοι μέχρι σήμερα).

Δεν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες εκδίκασης των 165.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Τα τελωνεία μας παραμένουν "αμπέλια ξέφραγα", καθώς απουσιάζουν οι σταθερές μονάδες x-ray για τον έλεγχο των εμπορευμάτων από τρίτες χώρες.

Απουσιάζει ο έλεγχος στη διακίνηση εμπορευμάτων από χώρες της Ε.Ε., καθώς απουσιάζουν οι κινητές μονάδες x-ray.

Δεν προχώρησε η εφαρμογή του καθολικού "πόθεν έσχες" για όλους τους Έλληνες μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου.

Δεν διασυνδέθηκε η ΓΓΠΣ με τις τράπεζες και τον έλεγχο καταθέσεων και κάθε μορφής χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους και μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου -Αντιπάρου στην

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει στις 20-12-2011, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, την ακόλουθη Ημερίδα:

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ορίζοντα δεκαετίας για να καλυφθεί το χάσμα της ανταγωνιστικότητας, νέες αιματηρές παρεμβάσεις στο εργασιακό, τσουνάμι νέων μέτρων που περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών ύψους 7,7 δισ. ευρώ, νέες ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα και απελευθέρωση των οδικών μεταφορών καταγράφει μεταξύ άλλων η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου αποδίδει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει σε τροχιά, καταγράφεται πρόοδος, αλλά υπήρχαν δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Πολλοί από τους στόχους που είχαν τεθεί δεν έχουν υλοποιηθεί», ενώ τονίζεται ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν μεγάλοι, τόσο από εξωτερικές πηγές (κρίση στην ευρωζώνη) όσο και από εσωτερικούς λόγους (χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων)». Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και προβλέπεται ύφεση 5,5%-6% για το 2011 και 2,7%-3% για το 2012. Στην πιο δυσοίωνη πρόβλεψή του, το Ταμείο θεωρεί ότι το κενό ανταγωνιστικότητας της χώρας θα χρειαστεί περισσότερα από 10 χρόνια για να καλυφθεί. Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, «η όποια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας έχει προέλθει από τη μείωση των μισθών και όχι από την απαιτούμενη βελτίωση της αποδοτικότητας».

Η φοροδιαφυγή

Το ΔΝΤ, αφού εντοπίζει σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τη μεγάλη δημοσιονομική σύγκλιση που απαιτείται με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ο Πόουλ Τόμσεν είναι κατηγορηματικός και κάνει σαφές ότι ο δημόσιος τομέας παραμένει υπερβολικά μεγάλος και η μείωσή του είναι ακόμη ένα απαραίτητο στοιχείο μιας αξιόπιστης δημοσιονομικής στρατηγικής. «Αυτό θα απαιτήσει κλείσιμο των μη αποδοτικών δημόσιων οργανισμών, μείωση προσωπικού και προσαρμογές στα "γενναιόδωρα" επίπεδα μισθών και συντάξεων», σημειώνεται στην έκθεσή του.

Κωδικοποιώντας τις εκτιμήσεις τού επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, εντοπίζεται ότι:

1Τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν, αλλά οι πωλήσεις δεν τελεσφορούν λόγω και των δύσκολων συνθηκών στις αγορές, με τις αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων ΔΕΚΟ να εμφανίζουν πτώση άνω του 50% από τις αρχές του β' τριμήνου. Ωστόσο, σημειώνει το Ταμείο, ο στόχος για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014 έχει διατηρηθεί «προς το παρόν, λόγω της σχετικής επιθυμίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών». Ο στόχος των 50 δισ. έχει διατηρηθεί, αν και πλέον προβλέπεται να επιτευχθεί δύο χρόνια αργότερα, έως το 2017.

2Ενδέχεται να επανεξεταστεί και το επίπεδο του κατώτατου μισθού, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει αυξηθεί και είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν επίσης να μειώσουν τα μη μισθολογικά εργατικά κόστη με τρόπο που δεν θα θίγει τα έσοδα του προϋπολογισμού, κάτι που θα εξειδικευτεί τον Ιούνιο του 2012.

3 Η ανεργία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% το 2013.

4 Το εργατικό κόστος ανά μονάδα εργασίας θα μειώνεται διαρκώς μέχρι το 2014 και εν συνεχεία θα παραμείνει παγωμένο.

5 Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει σφιχτή. Η πιστωτική επέκταση, αφού υποχωρήσει έως το 2012, εν συνεχεία θα αυξηθεί κατά 0,6% το 2013 και κατά 3% το 2014.

6 Αναμένεται εμπορικό έλλειμμα μέχρι και το 2013 και μετά οριακή θετική ανάκαμψη.

7 Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 υπαλλήλους έως το 2015.

8 Θεωρείται απαραίτητη η στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί το management και ο έλεγχος των βιώσιμων ιδρυμάτων από ιδιώτες.

Αναφορικά για το νέο πακέτο μέτρων του 2013-2014,το ΔΝΤ καταγράφει, ότι είναι ίσο με το 3% του ΑΕΠ (7,7 δισ. ευρώ). Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει: «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι οι δαπάνες», αναφέρεται, και μάλιστα «οι αρχές έχουν εντοπίσει μειώσεις των δαπανών ίσες με τρία τέταρτα μιας μονάδας του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ περίπου)». Σύμφωνα με την έκθεση το πακέτο των μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση περιλαμβάνει προσαρμογές στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα του Δημοσίου, την περαιτέρω μείωση των φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών, και μειώσεις των κοινωνικών παροχών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση, επιχειρηματολογώντας προς τους δανειστές μας για το από πού θα αντλήσει το υπόλοιπο ποσό, αναφέρθηκε σε περικοπές δαπανών τομέων όπως «οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές και οι αμυντικές δαπάνες».

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 13:16

Όταν η Σχολική Άρνηση γίνεται...φοβία.

Οι περισσότεροι γονείς έχουμε κατά καιρούς βρεθεί αντιμέτωποι με την απροθυμία των παιδιών μας να μεταβούν στο σχολείο, σε μια προσπάθειά τους να αποφύγουν

Κατηγορία ΠΕΡΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Συνελήφθησαν χθες (13-12-2011) στην Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, τρεις ημεδαποί

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 12:57

Σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου ΚΔΕΠΑΠ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 255-257 και 268 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της 25027/9-4-84 Απόφασης του

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σελίδα 1 από 2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos