Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Κι όμως! Το χωριό - «ποίημα» βρίσκεται στις Κυκλάδες!

21 Μαρτίου 2019 19:28

Την 21η Μαρτίου, μια ημέρα μετά την εαρινή ισημερία και την επίσημη έναρξη της άνοιξης, γιορτάζεται παγκοσμίως η αειθαλής «άνοιξη» του ανθρώπινου πνεύματος, η πεμπτουσία της διανοητικής καλλιτεχνικής έκφρασης, η γονιμότερη ίσως πνοή εσώτατης δημιουργικής ευαισθησίας, δηλαδή η Ποίηση.

Εκδηλώσεις παντού για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, δημόσιες αναγνώσεις ποιημάτων και αφιερώματα στο έργο ποιητών, αποτείνουν φόρο τιμής στη φτιαγμένη από «όνειρο κι ελπίδα» Τέχνη που έδωσε στην ανθρωπότητα μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα των Γραμμάτων του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η Ελλάδα, χώρα που γέννησε διαχρονικά τεράστιες ποιητικές μορφές, με δύο μέχρι σήμερα Νόμπελ λογοτεχνίας χάρη στο ποιητικό έργο των Γ. Σεφέρη και Οδ. Ελύτη, έχει κάθε λόγο να γιορτάζει σήμερα την Ποίηση. Το φως της χώρας μας, τα ιδιαίτερα στοιχεία της φύσης της, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις της, εμπνέουν, καθώς όπως λέγεται συχνά, στην Ελλάδα είμαστε όλοι ποιητές!



Πόσοι ξέρουν όμως ότι κάτω από το Απολλώνιο φως του Αιγαίου, στο «χειροποίητο» Κυκλαδονήσι της Τήνου, βρίσκεται το χωριό – «ποίημα»;

Στο μεσαιωνικών καταβολών πανέμορφο χωριό Βωλάξ στην ενδοχώρα της Τήνου, έχει κανείς την ευκαιρία να συναντήσει την ποίηση μέσα στα γραφικά, στενά, κατάλευκα σοκάκια του!

Πάνω σε παλαιές συνήθως πόρτες, σε ερειπωμένους τοίχους, σε παραθυρόφυλλα, σε αυλές, ποιητικοί στίχοι του Κάλβου, του Καββαδία, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Γκάτσου, του Βάρναλη, οι οποίοι υμνούν τον έρωτα, τον ήλιο, τη θάλασσα, το φως και το Αιγαίο, είναι αποτυπωμένοι σε κοινή θέα εκπλήσσοντας ευχάριστα τους επισκέπτες του χωριού! Μια μοναδική πραγματικά σύγχρονη εικαστική παρέμβαση η οποία δίνει πνοή ζωντάνιας στον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού και ξεκλειδώνει ευαισθησίες που αγγίζουν την ψυχή!



Ένα πραγματικά πρωτότυπο γοητευτικό αξιοθέατο, ένα «ταξίδι» περιπλάνησης στις πιο ευαίσθητες ψυχικές χορδές, είναι ο λόγος από την πένα των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών που θα ζει εσαεί.

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό αξιοθέατο της Βωλάξ. Ο επιβλητικός ενοριακός Καθολικός ναός Γενεθλίου της Θεοτόκου μέσα στον οικισμό, οι βωλαξιανοί καλαθοπλέκτες, θιασώτες μιας πανάρχαιας παραδοσιακής τέχνης που συνεχίζει να ζει στο σήμερα, αλλά και τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά του βωλακίτικου τοπίου αξίζουν μια επίσκεψη στην Βωλάξ.

Ένα χωριό που είναι περιτριγυρισμένο από ιδιόμορφους στρογγυλούς ή ζωόσχημους γρανιτένιους ηφαιστειογενείς βράχους, σπαρμένους σε μεγάλη έκταση σαν τεράστια βότσαλα, οι οποίοι δημιουργούν ένα σπάνιο, εντυπωσιακό σεληνιακό τοπίο που έχει εμπνεύσει τοπικούς θρύλους και εξάπτει τη φαντασία του σημερινού επισκέπτη. Όλα αυτά και όχι μόνο αυτά, αξίζουν μια επίσκεψη στο όμορφο χωριό – «ποίημα» της Τήνου με τον μοναδικό χαρακτήρα και τα τόσο ιδιαίτερα αξιοθέατα!

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos