Το πέδικλο (μπαστούρα) ως μέσο προστασίας των ζώων - Αθωώθηκε κατηγορούμενος στη Σύρο

28 Αυγούστου 2019 18:36

Το πέδικλο (μπαστούρα) στις Κυκλάδες και ειδικότερα στο χειροποίητο νησί της Τήνου δεν πρέπει να θεωρείται μέσον κακοποίησης των ζώων αλλά μέσον προστασίας των ζώων αλλά και του μοναδικού οικοσυστήματος του νησιού.


Γράφει: ο Ιωάννης Μ. Ψάλτης
Καθηγητής Φυσιογνώστης ,
Πτυχιούχος Γεωλόγος
Απόφοιτος ΣΕΛΜΕ
Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος
Και Αναδασώσεως νήσου Τήνου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»

Στις 25-5-2019 συνελήφθη στην Τήνο συμπατριώτης μου και με την διαδικασία του αυτόφωρου, οδηγήθηκε στην Σύρο όπου κρατήθηκε επί διήμερο, προκειμένου να οριστεί δικάσιμος (την 19-6-2019), με τις κατηγορίες «ότι δήθεν κακοποιούσε τα δυο άλογα που διατηρεί, επειδή τους είχε θέσει ένα πέδικλο στο πόδι τους και έτσι δεν μπορούσαν να κάνουν άλματα, ότι το νερό του ποδοχαριού που πίνουν νερό τα ζώα, είχε πράσινο χορτάρι γύρω-γύρω, ότι το πέδικλο δεν άφηνε τα ζώα να κοιμηθούν και ακόμη ότι το χωράφι δεν είχε κατάλληλη τροφή γιατί ήταν ένας λουλουδότοπος ».

Ένοιωσα την αγωνία και την πικρία του κ. Στέφανου, γιατί κατάγομαι από αγροτική οικογένεια και ξέρω πολύ καλά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούνε και εργάζονται οι αγρότες των νησιών μας, αλλά κυρίως, για τις άδικες κατηγορίες που του αποδόθηκαν, από ένα Γάλο επισκέπτη.
Αγανάκτησα για την συμπεριφορά του καταγγέλλοντος, όταν είδα από κοντά, τα δυο πανέμορφα άλογα που είχε στην κατοχή του ο κατηγορούμενος, με χρώμα μελί, με καταπληκτική χαίτη και αλογοουρά, χωρίς το παραμικρό σημάδι στα πόδια τους από πέδικλο, μέσα στο γεμάτο από λουλούδια χωράφι του, λόγω της εποχής. Ο κατήγορος ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, απλά ήθελε ένοχο τον Στέφανο.

Η κατατρομοκράτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Τήνου και των Κυκλάδων, τα τελευταία χρόνια, από την οριζόντια εφαρμογή του νόμου « περί κακοποίησης των ζώων», με οδήγησε στην αίθουσα του δικαστηρίου της 19-6-2019 στη Σύρο, προκειμένου α) να υπερασπιστώ τον συμπατριώτη μου που άδικα και ανεύθυνα κατηγορήθηκε, και β) για να καταθέσω υπεύθυνα και τεκμηριωμένα στο σεβαστό δικαστήριο, γιατί το πέδικλο αυτό καθ΄ εαυτό δεν αποτελεί μέσω κακοποίησης των ζώων στα νησιά μας, αλλά μια αναγκαία μέθοδος, που λειτουργεί για την προστασία κάθε ζώου και ταυτόχρονα για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντός τους.

Το πέδικλο είναι, ΕΝΑΣ ΚΡΙΚΟΣ, ΜΙΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΖΩΗΣ, στο χειροποίητο οικοσύστημα της Τήνου, με τις ξερολιθιές , τις ξερολιθικές κατασκευές (στάβλοι, αλώνια, περιστεριώνες, εντοιχισμένες κυψέλες, κλπ) και τις στενόμακρες λουρίδες καλλιεργήσιμης γης (αναβαθμίδες ή σκάλες), από την αρχή της δημιουργίας του, εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια, μέχρι και σήμερα .

-Τα ζώα στην Τήνο είναι υποχρεωτικά ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΣΚΗΣ, χειμώνα- καλοκαίρι. Πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην τροφή τους, που δεν είναι άλλη από τα αρωματικά φυτά του τόπου μας, (φυτά με πολύ μικρό ύψος, τα οποία δεν είναι δυνατό να συλλεγούν με άλλο τρόπο, παρά μόνο με την φυσική παρουσία των ζώων). Φυτά τα οποία φυτρώνουν στις πιο απίθανες γωνιές αυτής της ευλογημένης γης, στις παραγγεριές, στις ξερολιθιές και στις μακρόστενες λουρίδες γης, που ζώνουν το νησί μας.
-Τα ζώα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στον στάβλο-μάντρα για την προστασία τους, ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, από τον ήλιο , το κρύο, τη βροχή , τις ενοχλητικές μύγες των ζώων κυρίως το καλοκαίρι, για να πιούν νερό από το ποδοχάρι που βρίσκεται πάντα γεμάτο μέσα στον στάβλο και τροφή που βρίσκεται μέσα στις μανιαδούρες.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν, η ύπαρξη χιλιάδων πετρόκτιστων στάβλων με μικρό ύψος για να χωράνε τα ζώα, πάνω στο νησί της Τήνου (ένα για κάθε χωράφι), μέρος της λειτουργίας του οικοσυστήματος.

-Τα ζώα πρέπει να κινούνται με ηρεμία και προσοχή κατά μήκος των ξερολιθιών, ΧΩΡΙΣ ΚΗΔΕΜΟΝΑ. Ένα πήδημα κάθετα στις ξερολιθιές λόγω της ανυψωτικής διαφοράς των αναβαθμίδων, είναι αρκετό να οδηγήσει το ζώο , απευθείας στον τάφο ή στο σφαγείο, με σπασμένα πόδια, σπασμένα κέρατα ή κεφάλι ή με σχισμένους μαστούς. Τότε έχουμε την ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, φρικτοί πόνοι για το ζώο και μηδενισμό του πενιχρού εισοδήματος του αγρότη.

-Επίσης ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ, για τη μερική ή ολική καταστροφή των ξερολιθιών του χωραφιού ( πρόκειται για κατασκευές από πέτρες, χωρίς συνδετικό υλικό), με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για τον αγρότη, για την επαναφορά τους στην αρχική τους μορφή κάθε φθινόπωρο, περίοδο των νέων καλλιεργειών.

Γίνεται φανερό, ότι χιλιάδες χρόνια τώρα, οι Τηνιακοί αγρότες, ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ το μοναδικό οικοσύστημα (χειροποίητο νησί), όπως με σοφία τους δίδαξαν οι πρόγονοί τους και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Η όλη διαχείριση τους οικοσυστήματος της Τήνου στηρίζεται στο πέδικλο και μόνο.

-Οι πέτρες που πήραν της μορφή της ξερολιθιάς, ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί στο σύνολό τους και είναι πέτρες που με φοβερό οικονομικό κόστος, μαζεύτηκαν από το ίδιο το χωράφι, την ώρα της δημιουργίας του χωραφιού (αναβαθμίδες). Δεν υπάρχουν άλλες πέτρες για να υπερυψώσουμε τις διαχωριστικές ξερολιθιές, που ορίζουν τις ιδιοκτησίες, ώστε τα ζώα να αφήνονται απολύτως ελεύθερα χωρίς να φεύγουν από το χωράφι κλπ.

-Από την άλλη ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣΑ να αλλοιώνουν τα μέγιστα, το χειροποίητο νησί, με την τοποθέτηση των μεταλλικών σκουριασμένων φρακτών (συρματοπλέγματα), δημιουργώντας λίαν επικίνδυνες καταστάσεις, (τραυματισμοί των ζώων και των ανθρώπων, τέτανος κλπ).
-Εξάλλου μόνο ανόητη μπορεί να χαρακτηριστούν οι σκέψεις, για τοποθέτηση ηλεκτροφόρων καλωδίων και πρόσληψη βοσκών για τις μικρές μας ιδιοκτησίες, για να εμποδίζουν τα ζώα στις μετακινήσεις τους.

Εάν λοιπόν ο κρίκος (πέδικλο) διαρραγεί από την αλυσίδα που προανέφερα, εξαιτίας της οριζόντιας εφαρμογής του νόμου «περί κακοποίησης των ζώων», είναι προφανές ότι, το οικοσύστημα της Τήνου θα καταρρεύσει και σε ελάχιστο χρόνο μαζί του , θα εξαφανιστεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου μας. ΘΑ ΑΓΡΙΕΨΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ.

1ον. Θα εξαφανιστεί κάθε ίχνος παραγωγικών ζώων (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια) από το νησί, ενώ θα αυξηθούν τα ελεύθερα και αδέσποτα κατσίκια στις βορινές πλευρές τους νησιού και τις βουνοπλαγιές, τις οποίες και θα ερημώσουν τελείως.

2ον. Θα εγκαταλείψουν τη γη τους και οι τελευταίοι αγρότες –παραγωγοί, το ίδιο και οι ερασιτέχνες κτηνοτρόφοι, που λατρεύουν ως απόγονοι της γης που κληρονόμησαν, γιατί δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο, για να επισκευάζουν τις ξερολιθιές των χωραφιών τους.
- Οι ξερολιθιές γνωρίζουμε ότι, γκρεμίζουν από φυσικές αιτίες κάθε χρόνο ( διάβρωση, πλημύρες , κατολισθήσεις κλπ) αλλά κυρίως από τα αδέσποτα και τα ελεύθερα ζώα.
- Ήδη στα διοικητικά όρια της πόλης Τήνου, έχουν μείνει ελάχιστοι αγρότες, οι οποίοι και αυτοί, συνθλίβονται από τις συνεχείς καταγγελίες, λόγω των πέδικλων, χωρίς κανένα λόγο.

3ον . Το συνεταιριστικό τυροκομείο με αυτή τη λογική θα κλείσει με μαθηματική ακρίβεια, τα επόμενα χρόνια, ( οι αγρότες πουλάνε για σφαγή τα ζώα τους , ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ, γιατί δεν θέλουν να έχουν δοσοληψίες με τη δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος).
Η έλλειψη γάλακτος θα συντελέσει στο να χαθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο Τυροκομείο. Σήμερα , σύμφωνα με τα στοιχεία τους συνεταιρισμού, το εργοστάσιο, παραλαμβάνει 800 τόνους γάλα κάθε χρόνο .

4ον. Δεν θα μιλάμε πια, για το φημισμένο Τηνιακό μοσχάρι, ούτε για τα μοναδικά τυροκομικά προϊόντα που παράγει το Τυροκομείο μας, (πλήρες γάλα ημέρας, γραβιέρα Τήνου, κοπανιστή Τήνου, ανθότυρο Τήνου κλπ).

5ον. Θα εγκαταλείψουν και οι τελευταίοι κάτοικοι τα χωριά τους και θα μειώθεί ετσιθελικά, το ήδη μικρό αγροτικό εισόδημα του 20% του πληθυσμού της Τήνου. Οι αγρότες των χωριών, φτωχοποιημένοι και απογοητευμένοι, με μεγαλύτερη ευκολία θα πουλάνε τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, στους ξενόφερτους αντί πινακίου φακής. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ.

6ον. Θα αυξηθεί η χλωρίδα του νησιού αρχικά, αλλά θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των φιδιών, των ποντικιών και των λοιπόν άγριων ζώων στο νησί .

7ον . Οι πυρκαγιές θα μπουν στη ημερήσια διάταξη στο νότιο τμήμα του νησιού , λόγω έλλειψης ζώων.
…………………………………….
-Μαζί με εμένα, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, ως μάρτυρες υπερασπίσεως, η κα. Μιρέλα Σκλαβούνου και ο σύζυγός της Κarl Khuna, συντ. Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια και πρόεδρος του ιπποκομικού Συλλόγου της Γερμανίας τα τελευταία 25 χρόνια, κάτοικος Τήνου, για 8 μήνες κάθε το χρόνο.

-Το Σεβαστό δικαστήριο, μας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να καταπέσουν όλες οι κατηγορίες και να αποδοθεί ο κ. Στέφανος Παγανής , Αθώος, στη κοινωνία της Τήνου.

Συμπεράσματα από τη δίκη αυτή:
1. Τα άλογα κοιμούνται όρθια και επομένως δεν ενοχλούνται από το πέδικλο, δεν έχουν κανένα στρες, κινούνται ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση μέσα στο χωράφι και τρελαίνονται από τη χαρά τους όταν τα επισκέπτεται ο ιδιοκτήτης τους.
2. Το νερό στο δοχείο με την πρασινάδα γύρω-γύρω καθόλου δεν ενοχλεί τα άλογα. Μάλιστα αν βάλουμε δίπλα σε αυτό το δοχείο ένα άλλο με πεντακάθαρο νερό, το άλογο θα προτιμήσει το αρχικό δοχείο, διότι το νερό με την πρασινάδα έχει το ίδιο πεχα (Ph )με το σάλιο του ζώου.
3. Ο περιηγητής-κατήγορος δεν έχει ιδέα τι θα πει, πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού μας, όταν γράφει ότι, το χορτάρι του χωραφιού, Μάιο μήνα (25-5-2019), ήταν ακατάλληλο για τα άλογα.
4. Από τις φωτογραφίες φάνηκε ότι το μήκος του σχοινιού(πέδικλο), ήταν μεγάλο σε μήκος και από μαλακό σχοινί, σαν να ήταν τα πόδια των ζώων σε φυσιολογική θέση και δεν υπήρχαν καθόλου σημάδια από το πέδικλο στα πόδια τους.

Μακριά από εμάς πληγωμένα πόδια ζώων, αλυσίδες, ξυλοδαρμοί και εγκατάλειψη, τότε μιλάμε για πραγματική κακοποίηση και ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται πολύ αυστηρά και παραδειγματικά!!!.
-Οι αξιότιμοι δικαστές, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αιτιολόγηση από μέρους μας, για το ότι, η τοποθέτηση του πέδικλου στα ζώα δεν είναι συνήθεια των τελευταίων ετών, ούτε αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης των ζώων για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στα χωράφια, όπως καταγγέλλονται οι αγρότες της Τήνου και των λοιπών Κυκλάδων.

Στους οικολόγους και γενικά στους λάτρεις των ζώων, αναγνωρίζουμε την ευαισθησία και την αγάπη τους για τα ζώα και συμπάσχουμε μαζί τους, σε κάθε πραγματική και ηθελημένη κακοποίηση ζώου.
-Για τους παραπάνω λόγους, Αξίζει να προσπαθήσουμε, να ενημερώσουμε κάθε ευαίσθητη και ευγενική ψυχή για το τί συμβαίνει και γιατί, στο νησί μας την Τήνο και τις Κυκλάδες. Για τις πραγματικές και ουσιαστικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των συμπατριωτών μας με τα ζώα τους και τις αλληλεπιδράσεις τους με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των νησιών μας.

-Θα πρέπει, να αντιμετωπίσουμε σωστά και όλοι μαζί το θέμα που έχει προκύψει, από την οριζόντια εφαρμογή του νόμου «περί κακοποίησης των ζώων», ώστε και τα ζώα να προστατεύουμε , αλλά και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Τήνου και των Κυκλάδων γενικότερα, αναλλοίωτο , χωρίς συρματοπλέγματα και κακόγουστες πέτρινες κατασκευές.

-Οφείλουμε επίσης να διαφυλάξουμε την τιμή και την υπόληψη των ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, τους πραγματικούς ήρωες της υπαίθρου, που βάλλονται βάναυσα, κατασυκοφαντούμενοι, ως βασανιστές των ζώων τους.

Μετά τα παραπάνω :
-Παρακαλούμε θερμά τον κ. Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου και τους ευγενείς συναδέλφους του , που φροντίζουν για την προστασία όλων μας, με απόλυτη επιτυχία , να μην δίνουν τόπο και χώρο σε τέτοιες καταγγελίες(πέδικλο), μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει αναστατώσει το νησί μας.
-Ζητούμε τις απόψεις των απανταχού Τηνίων για τα θέματα που έχουν προκύψει για :
1ον. Το πέδικλο
2ον. Τα ελευθέρα και ασυνόδευτα (αδέσποτα) κατσίκια στην Τήνο που αποψιλώνουν τους λόφους του νησιού μας και καταστρέφουν κάθε είδους καλλιέργειες και λουλουδότοπους, δημόσιους ή ιδιωτικούς που συναντάνε στο δρόμο τους.

-Τον πρώτο λόγο έχουν ο κ. Δήμαρχος Τήνου και το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, η κα. Έπαρχος Τήνου, ο κ. Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο του Ν. Αιγαίου και οι βουλευτές του νομού μας (τα θέματα αγγίζουν όλες τις Κυκλάδες). Να πάρουν σαφή θέση τα Δ.Σ. των Συλλόγων της Τήνου και όλων των Κυκλάδων που βλέπουν να καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας των νησιών, αλλά και κάθε ενεργός πολίτη, πριν είναι πολύ αργά.

-Οι επώνυμες, με τηλέφωνο και διεύθυνση, απόψεις των Φορέων , των Συλλόγων και των Κυκλαδιτών μας, θα συγκεντρώνονται στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. υπόψη Ιωάννη Ψάλτη, Προέδρου του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΝΟΥ», ώστε άμεσα, να ενώσουμε τη φωνή μας, Συλλογικά και Ομόφωνα, για να βρεθεί επί τέλους, η καλύτερη δυνατή λύση, για τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα, που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό τα νησιά μας. Να ανοίξουμε χωρίς φόβο, αυτό το μεγάλο ζήτημα.

Ως Σύλλογος με αρχές: Δεσμευόμαστε ότι θα ενημερώνουμε άμεσα κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι καιροί ου μενετοί

Φιλικά προς όλους
Ιωάννης Μ. Ψάλτης
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και
Αναδασώσεως νήσου Τήνου, «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos