Δράση “Aegean Mamas Know Best” στη Σύρο

25 Σεπτεμβρίου 2018 18:13

Στο πλαίσιο του τίτλου Νότιο Αιγαίο - Γαστρονομικής Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και με πρωταγωνίστρια την πρέσβειρα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο νησί των Κυκλάδων στη Σύρο την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η δράση «Aegean Mamas Know Best» - «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα», με τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού να έχουν την τιμητική τους.

 

Η εκδήλωση η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έλαβαν μέρος δημοτικά σχολεία του νησιού, ενώ μαζί τους συμμετείχαν και μαγείρεψαν οι μαμάδες, οι γιαγιάδες και τα παιδιά, παρέα με την Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Η δράση πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΚΕΚ Γεννηματάς, το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019.
Το πρωί της Κυριακής, στο γήπεδο του Πάγου, τα παιδιά, οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου, μαζί με τις γιαγιάδες και τις μαμάδες τους, παρέα με την σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές της Σύρου, παρέα με τους μικρούς κηπουρούς του Αιγαίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Νίκος Χριστοφόρου, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, που σαν κοινωνικός εταίρος της Περιφέρειας ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης , έχει καθοριστική συμμετοχή σε όλες τις δράσεις που υλοποιούνται για να αναδείξουν και να προβάλουν την τοπική κουζίνα.
Τα τοπικά προϊόντα, οι παραδοσιακές συνταγές και η σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι, η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού, η υγιεινή διατροφή, τα αρωματικά και τα βότανα που χρησιμοποιούμε στα νησιά μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και η εντεταλμένη πολιτισμού Κυκλάδων, Χριστιάνα Πάπιτση, ενώ το «παρών» έδωσε και ο εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις και ειδικά όταν έχουν πέσει "οι σπόροι" και είναι καλή η "μαγιά".
Η δράση “Aegean Mamas Know Best” στο πλαίσιο του προγράμματος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 “Taste the Seasons”, με την πολύτιμη συνδρομή της πρέσβειράς μας Αργυρώς Μπαρμπαρίγου ταξίδεψε στη Σύρο, αναδεικνύοντας την υψηλή διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων και τον αγνό τρόπο παραγωγής των παραδοσιακών συνταγών.
Η μεγάλη συμμετοχή συλλόγων, μαμάδων, γιαγιάδων, και κυρίως παιδιών, που αποδέχθηκαν το ανοιχτό κάλεσμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ο ανεξάντλητος γαστρονομικός θησαυρός των νησιών μας αποτελεί ένα ισχυρό "χαρτί" στην προσπάθεια μας να καταστήσουμε το Νότιο Αιγαίο ως κορυφαίο γαστρονομικό τουριστικό προορισμό.
Από την επιτυχία των δράσεών μας αντλούμε δύναμη και θετική αύρα για να συνεχίσουμε τις συντονισμένες στρατηγικές κινήσεις μας στην υλοποίηση της πολυσύνθετης τουριστικής πολιτικής μας».

Η Εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων, Χριστιάνα Πάπιτση, στον χαιρετισμό της ανέφερε τα εξής:

«Μοναδική ήταν η συμμετοχή του κόσμου αλλά και η ανταπόκριση των παιδιών στο κάλεσμα για την δράση «Aegean mamas know best” .
Όλοι οι κάτοικοι του χωριού Πάγος συγκεντρώθηκαν στο σημείο που έγινε η δράση και με ενθουσιασμό συμμετείχαν στην εκδήλωση , προσφέροντας μάλιστα και τοπικά εδέσματα πέρα από αυτά, που διέθεσαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Σύρου.
Είναι πολύ σημαντικό, στο πλαίσιο της κατάκτησης του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019 , η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να διοργανώνει και να στηρίζει τέτοιες δράσεις και εκδηλώσεις, που στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή των ντόπιων προϊόντων της κάθε περιοχής, που αποτελούν τον “θησαυρό” μας, το συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας».

Oι σύλλογοι και τα τοπικά προϊόντα που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν:

Πολιτιστικός σύλλογος Πάγου Τοπική κοινότητα Πάγου
Γυναίκες Πάγου Λύκειο Ελληνίδων Σύρου
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά
Πολιτιστικός Φιλοτεχνικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φοίνικα
Πολιτιστικός Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών»
Πολιτιστικός σύλλογος Γαλησσά « Ο Άγιος Στέφανος »
Η παιδική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos