Συμπεράσματα 11ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων

15 Μαϊος 2019 15:05

Το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης που απορρέει από αυτήν, έστειλαν οι γυναίκες των Κυκλάδων, από τη Μήλο, όπου το 11ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, με τη συμμετοχή 80 γυναικών – εκπρoσώπων και μέλη των 17 Συλλόγων από 13 νησιά.


Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, με θέμα τον Εθελοντισμό , παρουσιάσθηκαν ομιλίες από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους τοπικών, περιφερειακών και διεθνών οργανώσεων εθελοντών. Τις διάφορες μορφές και διαστάσεις του εθελοντισμού, καθώς και σημαντικές πρωτοβουλίες στις Κυκλάδες ανέπτυξαν οι κάτωθι:

1. Νίκος Φωτόπουλος –καθηγητής κοινωνιολογίας. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
2. Στέλιος Γραφάκος, παιδίατρος, καθ. ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας”
3. Άννα Βόγλη – υπεύθυνη τοπικών σχέσεων της εταιρείας IMERYS A.E. - Μήλος
4. Νίκος Κουντουρατζής – ψυχολόγος
5. Μάνος Παυλάκης – εκπαιδευτής ενηλίκων/ εθελοντής
6. Γιάννης Παναγιώτου – δ/της του Δημοτικού Σχολείου Μήλου, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ
7. Χαρά Πελεκάνου και Τέος Ρόμβος – εθελοντές από τη Σύρο, πρωτοβουλία ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΣΥΡΟΥ
8. Λεωνίδας Κυπραίος – εθελοντής από τη Νάξο, πρωτοβουλία ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
9. Νίκος Χαζάπης – εθελοντής από την Άνδρο, ΚΠΕ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
10. Κατερίνα Μαμούδη – εθελόντρια από την Τήνο, ΑΤΥΠΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη (μέσω τηλεμηνύματος), η Κατερίνα Παπούλια εκ μέρους της Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, ο Έπαρχος Π.Ε. Μήλου-Σίφνου-Σερίφου, Νίκος Βενάκης ο Δήμαρχος Μήλου, Γ. Δαμουλάκης , και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και άλλοι.
Παρουσιάσεις για τις εθελοντικές δράσεις των Συλλόγων Γυναικών στις Κυκλάδες, έγιναν από τους εκπροσώπους των Αμοργού,Άνδρου, Αντιπάρου, Μυκόνου, Πάρου, Σερίφου, Τήνου , κ.α.

Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο του 11ου συνεδρίου, υλοποιήθηκε, από εθελοντές τοπικών συλλόγων, παράλληλη δράση λήψης δειγμάτων για την ανεύρεση εθελοντών/-τριών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Ο εθελοντισμός και οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, επιζητούν την ενεργό συμμετοχή όλων μας, αρχικά σε τοπικό και Συλλογικό επίπεδο, ως πιο προσιτό και οικείο. Σε αυτή τη βάση, προγραμματίζεται η δημιουργία άτυπου Δικτύου στήριξης και εκπαίδευσης εθελοντών, με την ενεργοποίηση των κατά τόπων Συλλόγων.
Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα των νησιών μας μόνος του. Χρειάζεται δημιουργία συλλογικοτήτων και σχεδιασμό κοινών δράσεων.
Το ενδιαφέρον για δημιουργία ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ υπό την προστασία της UNESCO, εκφράστηκε από όλα τα νησιά- μια πρωτοβουλία συλλογικοτήτων από τη Σύρο. Εντάσσεται στο πλαίσιο του ήπιου αναπτυξιακού μοντέλου για τα νησιά μας για το οποίο αγωνίζεται η ΟΣΥΓΥ. Ψήφισμα για να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών στις Κυκλάδες, μια πρωτοβουλία των Συλλόγων της Πάρου, υπογράφεται από τους εκπροσώπους όλων των μελών της ΟΣΥΓΥ.
Οι σύνεδροι χαιρέτισαν την αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια των επικείμενων εκλογών, ζητώντας παράλληλα το 50%-50% με ενδυνάμωση των γυναικών, και στήριξη των υποψηφίων εκείνων που θέτουν τα ζητήματα φύλου ψηλά στην ατζέντα του δημοσίου λόγου και των προγραμμάτων τους.
Εκφράσθηκε ενδιαφέρων για διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και τη διάχυση του θέματος σε όλα τα νησιά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos