Ψηφιακή υγεία και τηλεϊατρική στα νησιά

27 Φεβρουαρίου 2020 00:40

H εφαρμογή της ψηφιακής υγείας και τα συνακόλουθα οφέλη που προκύπτουν από την εκτεταμένη χρήση της σε επίπεδο νησιωτικότητας, αποτέλεσε


το επίκεντρο της παρέμβασης του Βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής
Περιφερειών με θέμα το «e-Health – Ηλεκτρονική Υγεία», στην οποία συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για το κυβερνητικό πλάνο.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων επεσήμανε ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διάφορες προκλήσεις και η κατάσταση γεωγραφικής ασυνέχειας που χαρακτηρίζει τις Κυκλάδες κι επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των νησιών αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, θα πρέπει να υιοθετηθούν τα συστήματα ψηφιακής υγείας ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής της τηλεϊατρικής, από τη χρήση της οποίας απορρέουν πολλαπλά οφέλη, όπως δυνατότητα πρόσβασης καθώς και παροχής υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι η χρήση της συμβάλει στη δραστική μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Φόρτωμας τόνισε ότι για να μπορέσουν οι νησιωτικές κοινωνίες και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και της επιστημονικής νοημοσύνης στην ιατρική χρειάζονται ενδυνάμωση και υποστήριξη για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και την ασφαλή χρήση τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να συγκροτηθεί ένα σύγχρονο και καθ΄όλα αξιόπιστο ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χαμηλού κόστους, η λειτουργία του οποίου κρίνεται επιβεβλημένη στις νησιωτικές περιοχές, για την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν στην πρόληψη, τη διάγνωση και φτάνουν μέχρι τη θεραπεία και παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας, τα νησιά θα είναι μεταξύ των κερδισμένων γιατί έτσι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της για να αντιμετωπίσουν τα μειονεκτήματά τους και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια καλλίτερη ποιότητα ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων της κυβέρνησης για την εφαρμογή της ψηφιακής υγείας, o κ. Κοντοζαμάνης, συμφώνησε απόλυτα με τις θέσεις του κ. Φόρτωμα για τη χρησιμότητα της τηλεϊατρικής και των τεχνολογιών τεχνικής νοημοσύνης στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτές οι εφαρμογές συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο του «e-Health», και προσβλέπουν στην παροχή υψηλού επιπέδου σύγχρονων υπηρεσιών φροντίδας προς τους κατοίκους, τονώνοντας παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας στις απομακρυσμένες περιοχές.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos