46η Γενική Συνέλευση Επι/κού Ομίλου Αν/ης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.)

09 Οκτωβρίου 2019 14:59

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 46ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που φιλοξένησε το Επιμελητήριο Εύβοιας στην Χαλκίδα, από την Παρασκευή, 4 έως και την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019.


Η επίσημη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου
στην αίθουσα του Οινοποιείου Τζιβάνη στη Ριτσώνα και σ΄ αυτή συμμετείχαν ανώτερα Κυβερνητικά στελέχη και αρκετοί τοπικοί επίσημοι, καθώς επίσης Πρόεδροι και μέλη Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια, Ζακύνθου: ο Πρόεδρος κ. Φ. Κόττης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ν. Τσίπηρας, Λέσβου: ο Πρόεδρος κ. Ε. Μυρσινιάς, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Π. Τατάκης και ο Οικον. Επόπτης κ. Ν. Θανάσης, Χίου: ο Πρόεδρος κ. Π. Λεγάτος και το μέλος του Δ.Σ. κ. Π. Κιοσκεριάν, Λευκάδας: ο Πρόεδρος κ. Σ. Σκιαδαρέσης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά: ο Πρόεδρος κ. Ι. Βουτσινάς και ο Υπεύθυνος ΣΥΕ κ. Δ. Συξέρης, Κέρκυρας: το μέλος του Δ.Σ. κ. Σ. Σπαής, Λασιθίου: ο Υπεύθυνος ΣΥΕ κ. Κ. Λουλάς, Μαγνησίας: το μέλος του Δ.Σ. κ. Α. Ζλατούδης, Ρεθύμνου: τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ν. Ρεϊζάκης και Ε. Χλιαουτάκης, Χανίων: το μέλος του Δ.Σ. κ. Σ. Παπακαστρίσιος και Εύβοιας: η Πρόεδρος κα Π. Αγιοστρατίτη, το μέλος του Δ.Σ. κα Δ. Καραμπέτσου, καθώς και αρκετά άλλα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου που φιλοξενούσε τη συνέλευση.
Τους συνέδρους καλωσόρισε η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εξαίρεση της Εύβοιας από τις ισχύουσες νησιωτικές πολιτικές και κίνητρα, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, τα κίνητρα επενδύσεων κ.λ.π., που ισχύουν στα άλλα νησιά. Χαρακτήρισε την Εύβοια ως αδικημένο νησί, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της και επισήμανε ότι η γέφυρα αντί να εξασφαλίζει πολλαπλά προτερήματα, δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα μεταφοράς που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού.

 

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στις συνέπειες της πολύπλευρης 10ετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τονίζοντας ότι η χώρα μας σήμερα βαδίζει τον δρόμο προς την κανονικότητα. Επιβάλλεται να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα μπροστά με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλήρη αξιοποίηση των φιλικών μέτρων που λαμβάνει η νέα Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ωστόσο οι θετικές παρεμβάσεις δεν αρκούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, απαιτούνται ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει το μίγμα της αναπτυξιακής και φορολογικής πολιτικής, για να μπορέσουν επιτέλους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι νησιωτικές, που όλα αυτά τα χρόνια πλήρωσαν βαρύτερο τίμημα, να σταθούν στα πόδια τους.
Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Κώστας Λούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης και Βαγγέλης Αποστόλου, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα Έλενα Βάκα, ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ κ. Ανδρέας Παπανδρέου, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Θεοδωρακοπούλου–Μπόγρη Βασιλική εκπροσωπώντας το Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Ευάγγελος Σταύρου και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κος Παναγιώτης Αγνιάδης.
Τέλος διαβάστηκε ο χαιρετισμός που απέστειλε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος. https://events.unipi.gr/activities/64-46-geniki-syneleysi-eoaen
Ακολούθως η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κα Χριστιάνα Καλογήρου, ανέπτυξε το θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Νησιωτικής Πολιτικής». Μεταξύ των άλλων τόνισε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου ανήκει ο σχεδιασμός μιας νέας νησιωτικής πολιτικής με συγκεκριμένους και κοστολογημένους στόχους, αρμοδιότητες, μέσα και εργαλεία για την εφαρμογή της. Ήλθε η στιγμή για μια πραγματική νησιωτική συνοχή, για ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και γαλάζια οικονομία. Επίσης ανέφερε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται δύο ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, αφενός για τη χρηματοδότηση έργων στα νησιά και αφετέρου για τις μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις. Τέλος ανέφερε ότι η ιδιαίτερη νησιωτική πολιτική αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και σ΄ αυτή την επιταγή θα ανταποκριθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο κ. Γεώργιος Ασωνίτης, επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ε.Ε.Ε. και του Insuleur, ανέπτυξε το θέμα «Πως και πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα νησιά».
Αρχικά αναφέρθηκε στον ορισμό του όρου νησί, λέγοντας ότι στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει τέτοιος ορισμός και επομένως δεν ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί ή κριτήρια. Το θέμα του ορισμού νησί αποτελεί καθαρά εθνική υπόθεση για κάθε κράτος μέλος. Επίσης αναφέρθηκε στις σημαντικές και αποτελεσματικές προσπάθειες του Δίκτυου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιχειρηματική ανάπτυξη των νησιών, την διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την ενέργεια στα νησιά.
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Λιάντζας, Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος ΔΠΘ, MSC, με συγκεκριμένες προτάσεις, στα πλαίσια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των νησιωτικών Επιμελητηρίων για τη μείωση τους κόστους κατανάλωσης ενέργειας και την αξιοποίηση των απορριμμάτων/αποβλήτων.
Επίσης εκπρόσωποι φορέων από την Κάρυστο και την Ιστιαία της Εύβοιας έκαναν τοποθετήσεις και προτάσεις αφενός για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρύστου με τις Κυκλάδες και αφετέρου για την αναγκαιότητα βελτίωσης της οδικής σύνδεσης της βόρειας Εύβοιας με την κεντρική και νότια.
Στην συνεδρίαση της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ενημερώθηκαν από τον κ. Χρήστο Γαλλιάκη, Σύμβουλο Διοίκησης της Condorex LTD, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (νόμος 4624/19) και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών (νόμος 4469/2017), συζήτησαν την πορεία διεξαγωγής του 1ου Πανελλήνιου Νησιωτικού Διαγωνισμού «ΠΑΜΕ ΛΙΜΑΝΙ» με την παρουσία διευθυντών σχολείων της 2βάθμιας εκπαίδευσης του νομού Εύβοιας, ομόφωνα ενέκριναν τον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων του ΕΟΑΕΝ έτους 2020 και τέλος ομόφωνα αποφάσισαν η προσεχής 47η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ να πραγματοποιηθεί στην Μυτιλήνη, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, ώστε να τιμηθεί η μνήμη του προσφάτως αποβιώσαντα Θρασύβουλου Καλογρίδη, τέως Προέδρου του ΕΟΑΕΝ και του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Για τον ΕΟΑΕΝ
Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos