Πόσοι πραγματικά ψηφίζουν σε Πάρο, Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο;

01 Απριλίου 2019 20:35

O χρόνος μετρά αντίστροφα για αυτοδιοικητικές κάλπες της 26ης Μαΐου και η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και επισήμως. «Άρωμα» εκλογών αποπνέει στην Πάρο και στο Νότιο Αιγαίο η αυξημένη κινητικότητα των υποψηφίων και οι εκδηλώσεις παρουσίασης πεπραγμένων, προγραμμάτων και θέσεων με στόχο την ενημέρωση των πολιτών ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικά στο Νότιο Αιγαίο, μια Περιφέρεια που απαρτίζεται από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν σαφέστατα ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον. Και αυτό διότι το κάθε νησί αποτελεί έναν τόπο ξεχωριστό με ιδιαίτερες ανάγκες ενώ ταυτόχρονα, όλα τα νησιά μαζί, συνιστούν μια περιφερειακή ενότητα όπου η από κοινού συνεργασία και οι συνέργειες έχουν καθολικό αντίκτυπο. Η νησιωτικότητα είναι μια πραγματικότητα με χαρακτηριστικά «πρόκλησης» σε επίπεδο πολιτικής προσέγγισης και επίλυσης ζητημάτων που αφορούν στα μεμονωμένα νησιά.

Ως εκ τούτου, η πραγματικότητα της αυτοδιοικητικής διαχείρισής τους σε επίπεδο Περιφέρειας, ευλόγως ενέχει επίσης «προκλήσεις» για τους αιρετούς που θα βρεθούν σε θέσεις ευθύνης.

Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα των νησιών σε αριθμητικά μεγέθη εκλογικής δύναμης; Στις Κυκλάδες επί παραδείγματι, υπάρχουν 19 Δήμοι των οποίων οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες σε 251 συνολικά εκλογικά τμήματα.

Η Πάρος τώρα, έρχεται 5η στις Κυκλάδες σε πλήθος εγγεγραμμένων εκλογέων αφού 12.494 άτομα έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Πρώτο σε πλήθος εκλογέων ανάμεσα στα Κυκλαδονήσια έρχεται το νησί της Νάξου με 21.121 εγγεγραμμένους, δεύτερη η Σύρος με 20.732, τρίτη η Σαντορίνη με 13.980, τέταρτη η Άνδρος με 12.863 και πέμπτη η Πάρος με 12.494 εγγεγραμμένα άτομα στους εκλογικούς καταλόγους. Σε επίπεδο Περιφέρειας τώρα, 123.920 Κυκλαδίτες (61.218 άνδρες και 62.702 γυναίκες) και 184.750 Δωδεκανήσιοι (92.729 άνδρες και 92.021 γυναίκες) πρόκειται να ψηφίσουν για την ανάδειξη Περιφερειακής Αρχής στο Νότιο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (2014) ο νυν και υποψήφιος εκ νέου Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» είχε λάβει την πρώτη Κυριακή ποσοστό 35,70% και στη δεύτερη Κυριακή εξελέγη με ποσοστό 56,86%.

Στο δε Δήμο Πάρου, ο νυν και υποψήφιος εκ νέου Δήμαρχος κ. Μάρκος Κωβαίος επικεφαλής το 2014 του συνδυασμού «Πάρος Τώρα στην Πράξη» είχε την πρώτη Κυριακή λάβει ποσοστό 44,29% και την δεύτερη Κυριακή εξελέγη με ποσοστό 64,90%.







(Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015)

 

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos